Cześć!
Pewnie każdy z nas w ostatnim czasie czuł, że warsztat trochę opustoszał i z dnia na dzień tracił cząstkę swojego dawnego blasku. Coroczne przepowiednie o śmierci można jednak po raz kolejny włożyć między bajki, bo dzięki pracy wielu ochotników udało się umieścić serwis na nowym, wygodnym serwerze i co najważniejsze spędzić kilka chwil na rozmyślaniu o przyszłości tej marki.
Ciekawym zbiegiem okoliczności (czy to fatum czy łaska, to się jeszcze okaże) zostałem wybrany przez Daba na następnego opiekuna serwisu. Jeśli będzie taka potrzeba, mogę się wytłumaczyć skąd się wziąłem (kim ty koleś jesteś?) i dlaczego podjąłem się tego wyzwania. Myślę jednak że lepiej to zrobić przy piwie, niż w tym wątku.
Obecnie knujemy nad tym, jak przywrócić pierwotną funkcjonalność. Mamy kilka pomysłów na dalszy rozwój. Głównym celem jest przyciągnięcie nowej krwi poprzez ciekawy content i po prostu dobrze działającą społeczność. Minimum tego, co mogę dać temu serwisowi, to opieka i naprawa wszystkich w mniejszym lub większym stopniu irytujących błędów.
W najbliższym czasie powróci oczywiście sam serwis, Q&A i mównica (w końcu!). Możecie spodziewać się też sporej ilości ankiet, bo na pewno nie wstawimy tutaj nic bez poparcia społeczności, no come on, ten serwis jest przecież dla nas wszystkich. W pierwszej kolejności będziemy sądować użycie Slacka (bądź Discorda) jako zamiennika IRCa, tak, aby powstało miejsce pierwszego kontaktu w razie problemów lub też po prostu kąt, gdzie będziemy mogli swobodnie pogadać.
W bardziej odległej przyszłości przedstawimy projekty serii wideo o tworzeniu gier dla początkujących oraz warsztatowych podcastów. Na pewno wrócą cykliczne Compo (zarówno bez nagród jak i z drobnymi upominkami) i będziemy aktywniej udzielać się w mediach społecznościowych oraz organizować meet-upy. W oddali tlą się również microblogi i uproszczenia w dzieleniu się postępami nad projektami.
Zrobimy też rozeznanie w szeregach moderatorów i redaktorów i w niedługim czasie prawdopodobnie zgłosimy się do Was w kwestii uzupełnienia luk.
Warsztat przeżył już bardzo dużo, za każdym razem jednak podnosił się z kolan. Tak będzie też tym razem. Mam nadzieję, że będziecie dalej odwiedzać ten serwis i że wspólnymi siłami, krok po kroku stworzymy tu niesamowite miejsce, wypełnione atmosferą tej wspaniałej przygody, jaką jest tworzenie gier.
PS: Silnikolodzy, będziecie musieli to jakoś przeżyć, ale prawdopodobnie otworzymy się trochę na gotowe engine'y i game makery (może nawet gry, gulp, w przeglądarkach?). Możecie swoją złość przelać na listy z pogróżkami w moim kierunku. Możecie też je przynieść osobiście, będziemy mieć okazję, żeby się napić :)