Autor Wątek: Wczytywanie pojedynczych liczb w tablice.  (Przeczytany 6415 razy)

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 18:39:40
Chce funkcje ktora wczyta na wejscie w jednej linii jakas sume(np 1990) i kazda poszczegolna liczbe tej sumy wpisze w kolejne miejsce tablicy, tj. 1 do tab[0], 9 do tab[1], 9 do tab[2], 0 do tab[3], ogolnie o to chodzi, bo do tej pory cala liczbe wczytuje mi do tab[0] tylko, a ja chce kazda liczbe w innym miejscu, tylko, ze nie ma to byc akurat ta podana liczba tylko jakas dowolna.Wie ktos jak to napisac ?

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline P@tyS

  • Użytkownik
    • Patys coding

# Maj 05, 2015, 18:59:15
Wczytaj do std::string cały ciąg, a następnie wybierz po kolei znaki i zamień sobie na int-y. Tak chyba najprościej.

Offline Gimer

  • Użytkownik
    • Portfolio

# Maj 05, 2015, 19:00:00
Zamień liczbę na łańcuch znaków, podziel i parsuj (zamieniaj na liczbę całkowitą) przed wpisaniem do tabeli.

--- Edit ---
@up był szybciej o sekundy i jeszcze napisaliśmy praktycznie słowo w słowo to samo :D

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 19:03:46
Ahh kurcze, przepraszam was, zapomnialem dodac ze kod chce tylko w jezyku c, czyli bez zadnego std::string...

Jakies inne propozycje wiec ? I jakby ktos mogl to przyklad w kodzie bylby porzadany.

Offline Kyroaku

  • Użytkownik

  • +12
# Maj 05, 2015, 19:06:45
Cytuj
Chce funkcje ktora...
Cytuj
... a ja chce...
Cytuj
Wie ktos jak to napisac ?
Cytuj
chce tylko w jezyku c
Cytuj
... przyklad w kodzie...

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 19:08:39
@Kyroaku - sam sobie stont ic...

Offline Kyroaku

  • Użytkownik

  • +9
# Maj 05, 2015, 19:10:32
Chyba sobie ze mnie kpisz. Ludzie na tym forum pomagają Ci dobrowolnie, czytają Twoje marne wypociny, a Ty ich traktujesz jak sługusów ? Nie zasługujesz, by być programistą. Do tego jestem prawie pewien, że nawet nie spróbowałeś rozwiązać problemu.

Offline _user

  • Użytkownik

  • +1
# Maj 05, 2015, 19:11:57
Co ty sie tak spinasz, ty wez wyjdz chlopaku, nie wchodze z toba w dialog nawet, marny pomiocie. :D

Offline Cyste

  • Użytkownik

  • +5
# Maj 05, 2015, 19:17:02
Kyroaku dobrze mówi. A co do tematu, wczytaj liczbę do tablicy znaków ograniczonej zakresem, który program nie osiągnie.

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 19:20:51
Nie nie mowi dobrze, jest bezczelny, wpada tu i gada ze pewnie nawet nie sprobowalem go rozwiazac a od rana wlosy sobie nad tym wyrywam, ale nie wazne z nim rozmowe skonczylem.

Co do twojego pomyslu:
  char a[20];
  scanf("%i", &a);
wczytalem liczbe do tablicy znakow, rozmiar nie ma znaczenia ale dalej jest zle... Serio to wydaje sie takie proste, a jest tak daleko...  Chce wprowadzic sume na wejscie i zeby kazda liczba tej sumy trafila do innego elementu tablicy.

Offline Cyste

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 19:58:40
Jak chcesz mieć to w formie tablicy znaków możesz wczytać tak:
char a[32];
scanf("%s", a);
Gdzie dla liczby 1990:
a[0] = 1;
a[1] = 9;
a[2] = 9;
a[3] = 0;

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 19:59:54
No i caly moj problem byl w funkcji printf... wczytywalo dobrze ale ja myslalem ze zle bo zle to wyswietlalem xd do tej pory pisalem:
printf("%i %i etc...", a[0],a[1] etc...)
a powinno byc %c.... wpadlem na to dopiero jak czytalem twoj post

Dzieki ^^
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2015, 20:08:33 wysłana przez _user »

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 20:49:41
Tylko teraz mam inny problem, mam powiedzmy rozlozone te liczby z podanej sumy w tych indeksach tablicy, ale chcialbym moc teraz przypisac jakiejs zmiennej int ta wprowadzona wartosc, jak moglbym to zrobic ?

Offline P@tyS

  • Użytkownik
    • Patys coding

  • +2
# Maj 05, 2015, 21:33:38
Kyroaku dobrze mówi.
Popieram.

A co do twojego problemu to może troche google? Wpisz 'char to int' i masz: https://stackoverflow.com/questions/5029840/convert-char-to-int-in-c-and-c

Offline _user

  • Użytkownik

# Maj 05, 2015, 22:30:07
Nie za wiele mi to pomoglo, nie znalazlem tam rozwiazania, tam zamieniaja char na int a ja chce zamienic tablice charow na int tez tego szukalem, ale nic znalezc nie moglem.