Autor Wątek: Ochrona przed reverse engineeringiem  (Przeczytany 5253 razy)

Offline marshen

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 18:56:25
a wg. mnie jest przestępstwem i gdyby jego uprawianie było tak naprawdę niebezpieczne/ryzykowne dla mnie to bym wolał sobie odpuścić. Jak sądzę, większość by tak postąpiła.
No tak. I najbardziej nie potrafię zrozumieć dlaczego zrezygnowałbyś dopiero jakby było dla Ciebie niebezpieczne skoro wg (nie wg.) Ciebie to jest przestępstwo? To jest troche bez sensu. Ale ja już nie OT-uje.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline LukiX93

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 19:03:10
Cytuj
Cytuj
W Pascal'u na pewno się tak nie da ;D
Jeśli programy napisane w Delphi potraktujemy jako "Pascal" (nie wiem czy chodzi Tobie o TP/BP <=7.0 pod DOS-a, czy o Delphi pod Windowsa), to DeDe daje radę.
Raczej podd DOS, ale myślałem do tej pory że w Delphi tak samo. Ale jaki kod wynikowy da ci coś takiego?...

Offline dzemeuksis

  • Użytkownik
    • Blog quodmeturbat

# Marzec 18, 2008, 19:06:00
Nie... to znaczy tylko tyle że dzemeuksis uważa że piractwo nie powinno być ścigane/nie jest przestępstwem/ ma tak małą szkodliwość społeczną, a przynajmniej ja tak odczytuje jego wypowiedź...
To niezupełnie tak. Ale fakt, że nie ma co ciągnąć tego offtopa. Ponieważ na temat piractwa mam sporo przemyśleń, to może w wolnej chwili ujmę je w spójną wypowiedź i zamieszczę w lepperlandii.

Tymczasem wróciłbym do tematu, ale niestety nie mam nic sensownego do powiedzenia. :(

Offline LukiX93

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 19:12:59
Cytuj
Tymczasem wróciłbym do tematu, ale niestety nie mam nic sensownego do powiedzenia. :(
Tak właśnie rodzą się off-top'y. :D

Offline asasm

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 19:22:17
Dede daje radę ale dlatego że, w większości analizuje kod biblioteki VCL, więc nie tylko Delphi tam się da odczytać, ale także Borland C++ Buildera. Gdybyś zbudowal coś w Delphi bez VCL-a, to już tak różowo nie jest/ Co do samego C++ to Ilfak Guilfanov (ten od IDY) podobno buduje jakieś pluginy mające dezasemblować  binaria z powrotem do kodu wyższego poziomu. Ale polecam książkę dezasemblowanie kodu, gdzie Kaspersky pokazuje różne konstrukcje (chociaż skupia się na C) i binaria pod różnymi kompilatorami Wniosek jest jeden. Nawet bez włączonej optymalizacji i dodatkowo przy kodzie obiektowym nie od odtworzenia jest czasem, co było zamysłem autora kodu, a co jest efektem pracy kompilatora. I drugi wniosek : w niczym to nie przeszkadza w reversingu, bo grzebiąc w binariach, zupełnie porzucasz idee obiektowości i nie starasz się tego do końca przełożyć z powrotem, zwłaszcza jeśli szukasz tylko określonych bajtów do spatchowania...

Offline LukiX93

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 19:27:16
Fakt, z tym VCL'em po prostu nie pomyślałem. Myślę jednak, że nie ma takiego kodu pod którym nie da się wkleić np. czegoś do binarków.

EDIT: brakło słowa... :p
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 19:44:19 wysłana przez LukiX93 »

Offline asasm

  • Użytkownik

# Marzec 18, 2008, 19:42:58
Myślę jednak, że nie ma takiego kodu pod którym nie da się np. czegoś do binarków.


Chyba nie zrozumiałem, co masz na myśli

EDIT1 Jeśli rozumiesz kod (binaria), to oczywiście że możesz, jak to powiedziałeś "coś wkleić"; ale tu chyba chodziło o możliwość dekompilacji kodu źródłowego z powrotem do kodu języka wyższego rzędu. I jak to mówią :"takie rzeczy tylko w .NET-cie", gdzie Reflector pokaże Ci Twój pseudo-skompilowany kod dekompilując go do Delphi.NET VIsual Basic .NET albo C# w zależności od upodobań.
« Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2008, 19:55:45 wysłana przez asasm »