Autor Wątek: C# + opengl - problem z funkcja wywolywana w klasie  (Przeczytany 2038 razy)

Offline pinqwin

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2008, 21:27:38
Mam nadzieje ze to dobre miejsce na taki watek.

Witam mam taki problem podlaczylem sobie pod c# tao no i zabralem sie za zabawe. Wszystko bylo ladnie i pieknie do momentu kiedy  swoich wypocin - czytaj funkcji :P - nie chcialem umiescic w klasie. Mianowice wczytuje pliki obj i chcialem zrobic sobie oddzielna klase do wczytywania i przechowywania informacji o modelu. Dopoki wszystki funkcje i struktury byly zamieszczone w pliku .cs na formularzu ktorego jest podpieta kontrolka opengla wszystko hula i ladnie sie wczytuje.
Natomiast gdy chcialem wszystko wyrzucic do klasy z obsluga tych pasci do pliku program.cs to juz w momencie wywolania tej funkcji - przynajmniej tak mi sie wydaje - otrzymuje komunikat "Can not Activate GL Rendering Context" no i sie sypie dziadostwo. Czy ktos juz sie z czyms takim spotkal i czy rozwiazal problem ?

Generalnie chodzi mi o to zeby wywalic funkcje ktore teraz mam podpiete pod zdarzenia na formularzu do klasy i zeby sobie z nich korzystac bo kod zaczyna sie robic bardzo nieczytelny.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

therealremi

  • Gość
# Styczeń 09, 2008, 23:16:03


Wszystko bylo ladnie i pieknie do momentu kiedy  swoich wypocin - czytaj funkcji :P - nie chcialem umiescic w klasie.
Z tego co wiem to w C# wszystkie funkcje muszą być w klasie ;)

Mam nadzieje ze to dobre miejsce na taki watek.
W obecnej formie to wątek widze w innym dziale ;) Wysil się troche i opisz porządnie problem!

Offline s0d

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2008, 23:29:01
Ale klasa moze byc podzielona na osobne pliki.
np.
[b]Plik Main.cs[/b]

partial class Ufo
{
    public Ufo()
    {
         //jakis kod
    }
}
[b]
Plik wczytywanie.cs[/b]

partial class Load
{
    public string Load()
    {
         //wczytuje plik ;PP
    }
}

Wazne jest tutaj slowo "partial". Kiedy kompilujesz klase, ktora zostala podzielona na kilka plikow, musisz je dostarczyc kompilatorowi. ;) mam nadzieje ze o to chodzilo ;P