Widziałem Unreala, to na nim planowałem tworzyć (łatwe prototypowanie), jednak nie używałem go jeszcze ze względu na to, że wymaga 64-bitowego systemu. Musiałem skorzystać z Unity.
-
Tutaj również poprawka, bo mogłem się machnąć: The Stomping Land była stworzona na Unity lub UE właśnie, opcjonalnie nawet CRY, nie pamiętam już. Pamiętam, że był to silnik darmowy, a gra w "Dodaj/Usuń programy" była nazwana "This is my FIRST GAME" czy coś w tym rodzaju.
-
Natomiast w Unreal Engine martwi licencja - GDYBY moja firma się rozwinęła, GDYBYM osiągnął sukces, boję się, że to wliczanie 5% w cenę, oraz sprawozdania co kwartał stałyby się upierdliwe. Mam nadzieję, że nie wymagają też wrzucenia logo na każdy materiał promocyjny. Choć z tego co widzę to są otwarci na "custom lincesing".
No i nie wiem też jak ludzie obecnie odbierają ten silnik. Ogólnie zawsze ciekawiej mieć coś swojego, nie pokazywać użytkownikom setny raz tego samego logo. Inne środowisko dałobymi pewnie też jakieś indywidualne podejście twórców do mnie, co się lubi i się ceni.
Powiedzmy więc, że w razie co przeszedłbym na UE, ale najbardziej interesują mnie w tej chwili tytuły, których nie znam, bo twórcy silnika nie próbują wielkich promocji, lub nie są jeszcze tak znani. Nie wiem.