Nawet snake w konsoli nie jest łatwym wyzwaniem dla kogoś, kto się uczy programować od zera. I nie chodzi o to, żeby być ekspertem programowania zanim zacznie się używać zaawansowanych narzędzi, jak Unity/UE. Wręcz przeciwnie. Dobrze jest używać zaawansowanych rzeczy, zobaczyć jak działają i potem przy nauce czerpać z nich inspiracje.
Ja bym radził ogarnąć podstawy C#, potem zacząć bawić się w Unity3D. W między czasie polecam ogarnąć przynajmniej jakieś filmiki na YT związane z matematyką w grach. Nie chodzi o liczenie różnych rzeczy, ale rozumienie (potrafienie sobie zwizualizować) wektorów, macierzy, przekształceń etc. Żeby nie błądzić we mgle.
To mogę zacząć kodować na takich programach np. CodeBlock(C++) lub Eclipse(Java)?
Nie no w takich programach się kodzi od razu :P No może nie w Eclipse. Tego to najgorszemu wrogowi nie życzę :P
W C++ faktycznie dużo ludzi kodzi w Code::Blocks. Nie wiem tylko, czy to się tyczy Unity. Raczej standardem jest Visual Studio oraz MonoDevelop.
Do Javy zdecydowanie polecam IntelliJ Idea. Konkretne środowisko.
C# to chyba raczej Visual Studio.
Dlaczego mówię tylko o Unity3D? Uważam, że jest prostsze na początek, a w programowaniu najważniejsze to nie zniechęcać się.
mam sie uczyć z angielskich kanałów czy lepiej z polskich (jak coś to znam angielski w miarę dobrze)?
Angielskich. Jest tego więcej, bardzo często jest to bardziej rozbudowana i pewniejsza wiedza. Nawet polacy robią takie rzeczy po angielsku.