Chyba trochę źle się wyraziłem wcześniej mówiąc o kupnie gotowych modeli. Mam na myśli całą filozofię pracy.
W tym wypadku kupno gotowych, ładnych modeli może spowodować, że zacznie Ci się znowu chcieć pracować tak w ogóle. Bo będą ładne rzeczy.
Wspomaganie się cudzą pracą (kupioną za własne pieniądze, więc też w pewnym sensie efekty tej pracy masz dzięki wkładowi własnemu) w momentach kryzysu twórczego może dodać inspiracji do działania. Może akurat ktoś zrobi elementy terenu, które bardzo Ci się spodobają, a których sam nie miałeś w głowie?
No i jeszcze jedna sprawa - Twój czas ma wymierną wartość. Może robiąc projekt hobbystycznie nie da się przełożyć godzin na pieniądze. Nie wiem tego, bo obecnie traktuję robienie gier jako coś więcej niż hobby. Jednakże jeśli masz jakiś cel, to napotykając blokadę warto ją zdjąć. Może nie zawsze godzinami ślęczenia nad robotą. Szczególnie, jeśli to ma być w jakimś stopniu przyjemność. Robiąc fajne kawałki projektu, a kupując gotowe masz szansę cały czas lecieć z entuzjazmem. Niektórzy powiedzą, że "nie robisz wtedy wszystkiego sam", ale po pierwsze to nieprawda, a po drugie zawsze jest jakaś granica "robienia samemu". Niektórzy robią sami używając Unity, niektórzy robią sami używając OpenGL'a, jedni piszą własny szum perlina, a inni używają dostarczonego przez twórców Unity. Pytanie co jest Twoim celem? Zrobienie gry, napisanie silnika? Efekty końcowy czy sam proces tworzenia? Jak będziesz wiedział czego chcesz, to będziesz też wiedział czego nie musisz robić sam, żeby być zadowolonym.
Sorry za trochę nieposkładaną wypowiedź, ale skoro mamy Cię jakoś poruszyć do działania, to może akurat coś sobie znajdziesz w mojej wypowiedzi. Powodzenia ;p