Dawaj linka...
No nie udawaj, że nie ma takich wątków, na proszę ja cię.
Ok, podam link do typowego takiego wątku:
http://www.blender.pl/index.php?option=com_smf&Itemid=2&topic=3588.0Szczególnie rozwalające jest:
czy ktoś nie zechciał razem ze mną zrobić jakiejś fajnej gierki.Bo samemu to sie troche długo robi
Co prawda z forum blendera, bo z stamtąd też wywnioskowałem taki pogląd, że sporo się przewija takich tematów. No, może na forum gamedeva jest inaczej... Ale przejrzyj kilka wątków z pomysłami a wywnioskujesz, że to jest jeden z (naj?)lepiej opisanych... Dobra, wiem że będziesz się sprzeczał, to podaj chociaż jeden link do wątku, który ma więcej niż 100 linijek (umówmy się że z pierwszych dwóch stron, na całym to wiadomo że taki się znajdzie...).
EDIT albo po prostu nie rozczulajmy się już nad tym...
Odpowiem za autora, bo pisał o tym na blender.pl - nie, nie (na pytania dodatkowe też odpowiedź brzmi nie ;]).
Och, dzięki że mnie wyręczyłeś, ale wiesz nie potrzebuję twojej pomocy. I wiesz to jest takie trochę hamskie odpowiadać za kogoś.
Na forum to tak odpowiedziałem:
Dobrze, przyznaję się bez bicia-nie programuję, choć chcę się w najbliższym czasie wziąć za naukę. Modele 3D-tworzę, choć też bez bicia się przyznam że zbyt doświadczony nie jestem.
ALE przez to też zdobywam jakieś doświadczenie. Prezentuję swoje pomysły-i uczę się na błędach, które z pewnością popełniłem. Rozwijam sztukę przemawiania i argumentacji. Mam też nowy materiał do FAQ. Tak na ogół to jestem po prostu człowiekiem z wizją (dobra, staram się nim być), a coś takiego pokazuje mi, co jest nie tak w moich pomysłach, a to mobilizuje do tworzenia kolejnych-lepszych. Jeśli pomysł nie wypali (czytaj: nikt się tym nie zainteresuje) to nie będę zły że straciłem czas.
A na osłodę powiem że: pomysłodawcą i szefem zespołu (który tworzy grę afterfall) jest koleś, który nie programuje, nie robi grafiki, ani nie tworzy muzyki, ale włożył dużo pracy w projekt i zachęcił ludzi do współpracy (no i dobrze potrafi kombinować ;p).
I jeszcze coś na osłodę
Właściwie już wiem jak się wstawia potwory, inne obiekty i punkt przeniesienia do innego levelu. Udało mi się tak przekształcić level że można wybrać do którego chcesz przejść levelu naciskając odpowiednią dźwignię. Wiem jak stworzyć nowy level (w kodzie), tylko nie wiem jeszcze zbytnio jak to jest z tym "modelowaniem" leveli (nie wiem czy je się rzeczywiście po prostu tworzy w programie 3D, czy coś tam jeszcze trzeba dorabiać)
Ale to ostatnie już też prawie rozgryzłem. EDIT Już potrafię otwierać i edytować levele z SC w blenderze, tyle że jak je podmieniam na te zmienione to zawsze są malutkie i bohater, potwory i wszystkie obiekty spadają w dół, bo nie mają po czym stąpać...
A, i jeszcze coś na osłodę, tyle że trochę offtopowe.
W moim słowniku nie ma określenia "nie da się". Jest tylko "jeszcze nie wpadłem na to, jak to zrobić".
Wypowiedź z tematu z tego działu. Zapiszę to sobie w księdze Wielkich Złotych Myśli i na teksty w stylu "to się nie da" będę sobie (i może innym) odpowiadał tą maksymą.
O i jeszcze jedna sprawa! Jak myślicie-jaka byłaby ciekawa, dobrze brzmiąca nazwa gry? Może ktoś miał podobny problem? Jakieś wskazówki?
Która z tych propozycji jest wg was najlepsza?
1.Taki skrót literowy, tak jak "F.E.A.R.: First Encounter Assault Recon" Np...F.E.R.G Free Encounter RPG Game (wiem że bez sensu, tylko taki przykład.
2.Jakaś polska nazwa.
3.Jakaś angielska nazwa.
4.Może jak podstawka-Shadow Clones?
5.Coś takiego lekkiego (bo gra ma mieć luźny klimat) np. PlayForFun?
6.Coś w klimacie Hi-tech, np. "Shattered Galaxy".
7.Coś całkowicie pokręconego, z fantazją.
8.Coś bez żadnego znaczenia np. Boroblin... albo Garamon...
I jeszcze jedna sprawa: już się wziąłem za głębszy projekt gry, i przydałby mi się jakiś wzór-jakiś dobry overview. Czy może był gdzieś taki dobrze przedstawiony pomysł na forum? Proszę o link.