Autor Wątek: symfonia c++ standard  (Przeczytany 7360 razy)

Offline siwy

  • Użytkownik

# Kwiecień 20, 2006, 22:10:50
Mhhh... ponad rok temu kupilem symfonie c++ (stara wersje) przeczytalem ja raz i programowaniem przestalem sie interesowac- kompletny brak czasu :))... Teraz chce sobie co nieco poprzypominac i nie wiem czy warto kupic sobie symfonie c++ standtard... Jak uwazacie czy warto jest wydac 75zl na nowa ksiazke z tego co wiem to przybrala 500 stron czyli jest duzoooooo grubsiejsza :P...

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline goboss

  • Użytkownik

# Kwiecień 20, 2006, 22:28:57
To zależy od tego czy jeszcze coś z programowania pamiętasz. Jeśli kompletnie nic to możesz kupić, ale zapewne szybko sobie wszystko przypomnisz, więc polecam przeczytać megatutorial xiona, który jest naprawde super pozycją i to za darmo.  Z bardziej zaawansowanych książek, polecam  zainwestować w thinking in c++ tom 1 i 2

Offline shyha

  • Użytkownik
    • Shyha@Flickr

# Kwiecień 20, 2006, 22:50:16
Ja osobiście nie polecam TIC++

Offline Mic

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 00:09:01
nie czytalem nowej symfonii ale mi osobiscie troche szkoda byloby wydac 75 zl.
Radzę poprzeglądać megatutorial. ilosc zmian nie jest ogromna, więc powinieneś dać sobie radę

Offline DarkJarek

  • Użytkownik
    • DarkJarek HomePage

# Kwiecień 21, 2006, 07:16:42
Ja czytałem symfonie porzyczoną od kumpla (nową wersję) i muszę powiedzieć, że jest całkiem niezła. Jeżeli chodzi o kupno to lepiej zainwestować te 75zł w kupno jakiejś innej książki.

Offline siwy

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 10:10:32
Noo thinking 1 tom mam i sobie czytalem nawet ostatnio na rozgrzewke przed powrotem do ogl (chce kupic ksiege eksperta III wydanie o ogl podobno fajna :) ) ale ciezko bylo bez ponownego przewertowania symfoni :)) gdy czytam thinking to musze myslec chociaz troszke co sie czytam :P...

DZieki na odpowiedzi :)) chyba najlepiej jak pojde do ksiegarni i sobie zobacze co autor napisal na tych 500 dodatkowych stronach bo sam spis tresci niewiele mi mowi :)

czy znacie jakis przyjemniejszy sposob na nauczenie sie procedury okienkowej w winAPI jak wyklepanie jej na blache :))(ogole caly szkielet aplikacji windows) a moze jest juz cos nowszego  :))... bo 150  zl na kupiecnie ksiazki o windows pana Charlsa windows 95/98/nt to troszke duzo :)

Offline goboss

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 10:51:52
Noo thinking 1 tom mam i sobie czytalem nawet ostatnio na rozgrzewke przed powrotem do ogl (chce kupic ksiege eksperta III wydanie o ogl podobno fajna :) ) ale ciezko bylo bez ponownego przewertowania symfoni :)) gdy czytam thinking to musze myslec chociaz troszke co sie czytam :P...
Co do tej skiążki do ogla, to rzeczywiście polecam. Jedyną kwestią dyskusyjną co do niej jest praktycznie brak matmy związanej z 3D, ale niektórzy to uważają za zalete  8)

Offline siwy

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 11:58:16
Wlasnie wiem ale jest pisana ksiazka milym jezykiem czytalem troszke w ksiegarni podobnie jak symfonia :D:D... A co do matmy to i tak kupie peralki albo triki najlepszych programistow gier 3d nie iwem co lepsze :) bo te triki to chyba zawieraja to co w perelkach bylo w 3 tomach .... ma ktos moze obie ksiazka albo ktos je zna i mi podpowie :))

Offline Reg

  • Administrator
    • Adam Sawicki - Home Page

# Kwiecień 21, 2006, 15:17:19
Thinking in C++ zdecydowanie nie polecam.

Skoro masz i czytałeś starą Symfonię to nie warto też kupować nowej - z tego co się orientowałem to niewiele się tam tak naprawdę zmieniło. Nie wiem na jakim etapie jesteś i czego chciałbyś się douczyć, ale:

- jeśli nadal języka C++, to kup "Język C++" Stroustrupa czy jakąś inną, byle nie "Thinking..."
- jeśli biblioteki standardowej, to też są do tego książki (i grube i cienkie też, np. leksykon kieszonkowy)
- jeśli różnych sztuczek i ogólnie technik programowania to książki Meyersa itp.

Offline goboss

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 15:33:30
- jeśli nadal języka C++, to kup "Język C++" Stroustrupa czy jakąś inną, byle nie "Thinking..."

[offtop] a moge wiedzieć czemuż to tak nie lubisz tej pozycji?[/offtop]

Offline mr666

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 17:20:57
Thinking in C++ zdecydowanie nie polecam.

Skoro masz i czytałeś starą Symfonię to nie warto też kupować nowej - z tego co się orientowałem to niewiele się tam tak naprawdę zmieniło. Nie wiem na jakim etapie jesteś i czego chciałbyś się douczyć, ale:

- jeśli nadal języka C++, to kup "Język C++" Stroustrupa czy jakąś inną, byle nie "Thinking..."
- jeśli biblioteki standardowej, to też są do tego książki (i grube i cienkie też, np. leksykon kieszonkowy)
- jeśli różnych sztuczek i ogólnie technik programowania to książki Meyersa itp.

Co do "Język C++" B. Stroustrupa nie polecam. Polecam za to "The C++ Programming Language 3ed" Stroustrupa.  Ale o co chodzi? Juz wyjasniam - na polskim rynku z tego co wiem (jesli sie myle prosze o poprawienie mnie) dostepne jest tlumaczenie 1 prinitng'a tejze pozycji, a anglojezyczne wydanie doczekalo sie juz okolo 20 dodrukow - autor dodal tam ponad 100 stron i zmienil w 1000 miejsc.

pzdr

Offline squizzz

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 23:22:36
czy znacie jakis przyjemniejszy sposob na nauczenie sie procedury okienkowej w winAPI jak wyklepanie jej na blache :))(ogole caly szkielet aplikacji windows) a moze jest juz cos nowszego  :)).

A po kiego czorta Ci znac procedure okienkowa WinAPI? Ja nie znam, jakos zyje i mam sie dobrze. :)

Piszac pod OpenGL mozesz skorzystac z jakiejs biblioteki narzedziowej, np. GLFW i Twoj main() bedzie wygladal mniej wiecej tak:

#include <GL/glfw.h>

int main()
{
    glfwInit();
    if (!glfwOpenWindow(512, 512, 0, 0, 0, 0, 0, 0, GLFW_WINDOW))
    {
        glfwTerminate();
        return 0;
    }

    glfwSetWindowTitle("GLFW Application");

    bool running = true;
    while(running)
    {
          //
          // twoj kod
          //
    }

    glfwTerminate();
    return 0;
}


Prawda ze troche prosciej? A i na innych platformach sie skompiluje (patrz dzial platforms pod linkiem powyzej) ;)
PS. biblioteka ma okolo 50KB.

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Kwiecień 21, 2006, 23:36:08
Cytuj
czy znacie jakis przyjemniejszy sposob na nauczenie sie procedury okienkowej w winAPI jak wyklepanie jej na blache
Tak - napisanie sobie raz frameworka i używanie go w innych swoich projektach, czyli po prostu trzymanie sobie tego gdzieś na dysku i kopiowanie w mairę potrzeby. W końcu po to jest komputer, żeby nie trzeba było takich rzeczy znać na pamięć. :)

Offline spec

  • Użytkownik

# Kwiecień 21, 2006, 23:40:06
nie widze sensu sie tego uczyc _na_blache_ lepiej stracic czas na cos innego...

Offline siwy

  • Użytkownik

# Kwiecień 22, 2006, 10:41:46
No ja jeszcze c++ chce sie douczyc tzn symfonie i thinking 1 tom mam opanwane i jak to sobie kombinowalem pojde kupic 2 tom :)))...

Jak rok temu kupowalem ksiazke to wszyscy i mowili i pisali kup kup thinking zajefajna pozycja musisz przeczytac... A teraz nie nie thinking jest zle wogole spal je i wyrzuc do kosza:P..

DLACZEGO TAK JEST ?? MACIE JAKIES POWODY :)

Chodzi mi teraz o nauczenie sie szablonow i obslugi sytuacji wyjatkowych, douczenie pojemnikow... I tyle bo ogla juz troszke lyklem tj. przeczytalem "opengl programowanie gier"... Dlatego chce sobie kupic ksiege eksperta wydanie 3 zeby sie douczyc tej biblioteki :))