Autor Wątek: Dodatkowe opcje drugiego execa, launcher  (Przeczytany 2548 razy)

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 26, 2009, 13:56:33
Mam pyatnie jak zrobic takie cos jak dodatkowy launcher pliku exe, ktory by wprowadzal np. FSAA w grze, w ktorej nie ma FSAA ;P

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 26, 2009, 14:38:47
FSAA możesz akurat zwykle wymusić w opcjach sterownika karty graficznej. Jeśli chcesz robić inne dziwne rzeczy, to najpopularniejszym sposobem jest podłożenie własnego d3d9.dll (czy innej DLLki, z której korzysta program do wyświetlania grafiki) i podmiana niektórych funkcji w locie.

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 26, 2009, 14:48:38
FSAA możesz akurat zwykle wymusić w opcjach sterownika karty graficznej. Jeśli chcesz robić inne dziwne rzeczy, to najpopularniejszym sposobem jest podłożenie własnego d3d9.dll (czy innej DLLki, z której korzysta program do wyświetlania grafiki) i podmiana niektórych funkcji w locie.

No wlasnie pozniej mi sie przypomnialo o opcjach grafiki, ale chcialbym zeby to nie bylo wykonywane w ustawieniach tylko np. w moim launcherze :) Szczerze nie bawilem sie jeszcze w takie rzeczy, wiec nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko dziala :)
Tak samo nioe wiem na jakiej zasadzie dziala, ze to dodaja rozne efekty graficzne do gier, w ktorych to nawet nie wystepowalo :) chcialbym sie w tym kierunku pouczyc ale nie wiem jak to dziala ;)

Offline misioslaw

  • Użytkownik
    • www.asmforce.eu

# Luty 26, 2009, 15:00:56
No i w czym problem?  ;)
Robisz sobie launchera który będzie swoistym konfiguratorem dla podmienionej DLLki.
Odpalasz Launchera -> konfigurujesz DLLkę -> odpalasz grę Launcherem.

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 26, 2009, 15:20:47
Cytuj
Tak samo nioe wiem na jakiej zasadzie dziala, ze to dodaja rozne efekty graficzne do gier, w ktorych to nawet nie wystepowalo :)
Na takiej samej zasadzie. Podmieniasz DLLkę, dzięki czemu gra zamiast wywoływać Direct3D/OpenGL wywoluje Twoje funkcje. W większości przypadków Ty wywołujesz dalej odpowiednie funkcje Direct3D/OpenGL zgodnie z tym, co chciała zrobić gra, ale po drodze możesz zmieniać dowolnie parametry, czy zmieniać dowolnie wywołania. :)

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 26, 2009, 15:40:00
Cytuj
Tak samo nioe wiem na jakiej zasadzie dziala, ze to dodaja rozne efekty graficzne do gier, w ktorych to nawet nie wystepowalo :)
Na takiej samej zasadzie. Podmieniasz DLLkę, dzięki czemu gra zamiast wywoływać Direct3D/OpenGL wywoluje Twoje funkcje. W większości przypadków Ty wywołujesz dalej odpowiednie funkcje Direct3D/OpenGL zgodnie z tym, co chciała zrobić gra, ale po drodze możesz zmieniać dowolnie parametry, czy zmieniać dowolnie wywołania. :)

Wlasnie ciekawie to brzmi, nawet zachecajaco :D Ale potrzebowalbym jakiegos programu do monitorowania do w danej chwili robi gra, tak? jesli dobrze mysle, zebym wiedzial gdzie grzebac i w jakie funkcje wchodzi gra ;D

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 26, 2009, 16:22:30
Cytuj
Ale potrzebowalbym jakiegos programu do monitorowania do w danej chwili robi gra, tak?
Nie potrzeba żadnego programu. Wystarczy że napiszesz i podłożysz DLLkę podszywającą się pod DirectX'a. Wtedy gra zamiast wywoływać funkcje Direct3D będzie wywoływała Twoje funkcje. :)


EDIT: Może to _brzmi_ zachęcająco, ale wystarczy spojrzeć na to ile funkcji i metod do ma Direct3D do owrapowania, żeby to zachęcające być przestało. ;)

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 26, 2009, 16:31:47
Cytuj
Ale potrzebowalbym jakiegos programu do monitorowania do w danej chwili robi gra, tak?
Nie potrzeba żadnego programu. Wystarczy że napiszesz i podłożysz DLLkę podszywającą się pod DirectX'a. Wtedy gra zamiast wywoływać funkcje Direct3D będzie wywoływała Twoje funkcje. :)


EDIT: Może to _brzmi_ zachęcająco, ale wystarczy spojrzeć na to ile funkcji i metod do ma Direct3D do owrapowania, żeby to zachęcające być przestało. ;)

o to trzeba bedize robic :) Wiem ile Dx ma funkcji bo programowalem juz w C++ i Dx ale nie doszedlem do takich rzeczy jak grafika 3d :) wyswietlalem prosty model jedynie ;-)
Sciagnalem pare wersji DirectX Hook, co to wlasnie jest do tego no i pozostaje mi jedynie troche wolnego czasu :D

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 26, 2009, 16:37:34
Cytuj
Sciagnalem pare wersji DirectX Hook, co to wlasnie jest do tego no i pozostaje mi jedynie troche wolnego czasu :D
No to taki gotowiec znacznie upraszcza sprawę. Pozostaje więc analiza gry (np. używając PIXa) i podmiana tego i owego. :)

Offline .:NOXY:.

  • Użytkownik
    • Profil

# Luty 26, 2009, 16:44:47
Zawsze mozesz zrobic exec'a ktory ma w sobie pare ShellExecute() ;] jak ci sie nie chce grzebac tylko robic pare exe jeden z tym a drugi z tamtym

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 27, 2009, 10:54:07
Krzysiek K. widzę, ze obeznany jestes w tym temacie :) Dziekuje, ze chce Ci się odpowiadać na moje posty pisząc jak prawdziwy noob :P
Co do tego PIX'a , jak on sie zwie? bo na google nic z programowaniem się nie wyświetla ;P Gdybyś mógł wskazać adres gdzię mógłbym sie wyposażyć w ten program byłbym wdzięczny :)

Pozdrawiam

Niepokorny

  • Gość
# Luty 27, 2009, 12:21:25
Dziekuje, ze chce Ci się odpowiadać na moje posty pisząc jak prawdziwy noob :P
Sugerujesz, że Krzysiek K. jest noobem? Chyba nie o to Ci chodziło. :)

Co do tego PIX'a , jak on sie zwie? bo na google nic z programowaniem się nie wyświetla ;P Gdybyś mógł wskazać adres gdzię mógłbym sie wyposażyć w ten program byłbym wdzięczny
PIX jest narzędziem dołączonym do SDK DirectX-a.

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 27, 2009, 12:31:00
Cytuj
Sugerujesz, że Krzysiek K. jest noobem? Chyba nie o to Ci chodziło. :)
Tak to bywa, jak w trakcie pisania zdania gdzieś nam wyjdzie przypadkiem odniesienie do innego podmiotu, niż chcieliśmy (aka "Gospodyni doiła krowę i ryczała w niebogłosy.") ;)

Offline Wichur

  • Użytkownik

# Luty 27, 2009, 13:32:11
hehehhe, no teraz gdy to przeczytałem to widzę mój błąd :) Oczywiście nie chodziło mi tutaj abym uraził Krzyśka ;-) śmiesznie wyszło, ale niestety bywa gdy się myśli nad tym co napisać lub myślami jest się gdzie indziej i się zapomina co się pisało słowo przedtem :)
Dziękuje Niepokorny i Krzysiek za pomoc. Znając życie jeszcze i tak napisze coś w tym temacie gdy nie bedę mógł sobie poradzić :)

Pozdrawiam

Offline Krzysiek K.

  • Moderator
    • DevKK.net

# Luty 27, 2009, 13:49:45
Cytuj
Znając życie jeszcze i tak napisze coś w tym temacie gdy nie bedę mógł sobie poradzić :)
Jak sobie poradzisz to też napisz. Myślę, że nie tylko mnie ciekawi co tam właściwie kombinujesz, zwłaszcza jeżeli coś z tego Ci wyjdzie. :)