Autor Wątek: Problem z kasa  (Przeczytany 7102 razy)

Offline Grik

  • Użytkownik

# Styczeń 19, 2006, 11:22:49
     Na początek radzę Ci oswoić się z c++ tak, żebyś nie miał żadnych problemów. Możesz np. zaprogramować sobie parę algorytmów, może nawet grę ( ktoś na warsztacie napisał np. statki z tego co pamiętam ).
     Teraz musisz dokonać wyboru między programowaniem w windows, a programowaniem gier. Jeśli szczególnie nie zależy Ci na robieniu wypasionych okienek z menu, paskami narzędzi itp. ( przydatna umiejętność, ale można bez niej żyć ) to możesz zacząć od jakiegoś api (ogl lub dx), na początku większości książek znajduje się wystarczająca ilość informacji o programowaniu w windows, żeby napisać nowego quake'a.

P.S. pamiętaj, żeby pisać przejrzysty kod, nie popełniaj błędów innych  ;)

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Maedhros

  • Użytkownik

# Styczeń 19, 2006, 14:41:43
Mi sie ksiazke latwo czytalo i wszystko rozumialem. Inaczej bylo w moim przypadku z dx, z ktorym kilka razy sie meczylem, lecz ostatecznie zostalem przy oglu. Jezeli masz gdzies w okolicy empik lub duza ksiegarnie w ktorej mozna troche posiedziec, to proponuje przejsc sie i poprzegladac dokladnie ksiazki o dx. Przeczytac poczatkowy rozdzial, albo dwa... Pozdr!
novo.

Z tego co wiem to od tego sa biblioteki. Chociaz w jednej ksiegarni tak mam, ale tam jest zajefajny kupiec. Za ostatnia ksiazke zaplacilem tam 20% mniej bo jedna karta wypadala. ;D

Chcialbym miec takie problemy jak autor topicu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2006, 14:47:04 wysłana przez Maedhros »

Offline siwy

  • Użytkownik

# Styczeń 19, 2006, 16:26:53
Problem nie problem zapraszam na www.wdsj.pl :D:D tam o mnie pisza 2 miejsce w konkursie male zmiany wielkie sprawy :D:D....

W sumie na windowsie mi tak bardzo niezalezy:
 1) chcialbym umiec zaprogramowac kalkulator i program typu wordpad bgo wiecej mi nie potrzeba :))
 2) fajnie by bylo tez napisac porgramik co jak sie poda wzor matematyczny rysuje go (robilem taki program bez uzycia zadnej biblioteki graficznej w konsoli i efekty marne), mysle jednak ze takie cos mozna tez uzyskac stosujac api graficzne ogl lub dx, a wiec uczenie bibliotek graficznych windows odpada ? :))

Dzisiaj zabieram sie 2 raz za symfonie (wszystko se poukladam w glowce) i caly czas czytam thinking in c++ 1 tom.

Pozdro Siwy :))

PS. A co do klejka to go lubie mam nawet osigniecia w ta bezmyslna :P strzelanka JUPI...

Offline siwy

  • Użytkownik

# Styczeń 22, 2006, 10:55:47
Przemyslalem sprawe i mysle ze najpier gdy pozadnie naucze sie c++ kupie sobie ksiazke poswiecona windows a potem dopiero zajme sie grami :)) Oczywiscie nie twierdze tez ze nie bede sie caly czas uczyl WINDOWSA bo na ogl i rozrywke tez bedzie czas, ale jakos narazie mam wieksze zapotrzebowanie nie robienie programikow w windowsie :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2006, 11:55:37 wysłana przez siwy »

Offline Gloggie

  • Użytkownik

# Styczeń 22, 2006, 15:43:57
Cytuj
Przemyslalem sprawe i mysle ze najpier gdy pozadnie naucze sie c++ kupie sobie ksiazke poswiecona windows a potem dopiero zajme sie grami
Jedno nie wyklucza drugiego. To bardzo dobry pomysł uczyć się programowania podczas pisania gierki, np. jakiegoś ponga. Albo programiku 'podaj liczbe a powiem czy jest większa czy mniejsza od tej którą wylosowałem'. O wiele przyjemniej się pisze jak widać że coś działa. No i jak jakiś sprajt lata to można to pokazać komuś kto nie zna się na programowaniu. Żadna to frajda napisać jakieś tam sortowanie bąbelkowe, nieważne jak dobrze napisane...
Po prostu pytania na napotkane problemy nie kieruj tutaj (bo piszesz gre) tylko spróbuj je rozwiązać na podstwie ksiązki lub znajdź odpowiednie forum.
Żeby uniknąć problemów z wystartowaniem z grą najlepiej jest użyć prostej biblioteki w której wystartowanie z grafiką to trzy linijki. Np. Allegro.

Offline siwy

  • Użytkownik

# Styczeń 22, 2006, 18:03:12
Thx za odp :)

Moze i masz racje ale jak juz mam - a mam ksiazke z ogl to moze odrazu w nim sie uczyc w koncu w ogl moze tez robic prosciutkie gierki 2d :)) tylko musze jakis kursik z windowsa dorwac bo w ksiazce porgramowanie gier komputerowych ogl z heliona to podstawy windowsa sa zle opisane tzn. za bardzo zaglebili sie w szczegoly nie do konca wszystko rozumiem z tego tak jak bym chcial rozumiec :)) w sumie moge nauczyc sie tego napamiec jak uruchomic programik pod windowsa ale po co :))

Pozdro siwy

Offline SirMike

  • Użytkownik
    • SirMike's Techblog

# Styczeń 27, 2006, 21:05:31
Ja proponuję jakąś dobrą książkę o samym c++ żebys później nie śmiecił na forum głupimi pytaniami ;)

Np. najnowsze wydanie Symfonii C++ - Pana Jurka Grębosza (jest sporo lepsza od tych starszych edycji)
Polecam także OpenGL Księga Eksperta wydanie 3 ( tylko to wydanie żadne inne!)