Autor Wątek: zadanie z tablicami  (Przeczytany 3850 razy)

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 19:50:56

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline BrunonDEV

  • Użytkownik
    • Construgia -- RPG

  • +6
# Maj 06, 2015, 20:06:18
Pomyślał ktoś o dodaniu oznaczania postów na "-", a nie tylko na "+"?

Bo w tym przypadku chętnie bym dał to pierwsze...

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 20:12:53
dla mnie mozesz dac i 100 razy -

Offline marioX56

  • Użytkownik

  • +6
# Maj 06, 2015, 20:51:20
Przepraszam, że się wtrącam, nie podając rozwiązania, ale... Jeśli masz problem z zadaniem ze SPOJa, to polecam tamtejsze forum. Uwierz mi, że jak chcesz się nauczyć programować, to znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. Co by nie było warsztat to portal raczej ściśle związany z grami.
Tak btw. polecam odrobinę pokory, bo (nie obraź się) ale odniosłem wrażenie, że jesteś delikatnie bezczelny.

Offline timus

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 20:55:14
Tu masz podobny program który przyjmuje liczbę, sprawdza czy jest palindromem i jeżeli jest to dodaje jej odwrotności do siebie i wypisuje na ekran. Zamknąć to w funkcje, dodać pętle i masz gotowe rozwiązanie.
char* input;
char* reverse;

scanf("%s", input);

reverse = strdup(input);
strrev(reverse);

if(strcmp(input, reverse)!=0)
{
int sum = atoi(input) + atoi(reverse);
printf("%i", sum);
}


Nie wiem czemu wszyscy się tak denerwują, mi to tam nawet pasuje trochę sobie c przypomnieć ;)

Offline txt

  • Użytkownik

  • +2
# Maj 06, 2015, 21:14:14
Cytuj
Nie wiem czemu wszyscy się tak denerwują, mi to tam nawet pasuje trochę sobie c przypomnieć ;)

Chodzi o to, żeby sam do tego doszedł. Ze strony innych nie ma żadnej uszczypliwości, wręcz przeciwnie kilka osób podało sposób rozwiązania problemu. _user musi sam sie uczyć bo nikt tego za niego nie zrobi. Teraz możesz mu dać gotowca, którego (bez obrazy) pewnie zerżnie i da do zaliczonych, ale co będzie potem? Uzależnienie od pomocy innych? Brak wyciągania wniosków?

Uprzedzam tylko, że moja wypowiedź nie miała charakteru agresywnego :)

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 21:16:19
timus a dziekuje serdecznie :) i mario za te forum, jeszcze nie bylem bede musial odwiedzic : )
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2015, 21:19:26 wysłana przez _user »

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 21:41:08
Ehhh ja nawet tego gotowego rozwiazanie nie umiem w funkcje powsadzac ;/ i funkcja strrev nie jest dostepna na gnu/linux, teraz mam cos takiego:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>


char *strrev(char *str)
{
  char *p1, *p2;

  if (! str || ! *str)
    return str;
  for (p1 = str, p2 = str + strlen(str) - 1; p2 > p1; ++p1, --p2)
    {
      *p1 ^= *p2;
      *p2 ^= *p1;
      *p1 ^= *p2;
    }
  return str;
}

int pal(char *input){
  char* reverse;

  reverse = strdup(input);
  strrev(input);

  if(strcmp(input, reverse)!=0){
    do{
      int sum = atoi(input) + atoi(reverse);
      printf("%i", sum);
    }while(strcmp(input, reverse)==0);
  }
}


int main(void){

  char *s;
  scanf("%s", s);
  pal(s);
 
   
  return 0;
}

« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2015, 21:52:36 wysłana przez _user »

Offline MaxGarden

  • Użytkownik
    • Profil na warsztacie

  • +4
# Maj 06, 2015, 21:53:23
Czemu te wszystkie tematy nie wylądowały jeszcze POLu?

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 22:00:00
jakie "te wszystkie" ? ile tych tematow tutaj widzisz ?

Offline BrunonDEV

  • Użytkownik
    • Construgia -- RPG

  • +2
# Maj 06, 2015, 22:04:30
Ja widzę ich całkiem sporo, i wszystkie równie bezsensowne.

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 22:08:42
yyyy, ze co ??

Offline Kyroaku

  • Użytkownik

  • +1
# Maj 06, 2015, 22:11:33
Cytuj
Nie wiem czemu wszyscy się tak denerwują, mi to tam nawet pasuje trochę sobie c przypomnieć ;)
(to nie jest atak na Ciebie)
Zatrudnij się więc, jako prywatny instruktor i oszczędź nam czytania tych postów.

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 22:13:22
Kyroaku co z toba nie tak ? czy ja cie za morde przyciskam do monitora zebys to czytal ? kto czego ma ci oszczedzic ? nie chcesz to nie czytaj po co sobie stwarzasz problemy.

Offline ArekBal

  • Użytkownik

# Maj 06, 2015, 22:42:28
Hahaha
Spinamy się jak informatyczna arystokracja z Mordoru :)

1. Nazywaj zmienne sensownie
2. Zamiana kierunku ascii stringa w C to:
a) obliczenie długości stringa, utworzenie tablicy o tej długości i...               
lub(gdy możemy nadpisać starą tablicę)
b)  podmiana literek... i chyba to chciałeś zrobić i chyba to robi strrev

for (p1 = str, p2 = str + strlen(str) - 1; p2 > p1; ++p1, --p2)
    {
      *p1 ^= *p2;
      *p2 ^= *p1;
      *p1 ^= *p2;
    }
To jest kosmiczny odlot w stylu C ;)
Jak pomyślę, że to ma podmieniać literki to się zastanawiam co paliłeś :D
Takie uroki początkującego
Ja nie jestem programistą C, ale tak na oko brakuje ci zmiennej tymczasowej. Nie sądzę, by "daszki" mogły cię przed tym ochronić

BTW. pamiętaj, że nie możesz tak modyfikować literałów