Autor Wątek: Czy używasz Flasha (w przegladarce WWW)  (Przeczytany 3243 razy)

Offline maro

  • Użytkownik

# Wrzesień 02, 2008, 15:18:13
Interesuje mnie, czy używacie technologii/pluginów flash w przeglądarkach www.
Jeśli tak, to w jakich wersjach? Czy używacie blokerów, które umożliwiają wyłączenie flashy, czy raczej w ogóle nie instalujecie pluginów do ich wyświetlania?

Poza tym, może ktoś zna jakąś dobrą stronę ze statystykami dotyczącymi flasha. Szukałem trochę informacji w google, ale większość danych jest sprzed 3 lat.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline dynax

  • Użytkownik

# Wrzesień 02, 2008, 15:24:02
Ja mam AdBlockera. Fajne cacko :)

Offline dzemeuksis

  • Użytkownik
    • Blog quodmeturbat

# Wrzesień 02, 2008, 16:25:21
W załączniku raport odwiedzin strony z pisankami (rok 2008) pokazujący wersje Flasha u odwiedzających. Mam nadzieję, że się przyda.

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

# Wrzesień 02, 2008, 20:08:39
Mam włączonego, bo nieraz jest potrzebny. Jednocześnie czuję się raczej zdegustowany widząc strony WWW zrobione na jego bazie.

Offline maro

  • Użytkownik

# Wrzesień 03, 2008, 12:30:15
dzemeuksis: dzięki za ten raport, jest bardzo interesujący (k++). Zastanawiające jest, że ponad 5% badanych używa wersji 6.0. Czy z raportu można wyczytać ile osób w ogóle nie używa flasha?

Kos: przeglądarki już raczej dobrze indeksują strony oparte na flashu, co niestety/stety znaczy, że będzie ich coraz więcej. Chociaż, moje pytanie było raczej skierowane pod kątem GameDevu, niż produkcji flashowych stronek.

Offline dzemeuksis

  • Użytkownik
    • Blog quodmeturbat

# Wrzesień 03, 2008, 19:25:33
Czy z raportu można wyczytać ile osób w ogóle nie używa flasha?
Wydaje mi się, że pozycja (not set) może oznaczać brak Flasha. Byłoby to dość prawdopodobne, bo dla tego samego okresu tej samej strony internetowej raport obsługi JAVA pokazuje:
Cytuj
Yes   18 855    97,80%       
No   424    2,20%
a więc ten sam rząd wielkości.

Offline Reg

  • Administrator
    • Adam Sawicki - Home Page

# Wrzesień 04, 2008, 23:08:13
Używam, bo często (stanowczo za często) jest potrzebny do obejrzenia jakiejś strony.

Nie wiem w jakiej wersji. Jak mi napisze, że coś nie działa bo mam starą, to wtedy zaktualizuję.

Używam w Firefoksie Flashblock, bo wkurzają mnie reklamy.

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Wrzesień 05, 2008, 00:05:24
Używam w Firefoksie Flashblock, bo wkurzają mnie reklamy.

Flashblock to dobra rzecz. Strony internetowe to nie jakieś cholerne kasyno, że wszystko ma migać, błyskać, tańczyć i śpiewać. W ogóle ostatnio coraz większą sympatią darzę te najbardziej ortodoksyjne witryny (czarne litery na białym tle i nic więcej :)).

Offline Humman

  • Użytkownik

# Wrzesień 05, 2008, 19:53:37
Najlepiej użyć adblocka do firefoxa z kilkoma polskimi subskrypcjami wtedy blokuje wszystkie wyskakujące okienka i fashowe banery a jednocześnie można korzystać ze stron typu youtube.pl czy gierek.
Choć sam format flash strasznie zamula procka bo actionscript jest jezykiem interpretowanym i nie korzysta chyba z akceleracji sprzętowej do rysowania.

Offline JCoder

  • Użytkownik

# Wrzesień 06, 2008, 00:53:44
I dlatego applety Java się bardziej nadają do robienia gier niż Flash.
Jedyny problem, że mają paskudną opinię, bo kiedyś działały okropnie wolno, no i wszyscy robili w tym beznadziejne reklamy, zanim nadszedł Flash. Ale obecnie Flash powoli zaczyna zdobywać podobną opinię, a jest jeszcze bardziej upierdliwy, więc... może doczekamy się comebacku appletów?

BTW: można applet Flasha przeciągnąć z przeglądarki na pulpit, żeby działał jako aplikacja standalone? Albo zapisać sobie skrót na pulpicie i odpalać aplet bez ładowania strony www, na której był oryginalnie?

Offline Zielony

  • Użytkownik
    • Ghurund Engine

# Wrzesień 06, 2008, 02:16:11
BTW: można applet Flasha przeciągnąć z przeglądarki na pulpit, żeby działał jako aplikacja standalone? Albo zapisać sobie skrót na pulpicie i odpalać aplet bez ładowania strony www, na której był oryginalnie?

to zależy

filmik Flash, jaki by nie był, jest jakimiśtam danymi zapisanymi w pliku .swf, więc tak samo jak .jpg, czy .css zostaje pobrany do temporary internet files. Można go sobie skopiować gdzie się chce i zwyczajnie używać. Jak na niego klikniesz, odpali się projektor Flash, wczyta plik, tak jak przeglądarka i uruchomi. Taka metoda działa bez dodatkowych ułatwiaczy, programów ściągających, na każdym windowsie i z każdym flashem

inna sprawa, że istnieje prosta sztuczka typu
jeżeli ( adresZKtóregoMnieOdpalono != www.stronaMojegoTwórcy.com )
kończymyZabawęBoKtośMnieŚciągnął ();
i jeżeli ktoś to umieścił w kodzie, to nic się nie zdziała bez rozbierania filmiku na instrukcje pierwsze :P
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 13:49:33 wysłana przez Zielony »

Offline maro

  • Użytkownik

# Wrzesień 06, 2008, 13:29:51
Dzięki, za wypełnienie ankiety. Można powiedzieć, że informacje się pokrywają z raportem dzemeuksisa, i są budujące dla osób które chcą poświęcić trochę czasu dla produkcji Flashowych gierek:)

Ja używam przede wszystkim ADBlocka Plus do blokowania reklam, a nie dawno zainstalowałem FlashBlocka (w sumie tylko do filmików YouTube, żeby się nie ładowały wszystkie na raz, gdy otworze ich więcej w zakładkach). Tylko zauważyłem jedną wkurzającą rzecz. Zwykle FireFox nie cache-uje plików swf, a po zainstalowaniu FlashBlocka co chwilę muszę czyścić pamięć podręczną.

Cytuj
W ogóle ostatnio coraz większą sympatią darzę te najbardziej ortodoksyjne witryny (czarne litery na białym tle i nic więcej Smiley).
Mają w sobie jakieś oldskulowe piękno.. ;)

Cytuj
Choć sam format flash strasznie zamula procka bo actionscript jest jezykiem interpretowanym i nie korzysta chyba z akceleracji sprzętowej do rysowania.
Tak jak java, wszystko zależy od interpretatora - a ten jest coraz lepszy (np. porównanie szybkości swf-ów z wersji 8 i 9). Co do akceleracji sprzętowej to nie był bym taki pewien. Z tego co słyszałem to flash 10, ma używać akceleracji do wyświetlania grafiki 3D.

Cytuj
I dlatego applety Java się bardziej nadają do robienia gier niż Flash.
Dawno już nie widziałem żadnego appletu z grą (no chyba, że na komórkę). Ale nie wiem, jak się teraz rozwija Java - zupełnie tego nie śledzę.

Cytuj
można applet Flasha przeciągnąć z przeglądarki na pulpit, żeby działał jako aplikacja standalone? Albo zapisać sobie skrót na pulpicie i odpalać aplet bez ładowania strony www, na której był oryginalnie?
To co naisał Zielony, to prawda. Uzupełnię tylko, że jak się ktoś uprze to, takie zabezpieczenia też może obejść (np. programem Flajector).

Offline JCoder

  • Użytkownik

# Wrzesień 08, 2008, 13:52:08
Cytuj
Choć sam format flash strasznie zamula procka bo actionscript jest jezykiem interpretowanym i nie korzysta chyba z akceleracji sprzętowej do rysowania.
Tak jak java, wszystko zależy od interpretatora - a ten jest coraz lepszy (np. porównanie szybkości swf-ów z wersji 8 i 9). Co do akceleracji sprzętowej to nie był bym taki pewien. Z tego co słyszałem to flash 10, ma używać akceleracji do wyświetlania grafiki 3D.

Java jest językiem kompilowanym, wykonuje się z szybkością kodu natywnego (poza niewielkim lagiem na samym starcie). I używa akceleracji sprzętowej 2D/3D. Flash musi tu dużo nadrobić, ale nigdy nie był pisany z myślą o wydajności (Java pierwotnie też nie, ale Sun zdał sobie sprawę z tego dużo wcześniej).

Cytuj
Cytuj
I dlatego applety Java się bardziej nadają do robienia gier niż Flash.
Dawno już nie widziałem żadnego appletu z grą (no chyba, że na komórkę). Ale nie wiem, jak się teraz rozwija Java - zupełnie tego nie śledzę.

Wystarczy trochę pogooglać. Gierek jest bardzo dużo. Oczywiście jakość jest bardzo różna, podobnie jak z gierkami Flashowymi.
"http://nxn.netgate.net/games2_XjavaX.html"

Offline Asmodeusz

  • Użytkownik
    • Bogumił Wiatrowski: Blog

# Wrzesień 08, 2008, 15:20:51
Flash jest duży, zamulasty i ogólnie niefajny. Zainstalowany mam tylko w FF - na tej przeglądarce naprawdę wszystko mi jedno jaki syf się odpala, do tego ją mam. Na IE i Safari nawet nie instalowałem flasha - do youtube mam aplikację na komórce (i tak nie mam czasu w domu oglądać), ponadto flash zbędny. Z rozwiązań konkurencyjnych: zainstalowane Silverlight.
@JCoder: a wiesz, że platforma flasha zajmuje ledwo 7MB, a JRE coś koło 80? I trudno JRE ubić definitywnie bez odinstalowywania? I lubi się sypać na 64-bit Viście? Java nie jest dobra do wszystkiego.

Offline JCoder

  • Użytkownik

# Wrzesień 08, 2008, 17:03:52
JRE 80?!!!! A skąd Ty to wziąłeś? Chyba policzyłeś całe JSDK, razem z kompilatorem, źródłami i masą innych dodatków (np. tools.jar - 20MB).

Cytat ze strony Suna:
"In the current build, the typical download size for Swing programs and Java applets is on the order of 4-5MB, compared to 14.4MB for the full JRE."

Czyli obecnie mniej niż Flash, a do niedawna było 14MB, więc też nie tak źle.  :P