Autor Wątek: Visual Studio 2005 Express  (Przeczytany 2113 razy)

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Maj 21, 2006, 16:36:48
Mam takie małe i może nieco głupie pytanko odnośnie tego pakietu... Jak wiadomo, jedna z jego głównych zalet to możliwość wizualnej edycji form. Niestety, wersja 2005 tworzy te formy generując kod CLR. Czy da się w jakikolwiek sposób zmusić tego głupiego Visuala, żeby zapisywał mi tworzone w nim dialogi np. jako pliki *.rc?

[a ten wątek proponuję przykleić, na pewno jeszcze nieraz się przyda - dlatego nadałem mu taką ogólną nazwę]

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline novo

  • Użytkownik
    • my devblog

# Maj 21, 2006, 17:44:08
Z tego co wiem to wersja express nie posiada edytora zasobow, tylko wlasnie mozliwosc edytowania winforms. Ale to jest ulomnosc wersji express a nie pozostalych. W koncu jest za free :)

Pozdr!
novo.

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Maj 22, 2006, 08:49:58
Pfff... A więc ten Express do niczego mi się nie przyda. Lepiej zainstalować sobie np. Dev-C++/wxWidgets i mam to samo, tylko znacznie mniej zajmujące miejsce na dysku. Od początku przeczuwałem, że z tym darmowym Visualem to zbyt piękne, żeby było prawdziwe :).

A jak sytuacja wygląda z Visual Basic-em? Z moich dotychczasowych prób wynika, że w ogóle można w nim pisać programy tylko pod .NET...

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Czerwiec 09, 2006, 10:49:13
Nadal mam problemy z tym głupim Visualem. Zdaje się, że wszystko jest zainstalowane i skonfigurowane jak trzeba, ale najprostszy windowsowy programik (New Project->Win32 Console Application->Windows Application) nie chce się zlinkować, wyskakują mi takie oto cuda:

Cytuj
Linking...
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__DispatchMessageA@4 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__TranslateMessage@4 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__GetMessageA@16 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__ShowWindow@8 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__CreateWindowExA@48 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__RegisterClassExA@4 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__LoadCursorA@8 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__LoadIconA@8 referenced in function _WinMain@16
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__DefWindowProcA@16 referenced in function "long __stdcall WindowProcedure(struct HWND__ *,unsigned int,unsigned int,long)" (?WindowProcedure@@YGJPAUHWND__@@IIJ@Z)
main.obj : error LNK2019: unresolved external symbol __imp__PostQuitMessage@4 referenced in function "long __stdcall WindowProcedure(struct HWND__ *,unsigned int,unsigned int,long)" (?WindowProcedure@@YGJPAUHWND__@@IIJ@Z)
Debug\WinTest.exe : fatal error LNK1120: 10 unresolved externals

Wygląda jakby linker nie mógł znaleźć bibliotek, ale wszystkie ścieżki są prawidłowo ustawione, więc nie kumam, o co mu chodzi.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2006, 10:50:47 wysłana przez Złośliwiec »

Offline shyha

  • Użytkownik
    • Shyha@Flickr

# Czerwiec 09, 2006, 12:07:58
nie.... to nie może być prawda... który raz to pytanie może się pojawić na tym forum?
PSDK masz?

pompka

  • Gość
# Czerwiec 09, 2006, 12:55:03
PSDK masz?
nie.... to nie może być prawda... który raz to pytanie może się pojawić na tym forum?

Co ma piernik do wiatraka ?

Zlosliwiec : opcje projektu -> linker -> Input -> Additional dependicies

Na poczatek dodaj tam : 
Rpcrt4.lib comctl32.lib Ws2_32.lib kernel32.lib advapi32.lib user32.lib gdi32.lib shell32.lib comdlg32.lib version.lib mpr.lib rasapi32.lib winmm.lib winspool.lib vfw32.lib secur32.lib oleacc.lib oledlg.lib sensapi.lib ole32.lib

To taka wiazanka ktora starcza na wiekszosc problemow.  Mozna jeszcze skonfigurowac VC++ zeby sam je dolaczal przy tworzeniu projektu (ale to juz jako praca domowa).

shyha: Jak by nie mial PSDK to by nie skompilowal, jak by pomylil sciezki do libow - to by dostal errora ze libka nie mozne znalesc. Przeciez jak byk wydac ze nie dodal libkow do opcji projektu

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Czerwiec 09, 2006, 16:10:55
Dzięki! :)