Moze poczekajmy do relasu finalnych wersji sprzetu i gier :)
Pewnie zmieni to mało. Zobacz: im więcej kasy jest w to pakowane, tym większe ciśnienie na zwrot z inwestycji. Jak myślisz, czy przy takim ciśnieniu powstanie coś sensownego by zarządzić?
Na razie mamy właśnie dema. Sam wiesz, jak to jest przy produkcji. Łatwo zrobić coś grywalnego, ale dopieszczenie tego wymaga 80% czasu :). Jeżeli na te 80% czasu mamy 20% budżetu i stres, to powstaje potworek. Lata 80-te i 90-te to był o wiele lepszy czas na takie technologie, wszystko padło ze względu na niską jakość czy np. w przypadku virtual boya, na małą ilość tytułów.
Pewnie gdyby teraz, as it is, oculus trafił do sprzedaży razem z setką tytułów, był wsparty przez MS i Sony, to dałoby się na ten temat napisać więcej. Na razie można napisać tylko, że "Oculusy" były już wcześniej.
Nie wiem czy komukolwiek teraz w Oculusie w ogóle chce się pracować po tym jak tyle kasy sobie "kolega" zgarnął. Tak samo z Minecraftem.
Tu widzę pewne podobieństwo. To, że facebook jeszcze istnieje w większej skali niż nasze nk, spowodowane jest brakiem alternatywy. Modnej alternatywy. Produkt musi być dobry, owszem, ale teraz już nie wystarczy go wypuścić, bo oprócz "dobry", pojawia się "modny". Żeby był modny, musi teraz przekroczyć kolejną barierę. Jeszcze bardziej wpłynąć na nasze życie. To jest cykl:
10 coś powstaje
20 powstaje coś konkurencyjnego ale dobrze zrobione
30 goto 10 : REM coś innego staje się modne
Minecraft... Tu nie chodzi nawet o kasę. Wiesz kiedy gra umarła? Jak wyczuć moment? Gdy zamiast
sprzedaje się X egz. zaczęli pisać
sprzedało się X egz. To, że to jeszcze żyje jakkolwiek, to mody. Nie ma już filmów na youtube z wersji vanilla. Już przy 1.7 ludzie się męczyli by cokolwiek o tym nagrać. Po nowej aktualizacji mi nie będzie się chciało przerabiać moich redstonowych mechanizmów, co musiałem robić praktycznie co wersję. Mam dość i ludzie, z którymi rozmawiam i zajmują się poważniej tą grą, mają dość (i to od roku-półtorej).
Teraz mamy zapowiedź... Wsparcia pvp. No genialne. Teraz modne jest CS GO, a bez youtube Minecraft umrze. Potrzebna wersja 2.0 i naprawdę będę zaskoczony, jak nad nią nie pracują i przez to nie ma
sensownych updejtów.