yo
WoW'a wprawdzie na oczy nie widziałem, za to grałem byłem w obliviona
w skrócie aby ładować świat 'dynamicznie' trzeba ładować go jakimiś kawałkami, więc pierwsza rzecz do zrobienia to wprowadzenie jakiegoś sensownego podziału na, nazwijmy to, komórki. najprościej można pociąć świat na kwadraty o zadanym rozmiarze albo lepiej (i trudniej) podzielić zgodnie z ukształtowaniem/zagospodarowaniem terenu (tak żeby np jakaś wioska nie wypadła na łączeniu komórek tylko stanowiła całą oddzielną)
potem czas na ładowanie :) wczytujesz komórke w której jest gracz/kamera oraz sąsiednie, jeżeli gracz wlezie na komórke obok to wtedy dla niej wczytujesz sąsiedzie, a wywalasz te które są za daleko. ważne jest aby granice wczytywania komórki i wywalania jej były różne (czyli wczytujesz wcześniej/bliżej, zwalniasz dalej). w przeciwnym wypadku idąc wzdłuż takiej granicy (i co chwile ją przekraczając) cały czas by 'mieliło'
(aa w zależności od typu gry/terenu/sprzętu/etc wyświetlać można oczywiści wiecej komórek jednocześnie, można też zrobić kilka LOD dla komórek i ładować je kolejno w miarę zbliżania się)
z aspektów technicznych.. potrzebna jest wielowątkowość tutaj. czyli do standardowego wątku (albo wątków) głównego dorzucasz wątek zajmujący się tylko ładowaniem map/zasobów (może być ich więcej niż jeden), najlepiej o mniejszym priorytecie żeby działał 'w tle' nie przeszkadzając zbytnio w rozgrywce
//edit.. za długo to pisałem hehe