Dobrze się gra zapowiada...
Witam ponownie.
Przez ostatnie dwa lata mojej aktywności w brutalnym świecie tworzenia gier z nieopierzonego pisklęcia wyrosłem na... powiedzmy: "podrostka z kilkoma piórami na grzbiecie. ;)
Praca nad grą była i jest dla mnie przyjemnym spędzaniem wolnego czasu, którego mam stosunkowo mało (pracuję po 10 godzin)... ale żeby nie przynudzać, przejdę do konkretnych informacji:
po pierwsze primo:Nie udało mi się znaleźć kogoś kto pomógłby mi w tym w czym sobie nie radzę - czyli animacje, grafika i ogólne kwestie 3D - Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :) bo podjąłem decyzje o gruntownej zmianie w koncepcji gry i jestem z tej zmiany bardzo zadowolniony.
z gry w pełnym 3D i czasem rzeczywistym przesiadam się na
pełne 2D z hybrydowym systemem czasu rzeczywistego i tur (coś w rodzaju Pride of Taern, ale z podziałem na pola)Zmiana ta, pomoże mi skupić się na tym w czym czuję się dobrze i nie martwić się że wizualnie gra wypadnie słabo - bo brak mi umiejętności i środków aby stworzyć przyzwoitą grę 3D z dobrymi animacjami itp.
po drugie primo:Pozostałe elementy gry, takie jak statystyki, cele w grze i ogólnie tak zwany klimat i rodzaj gry - pozostają bez zmian. W związku jednak z bardzo istotną zmianą z 3D na 2D itd... pewne rzeczy ulegną uproszczeniu a inne zostaną rozbudowane
po trzecie primo:Skrót najważniejszych cech nowej koncepcji:
- crossplatformowa (na razie PC i Android, jak dożyję to zgnite jabłko też ;) )
- docelowo gra ma mieć format multiplayera online z jedną postacią na konto i stanem gry na serwerze, na razie wciąż jest w fazie singleplayer
- świat gry 2D, podzielony na hexy, czas rzeczywisty, ale poruszanie się i interakcje z dużą dozą turowości
- klimat ogólnorpg-owy: tworzymy postać bezklasową, wybieramy archetypiczną drogę rozwoju i rozwijamy ją, elementy klasowości mogą wystąpić na dalszym etapie rozwoju postaci
- walka będzie tylko jedną z możliwości w grze, nie jest moim zamiarem tworzyć kolejną grę gdzie niby mamy symulację całego świata a i tak okazuje się że chodzi tylko o zabijanie, co nie znaczy że nie będzie można w tej kwestii spełnić się - jeśli ktoś będzie miał ochotę ;)
- mam oczywiście mnóstwo pomysłów na to jak grę rozbudowywać włącznie z takimi elementami jak budowa własnych miast a nawet państw (świat gry będzie stosunkowo bardzo duży - w danej chwili gracz będzie widział około 1000 pól) jednak na razie celem jest stosunkowo prosta stabilna podstawa.
Gdybym miał się pokusić o to do której istniejącej gry mojemu projektowi jest najbliżej to... właściwie na myśl przychodzi mi tylko EVE online. Różnice są oczywiście duże, choćby w warstwie graficznej (2D zamiast 3D), środowiskowej (ląd zamiast kosmosu) itd... ale pewne podobieństwa a nawet inspiracje są (np handel, transport towarów, concord itp) a do innych gier jest mi jeszcze dalej.
Przez ostatnie miesiące strasznie ciążyły mi różne kwestie wynikające z problemów tworzenia gry 3D, takie jak animacje, ograniczenie wielkości świata (trudno stworzyć coś większego w 3D), brak środków na choćby przyzwoitą grafikę itd... itp...
Dlatego kilka tygodni temu podjąłem decyzję o zrzuceniu tego balastu i zmianie formy na taką która nie będzie mnie ograniczała i pozwoli skupić się na tym w czym czuje się mocny.
Dziękuję i pozdrawiam.