Autor Wątek: Lazarus – Free Pascal  (Przeczytany 5018 razy)

Offline Marcin Baszcz...

  • Użytkownik

# Styczeń 15, 2006, 15:18:52
Lazarus

Strona projektu
http://www.lazarus.freepascal.org/

Jest to doskonała aplikacja zapewniająca przyjazny interfejs dla kompilatora Free Pascal.
Osoba, która korzystała ze środowiska Borlanda (Delphi) od razu odnajdzie się w obsłudze programu tym bardziej biorąc pod uwagę kombytablilność obu produktów ...
Nie bez znaczenia jest oparcie Lazarusa na licencji GNU GPL czy możliwość eksportowania naszych dzieł na różne systemy operacyjne.
Nas jednak najbardziej interesuje jednak moduł GLScene dzięki, któremu bez trudu powołamy do życia grę.

A oto coś extra:
3D Development Pack
http://www.skinhat.com/3dpack/

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2006, 16:12:14 wysłana przez Luster »

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline BoBo

  • Użytkownik
    • BoBo b|0d4553k

# Styczeń 16, 2006, 15:21:10
Świetne, na pewno przyda się wszystkim 'babrającym' się w zwykłym Pascalu...

nadult

  • Gość
# Luty 24, 2006, 21:26:37
Jezuu genialne IDE  :o :o :o ;D przyda się jak złoto  8)

PS. Słyszałem że Borland zrezygnował z Delphi, mam jednak nadzieję że ktoś podejmie się próby kontynuacji tworzenia tego świetnego IDE.

Offline migajek

  • Użytkownik

# Luty 24, 2006, 22:26:02
PS. Słyszałem że Borland zrezygnował z Delphi, mam jednak nadzieję że ktoś podejmie się próby kontynuacji tworzenia tego świetnego IDE.
ja rowniez mam taka nadzieje, bo jedna forma z buttonem skompilowana w delphi 2005 wazy 350 Kb a w Lazarusie: 6 Mb ... n/c :)

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 25, 2006, 09:40:26
ja rowniez mam taka nadzieje, bo jedna forma z buttonem skompilowana w delphi 2005 wazy 350 Kb a w Lazarusie: 6 Mb ... n/c :)

A sprawdzałeś opcje kompilatora? Zapewne jest tam coś w stylu "debug release" albo coś w tym rodzaju. Być może też np. Lazarus domyślnie włącza do projektu wszystkie możliwe komponenty i/lub biblioteki. W większości środowisk programistycznych jest coś takiego, więc zgaduję, że tu również :).

Zresztą i tak najlepszy jest Visual Basic - tam okno z buttonem zajmie nie więcej, niż 10 KB :).

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Luty 25, 2006, 09:49:50
Cytuj
Zresztą i tak najlepszy jest Visual Basic - tam okno z buttonem zajmie nie więcej, niż 10 KB :).
W czystym WinAPI powinno sie udać zejśc z tym poniżej 512B (a na pewno poniżej 1kB), a sam kod będzie zajmować 5-6 linijek (powłaczać optymalizacje, wywalić runtime, użyć Crinklera i zwalić resztę funkcjonalności na MessageBox). :)

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 25, 2006, 09:52:49
W czystym WinAPI powinno sie udać zejśc z tym poniżej 512B (a na pewno poniżej 1kB), a sam kod będzie zajmować 5-6 linijek

Brzmi sensownie, ale i tak nie uwierzę, dopóki nie zobaczę ;).

Offline migajek

  • Użytkownik

# Luty 26, 2006, 22:24:24
A sprawdzałeś opcje kompilatora? Zapewne jest tam coś w stylu "debug release" albo coś w tym rodzaju. Być może też np. Lazarus domyślnie włącza do projektu wszystkie możliwe komponenty i/lub biblioteki. W większości środowisk programistycznych jest coś takiego, więc zgaduję, że tu również :).

Zresztą i tak najlepszy jest Visual Basic - tam okno z buttonem zajmie nie więcej, niż 10 KB :).
probowalem :) najlepszy wynik jaki udalo mi sie uzyskac to 1 Mb ale wymagal dodatkowych biblioteczek na kompach bez Lazarusa ;)

@Krzysiek K. A umiesz w VS2005 dla win32 zrobic programik (chocby MessageBox) zeby zajmowal mniej niz 4Kb ? Mi sie nigdy nie udalo zejsc ponizej 3.5 (release) ...a przeciez powinno sie dac ;] w takim asm to by zajelo duuuzo mniej ;]

nadult

  • Gość
# Luty 27, 2006, 00:04:08
@Krzysiek K. A umiesz w VS2005 dla win32 zrobic programik (chocby MessageBox) zeby zajmowal mniej niz 4Kb ? Mi sie nigdy nie udalo zejsc ponizej 3.5 (release) ...a przeciez powinno sie dac ;] w takim asm to by zajelo duuuzo mniej ;]
Da się. Programiki pod windowsem zajmują tyle, bo standardowo wykonania nie zaczynają od funkcji main albo WinMain: najpierw jest uruchamiana procedurka mainCRTStartup w której powinna się znaleźć inicjacja standardowej biblioteki i coś tam jeszcze :). W każdym razie mi dla programiku wyświetlającego komunikat udało się uzyskac wielkość 768b:
// program
#include <windows.h>
void mainCRTStartup()
{
MessageBox(NULL,"test","test",MB_OK);
}
// kompilacja (najpierw vcvars32.bat):
cl prog.cpp /link user32.lib /NODEFAULTLIB /ENTRY:mainCRTStartup /SUBSYSTEM:WINDOWS /ALIGN:64
Po szczegóły i inne ciekawe metody odsyłam do artykułu: Creating a 4k WIndows Intro part 1/2 by Darkblade w magazynie HUGI SE.

Offline really

  • Użytkownik

# Luty 27, 2006, 19:46:05
Cytuj
Po szczegóły i inne ciekawe metody odsyłam do artykułu: Creating a 4k WIndows Intro part 1/2 by Darkblade w magazynie HUGI SE.
Niezły jest ten artykuł, czytałem go już kiedyś. W ogóle jeśli ktoś chce zmniejszyć rozmiar swoich programów to polecam kilka artykułów z Hugi SE i ze zwykłych wydań Hugi (tych nowszych, bo starsze tuty są w SE).

Offline Marcin Baszcz...

  • Użytkownik

# Luty 28, 2006, 08:04:08
PS. Słyszałem że Borland zrezygnował z Delphi, mam jednak nadzieję że ktoś podejmie się próby kontynuacji tworzenia tego świetnego IDE.

Hmm nowe wersje Delphi-ego są nadal dostępne ale w firmowym pakiecie Borland Developer Studio (np 2006) tzn. Osobno nie znajdziemy nowego/ulepszonego delfinka ale jego ewolucja nadal trwa.
O więcej informacji odsyłam na stronę autorów http://www.borland.pl/

PS
Na stronie można zobaczyć demo pokazujące nowe właściwości Borland Developer Studio 2006 (Delphi, C++Builder i C#Builder) oraz ściągnąć ów pakiet w wersji testowej (działa 30 dni)



A jeśli chodzi o rozmiary programów powstałych w Delphi (nie jestem pewien czy ten sam schemat będzie integralny w Lazarusie) - materiały na ten temat:
http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Wstęp_do_programowania_w_WinAPI
http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Mały_EXE

Offline migajek

  • Użytkownik

# Luty 28, 2006, 13:14:27
PS. Słyszałem że Borland zrezygnował z Delphi, mam jednak nadzieję że ktoś podejmie się próby kontynuacji tworzenia tego świetnego IDE.

Hmm nowe wersje Delphi-ego są nadal dostępne ale w firmowym pakiecie Borland Developer Studio (np 2006) tzn. Osobno nie znajdziemy nowego/ulepszonego delfinka ale jego ewolucja nadal trwa.
O więcej informacji odsyłam na stronę autorów http://www.borland.pl/

PS
Na stronie można zobaczyć demo pokazujące nowe właściwości Borland Developer Studio 2006 (Delphi, C++Builder i C#Builder) oraz ściągnąć ów pakiet w wersji testowej (działa 30 dni)



A jeśli chodzi o rozmiary programów powstałych w Delphi (nie jestem pewien czy ten sam schemat będzie integralny w Lazarusie) - materiały na ten temat:
http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Wstęp_do_programowania_w_WinAPI
http://4programmers.net/Delphi/Artykuły/Mały_EXE
zrezygnowal. ale wczesniej wydal BSD 2006 ... zreszta to juz zadna nowosc ;)

Offline reveur

  • Użytkownik

# Luty 28, 2006, 20:14:03
Co do wielkosci pliczkow EXE, to dla winshita nowszego niz 95 najmniejsza mozliwa aplikacja, ktora sie nie wydupczy przy starcie zajmuje 513B.... ten jeden nadmiarowy bajt to oczywiscie nic innego, jak asmowa instrukcja 'ret' :)
WingoownoXP SP2 nie odpali nic co ma mniej niz 1025bajtow, ale ponoc i z tym mozna sobie jakos poradzic...

nadult

  • Gość
# Luty 28, 2006, 20:39:53
Co do wielkosci pliczkow EXE, to dla winshita nowszego niz 95 najmniejsza mozliwa aplikacja, ktora sie nie wydupczy przy starcie zajmuje 513B.... ten jeden nadmiarowy bajt to oczywiscie nic innego, jak asmowa instrukcja 'ret' :)
Jak sobie dobrze przypominam, to w w95/98 nie ma ograniczenia na wielkość programu, ale na wyrównanie sekcji (musi być >= 512).

Cytuj
WingoownoXP SP2 nie odpali nic co ma mniej niz 1025bajtow, ale ponoc i z tym mozna sobie jakos poradzic...
Odpali, odpali, a przynajmniej ten programik co wyżej podałem u mnie działa, a mam SP2.

Tak wogóle, to się lekki offtop zrobił :) proponuję powrócić do tematu albo podzielić go na dwa.

Offline reveur

  • Użytkownik

# Luty 28, 2006, 20:51:03
Cytuj
Jak sobie dobrze przypominam, to w w95/98 nie ma ograniczenia na wielkość programu, ale na wyrównanie sekcji (musi być >= 512).
Toc pisze, ze sie nie da mniej niz 513B Na windzie 95 byl jeden przekret, ktory umozliwial stworzenie POPRAWNEJ APLIKACJI W FORMACIE PE32, ktora zajmowala niecale 400b, aje przekretow to w tym bylo wiecej niz kodu.

Cytuj
Odpali, odpali, a przynajmniej ten programik co wyżej podałem u mnie działa, a mam SP2.
hehehe... no wiesz... wygenerowac 1024B pustej aplikacji, to nawet delphi potrafi.. tak tak :)

Off topic rzeczywiscie maly powstal, ale to chyba z racji tego wlynnego juz 6MB pliku wynikowego lazarusa. No dobra.
Lazarus na plan pierwszy panowie! To napewno doskonale narzedzie programistyczne. Szybkie i ladne.
Ja tam jednak pozostane przy swoim visualku 7.1. Niechaj sie dzieje wola nieba...


// edit by KK: niewielka cenzura na wniosek innego użytkownika forum
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2006, 10:59:00 wysłana przez Krzysiek K. »