Autor Wątek: VC++ 2005 EE i aplikacje bez .net  (Przeczytany 2653 razy)

Offline ŁukaszB

  • Użytkownik

# Marzec 11, 2008, 21:39:27
mam taki problem:P
mianowicie czy da się w VC++ 2005EE pisać nie pod .net ale zachowując możliwość "klikania" interfejsu:P
Bo piszę aplikacje, nie duże i powiem tak, wkurza mnie że żeby to odpalić ktoś musi mieć .net...
Jestem skłonny powiedzmy mieć większy wynikowy kod (+ np. jakieś tam dll) ale żeby użytkownik nie musiał mieć .net'a... da rade?
A bo mogę mieć vc++ 2008 (msdn) czy tam da się nie pisać pod kod zrządzany? ...( czy EE właśnie ma jakieś tam takie ograniczenia;P)

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Koko

  • Użytkownik

# Marzec 11, 2008, 21:49:42
Ściągnij se Code::blocks'a :)

Offline raver

  • Użytkownik
    • Moja strona domowa.

# Marzec 11, 2008, 21:56:46
Pogoogluj za wxWidgets. Multiplatformowe, proste, gdzieś widziałem do tego edytor okienkowy. Jedyna wada, to dość spore problemy przy pierwszym podejściu (chyba nigdzie niema skompilowanej biblioteki dla visual'a, a samemu trudno to coś nakłonić do roboty).

pozdrawiam

@up: z tego co wiem, to tego typu "porady" są na tym forum zabronione
@shyha: widzisz, ja za chiny nie mogę skompilować wersji release, ale póki co to ja na razie newbie jestem :P.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2008, 22:02:03 wysłana przez raver »

Offline shyha

  • Użytkownik
    • Shyha@Flickr

# Marzec 11, 2008, 21:58:42
raver: nie pamiętam, żebym miał jakieś większe problemy, żeby używać wxWidgets w VC2K3.

ŁukaszB: proszę... popraw CAŁ¡ swoją wiadomość bo momentami ciężko zrozumieć o co chodzi...

Offline Shelim

  • Użytkownik
    • Homepage

# Marzec 11, 2008, 22:05:25
Ściągnij se Code::blocks'a :)
Ściągnij se odplamiacz do mózgów :P

Tak na poważnie, to wydaje mi się że mylisz dwa IDE: Visual C++ i Visual C#. W tym drugim możesz pisać aplikacje okienkowe, "wyklikane", zaś w tym pierwszym klasyczne WinAPI (oczywiście mowa o wersji express, bo wersja professional ma dodatkowo MFC, które możliwościom nie ustępuje C#). Jeżeli zależy ci na takim wyklikaniu jak w Visual C# ale w C++, zainteresuj się Borland'em, lub - jak to zostało wspomniane, wxWidgets. Ew. masz jeszcze GTK+ :)

Offline Kurak

  • Użytkownik

# Marzec 11, 2008, 22:10:15
Korialtrash, nie mieszaj. Zarówno w Visual C++ jak i w Visual C# można pisać, jak to określiłeś, "wyklikane aplikacje okienkowe" bez użycia WinAPI - ale przy użyciu .NET, a tego kolega nie chce.

W Visualu Pro jest designerek do okienek WinAPI, ale ja poleciłbym raczej wxWidgets :) A BCB lepiej sobie odpuścić.

Offline ŁukaszB

  • Użytkownik

# Marzec 11, 2008, 22:30:18
czyli podsumowując nie da rady pisać nie pod .net w VC++, nom kolega myli pojęcia w VC++ można sobie klikać interfejs co prawda nie jest to jakieś super jak na pewno pod c# ale trudno...
ehh...
tylko właśnie mi chodzi o tą platformę...mam PSDK ale w czystym winapi nie che mi sie pisać ... za dużo czasu by zlatywało na samym intefejsie..

Offline shyha

  • Użytkownik
    • Shyha@Flickr

# Marzec 12, 2008, 00:52:20
Bycie językowym niechlujem nie upoważnia cię to bycia niechlujem językowym na tym forum. Proponuję się odniechluić i poprawić bo następnym razem po prostu wiadomość zniknie.

Offline Shelim

  • Użytkownik
    • Homepage

# Marzec 15, 2008, 21:29:15
Korialtrash, nie mieszaj. Zarówno w Visual C++ jak i w Visual C# można pisać, jak to określiłeś, "wyklikane aplikacje okienkowe" bez użycia WinAPI - ale przy użyciu .NET, a tego kolega nie chce.

W Visualu Pro jest designerek do okienek WinAPI, ale ja poleciłbym raczej wxWidgets :) A BCB lepiej sobie odpuścić.
Naprawdę w Visual C++ jest edytor .NET? Bo to że jest MFC to wiem :)

st3tc

  • Gość
# Marzec 15, 2008, 21:39:23
Naprawdę w Visual C++ jest edytor .NET? Bo to że jest MFC to wiem :)

Znowu zaczynasz jak z tym komponentem do web ? ;p Kurak(?) ! - fotke prosimy ! :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 21:41:39 wysłana przez st3tc »

Offline Kurak

  • Użytkownik

# Marzec 15, 2008, 21:48:53
Naprawdę w Visual C++ jest edytor .NET? Bo to że jest MFC to wiem :)

Znowu zaczynasz jak z tym komponentem do web ? ;p Kurak(?) ! - fotke prosimy ! :)
Specjalnie dla Ciebie, Korialtrash: http://screenup.pl/in/08-03/rsrf.jpg :P

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Marzec 16, 2008, 10:44:04
Specjalnie dla Ciebie, Korialtrash: http://screenup.pl/in/08-03/rsrf.jpg :P

Czy wam też się słabo robi jak widzicie w C++ te daszki? ;)

Offline Kurak

  • Użytkownik

# Marzec 16, 2008, 10:58:25
Specjalnie dla Ciebie, Korialtrash: http://screenup.pl/in/08-03/rsrf.jpg :P

Czy wam też się słabo robi jak widzicie w C++ te daszki? ;)
Lepsze brzydkie daszki niż niejednoznaczne gwiazdki :P

st3tc

  • Gość
# Marzec 16, 2008, 12:50:16
Czy wam też się słabo robi jak widzicie w C++ te daszki? ;)
Mi nie. Bo traktuje je jako ptaszki i swiergoce do nich a one do mnie :)

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Marzec 16, 2008, 14:02:55
Mi nie. Bo traktuje je jako ptaszki i swiergoce do nich a one do mnie :)

To jeszcze gorsze, nie boisz się że ci zrobią kupę na głowę? :)