Autor Wątek: SFML_Buldier  (Przeczytany 1185 razy)

Offline czapla ils

  • Użytkownik

# Lipiec 18, 2016, 13:31:31
Siema cześć i czołem.
Jako iż zaczynam zabawę z programowaniem i nie chcąc wyrabiać złych nawyków i etc.wystawiam swój kod pod publiczna krytykę :D.
c++ zacząłem z SFML i postanowiłem stworzyć do niego buldier
na razie dużo nie mam dziś pokarze wam kod dzięki któremu będę mógł interesujące  mię informacje wypisać do pliku i który będzie odpowiadał za kontrole błędów
nagłówek:
http://pastebin.pl/view/9f2440e2
kod:
http://pastebin.pl/view/734c6d50

miałem duże problemy z pobraniem czasu lokalnego liczby nie odpowiadały rzeczywistości dlatego np do roku musiałem dodać  1900;
int c = czaas.tm_year  + 1900;zadbałem tez by dodawało 0 przed miesiacem/dniem gdy jest <10
if (b < 10) { bb = "0"; }
  plik << "data uruchomienia : "<<bb<<b <<"."<<endl;
pozatym nic szczególnego od klasa która ma wypisać w pliku to o co ja poprosimy
void Konsola::log(int b)
 {
         plik << b << endl;
 }

licze na rady krytykę i pochwały :D
z góry dzieki za komentarz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2016, 13:34:13 wysłana przez czapla ils »

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Karol

  • Użytkownik

# Lipiec 18, 2016, 13:58:54
  • Co to jest buldier?
  • Loguj znacznik czasu w każdej linijce, np. [HH:mm:ss:nnn] log
  • Użyj printf do formatowania zera wiodącego
  • Nie używaj polskich nazw zmiennych
  • Nazywaj zmienne sensownie, a nie jakieś z czapy nazwy typu a, aa, b, bb, c cc

Offline czapla ils

  • Użytkownik

# Lipiec 18, 2016, 15:27:56
1. SFML jest biblioteka graficzna 2d i  aby łatwiej było tworzyć mi "scene" chce stworzyć program w którym narysuje to co ma być wyświetlone i zamieni mi to na kod do wklejenia w inny projekt lub w xml co pozwali mi stworzyć system modyfikacji itp
2. na razie nie widzę potrzeby aby wiedzieć w której sekundzie dana rzecz miała miejsce
3. Dzięki tej funkcji nie znalem
4-5. ok 

Offline Karol

  • Użytkownik

# Lipiec 18, 2016, 16:38:33
2. na razie nie widzę potrzeby aby wiedzieć w której sekundzie dana rzecz miała miejsce
To kiedyś zobaczysz ;) Można tego używać do testowania wydajności kodu, logujesz coś przed i po intensywnej operacji i wiesz ile czasu to się wykonywało w ms.

3. Dzięki tej funkcji nie znalem
%02d (chyba d, może być i, nie wiem jak w C)

Offline hashedone

  • Użytkownik

  • +1
# Lipiec 19, 2016, 07:09:45
Ad. 2 - Do formatowania zera wiodącego w C++ nie używaj printf (zaszłość z C), tylko std::cin i manipulatorów std::ios::width + std::ios::fill:
std::cout  << std::ios::width(2) << std::ios::fill('0') << var << '\n';

Offline Karol

  • Użytkownik

  • +2
# Lipiec 19, 2016, 07:14:04
nie używaj printf (zaszłość z C)
printf i odpowiedniki są ponadczasowe!

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

  • +2
# Lipiec 19, 2016, 09:18:47
Ad. 2 - Do formatowania zera wiodącego w C++ nie używaj printf (zaszłość z C), tylko std::cin i manipulatorów std::ios::width + std::ios::fill:
std::cout  << std::ios::width(2) << std::ios::fill('0') << var << '\n';
Fuj, używanie manipulatoróœ na globalnym streamie? A kto po Tobie posprząta te modyfikacje? :-)

Offline czapla ils

  • Użytkownik

# Lipiec 19, 2016, 15:17:36
Na Początek dzięki za komentarze
Teraz kolejny kodzik do oceny
Kod będzie czytał ustawienia z pliku xml i na ich podstawie tworzy okno
http://pastebin.pl/view/d8267d92