Autor Wątek: Wygląd strony  (Przeczytany 25293 razy)

Offline Xender

  • Użytkownik

# Styczeń 01, 2015, 13:58:37
Może się mylę, ale ja nie widzę potrzeby aby strona główna "index" miała rozszerzenie PHP. Jeżeli wykorzystuje PHP tylko do rejestracji użytkowników to można przecież wysłać dane do skryptu PHP przez formularz i pole input.
Skąd niby wiesz, co się wykonuje, żeby zaserwować stronę index, a tym bardziej, co powinno się wykonywać?

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline DarkEngineer

  • Użytkownik

# Styczeń 01, 2015, 16:09:09
Jak użyjesz mod_rewrite to i może mieć html jak tak bardzo byś chciał :)

Offline Xender

  • Użytkownik

  • +1
# Styczeń 01, 2015, 19:31:05
Jak użyjesz mod_rewrite to i może mieć html jak tak bardzo byś chciał :)
Ale kurczę, pytanie jest cały czas to samo i nie chodzi nawet o żadne mod_rewrite:

Skąd Kitsune wytrzasnął pomysł, że index.php powinno się zamiast tego nazywać index.html.
Co dość mocno sugeruje na "w tym pliku siedzi statyczny HTML i nie ma tak kodu PHP, więc zmień rozszerzenie".

Tylko skąd mógł coś takiego wiedzieć, żeby wyjechać z takim wnioskiem.

Kurczę no, komentowanie o zawartości kodu w kodzie po URL-u? Coś tu nie halo chyba.

Offline ArekBal

  • Użytkownik

  • +1
# Styczeń 01, 2015, 19:47:07
Kitsune ma rację że rozszerzenie php wygląda do kitu, tak jak i kiedyś .aspx
Obecnie używa się routingu do takich rzeczy i upiększa URL... po kij userowi wiedzieć że html za tym stoi.

Żadnego index.html czy index.php chyba że rzeczywiście to repozytorium plików jest.

Nooby albo ci co korzystają z pradawnej technologii(phpBB, wordpress anyone?) mogą sobie zostawiać takie index.php... a cała reszta webdevów nie powinna.

Offline aphity

  • Użytkownik

# Styczeń 01, 2015, 21:43:20
Z ciekawości spojrzałem na pasek adresu forum... a tam:
Cytuj
http://forum.warsztat.gd/index.php?topic=29593.msg335346;topicseen#msg335346

Nooby albo ci co korzystają z pradawnej technologii(phpBB, wordpress anyone?) mogą sobie zostawiać takie index.php... a cała reszta webdevów nie powinna.
Zręczne reverse proxy powinno również im pomóc w unikaniu takich śmieci.

Offline Xender

  • Użytkownik

# Styczeń 01, 2015, 21:44:51
@ArekBal - Dobra, dopiero teraz zrozumiałem, że o to mogło chodzić. Ugh, sorry za to czepianie się czepiania.

No generalnie teraz modne jest przepisywanie URL-i tak, żeby kolejne segmenty układały się w jakąś logiczną całość, więc w sumie czemu nie.

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

  • +1
# Styczeń 01, 2015, 21:55:28
Nie powinno się nawet na to mówić "przepisywanie" - to jest po prostu koszmarna patologia PHP, że out of the box sugeruje jakąkolwiek zależność między URL-em (nazwą widoczną dla użytkownika), a nazwą pliku z kodem który obsługuje żądania dla tego zasobu.
Przeraża mnie, że nadal potrzeba hacków na poziomie infrastruktury (np. .htaccess), by mieć w PHP normalny front controller, czyli jeden punkt wejścia dla różnych adresów, a na jego podstawie jakiś pattern matching, rozpakowywanie parametrów...

Offline Dab

  • Redaktor
    • blog

  • +2
# Styczeń 02, 2015, 02:33:40
Cytuj
Przeraża mnie, że nadal potrzeba hacków na poziomie infrastruktury (np. .htaccess), by mieć w PHP normalny front controller

Co w tym dziwnego? To język a nie framework. Gdyby ktoś serwował kod Ruby/Pythona/C++/BF przez CGI to też byłaby w URLu nazwa pliku.

Offline Xender

  • Użytkownik

# Styczeń 02, 2015, 10:28:02
kod Ruby/Pythona/C++/BF przez CGI
[offtop]
Uwzględniłeś BF, a zapomniałeś o C. :(

Tak, strony w C/CGI nadal istnieją i działają.
[/offtop]

Offline gregorspl

  • Użytkownik

# Styczeń 02, 2015, 20:49:45
Co do kolorystyki to zainteresuj się czymś takim kuler.adobe.com .
Polecam także Google Fonts, bo czcionki są jak dla mnie przestarzałe.
Jeżeli piszesz CMS'a sam to polecam zainteresuj się architekturą MVC, albo weź napisz w jakimś już frameworkie polecam na początek Kohana lub CodeIgniter, bardzo proste więc sam raz do nauki.

Reasumując Twoją prace:
- kolorystyka nie dobrana
- brak rozplanowania marginesów i paddingu
- brzydkie także są linki(wyszukiwarki ich nie lubią)
- logo nieczytelne
- czcionki nie pasują(a najbardziej te z menu)
- strona wygląda jak nie gotowa
- wiele linii kodu jest w ogóle nie potrzebne

+ używasz znaczników HTML5

Offline DarkEngineer

  • Użytkownik

# Styczeń 03, 2015, 17:30:34
Właśnie CMS, który już po części napisałem opiera się na architekturze MVC, skorzystam też z porad i będę wzorował się na przyjemnym dla oka szablonie strony chociaż nie wiem jakie wrażenie będzie miała przyjęta przeze mnie kolorystyka.

Offline Rokuzo

  • Użytkownik
    • Masz na sprzedaż klucze do cs go?

  • +4
# Styczeń 04, 2015, 00:55:29
Chociaż mam na koncie tylko parę stron dla firm i dalej dopiero się uczę to mogę Tobie wskazać parę ważnych przynajmniej dla mnie rzeczy.

Po pierwsze:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style.css">Jak już trzymasz się HTML5 to atrybuty typu 'type' itd. są zbędne.
Dlaczego? Polecam http://diveinto.html5doctor.com/semantics.html

Skoro brniesz w HTML5 i z tego co widzę chcesz trzymać się nowych znaczników itd. to do czasu masz znacznik 'time'. Jest jeszcze parę elementów, które robisz po staremu, a decydujesz się na HTML5. Nie mówię, że to źle ale <div class="news-date">jakas-tam-data</div> to nie to samo semantycznie co <time datetime="data-czytelna-dla-komputera" pubdate>data-czytelna-dla-czlowieka</time> :D

Co dalej?
<header>
<h1><a href="index.php"><img id='title-main' src='img/title_main.png' /></a></h1>
</header>

Nie wspominając o byciu niekonsekwentnym w tabulacjach popełniasz tutaj bardzo częsty błąd już na początku dokumentu. http://html5doctor.com/avoiding-common-html5-mistakes/
Strona pod tym adresem, również do przerobienia :)

To tylko wierzchołek góry lodowej. Czy pisanie własnego CMS ma sens to już inna kwestia. Ja bym raczej był skłonny czemuś pokroju Wordpressa (heh dodatkowo nie będzie gadania jak u poprzedników o brzydkich adresach podstron itd.) no ale zawsze jakaś wiedza wejdzie do głowy.

Layout. Zajmujesz się CMS, czyli i backendem. Może warstwa wizualna nie jest Twoją najmocniejszą stroną. Polecam przejrzeć jakieś szablony HTML5 i się na początku na nich właśnie wzorować. Aktualnie z kolorystyką, wszelakimi rozmiarami itd. to flat design. Wszechobecne gradienty itp. to nie jest to czego powinieneś szukać : )

Mobile-first, responsive i inne magiczne słówka. Nie ważne jak te terminy są teraz postrzegane. Przy pisaniu n-tego Media Query oraz z założeniem pełnej mobilności (czego sobie zleceniodawcy co raz częściej życzą) naprawdę warto zachować takie podejście. Może nie zawsze no ale wszystko powinno się dobierać do potrzeb indywidualnie.

U mnie praktycznie stałym zestawem jest mniej więcej to:
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">
<link href=".../css/pure.min.css" rel="stylesheet">
...
<!--[if lte IE 8]>
  <link rel="stylesheet" href="http://yui.yahooapis.com/pure/0.5.0/grids-responsive-old-ie-min.css">
<![endif]-->
<!--[if gt IE 8]><!-->
  <link rel="stylesheet" href="http://yui.yahooapis.com/pure/0.5.0/grids-responsive-min.css">
<!--<![endif]-->
<!--[if lt IE 9]>
  <script src=".../js/html5shiv.js"></script>
  <script src=".../js/selectivizr.min.js"></script>
  <script src=".../js/respond.min.js"></script>
<![endif]-->

Brzydkie? Ale zdaje egzamin. Do tego oczywiście Modernizr :) Dostaje dzięki temu chociaż częściowe wsparcie dla IE8 i nie męczę się za bardzo przy layoucie. Tylko najpierw te biblioteki trzeba poznać, czyli i poświęcić na to trochę czasu.

Można by tak dalej ale temat wałkowany na wielu stronach.
Od siebie życzę wytrwałości. Każdemu webdeveloperowi przyda się na bank pomijając stalowe nerwy.

A i bym zapomniał. Tutaj ściąga dla leniwych: http://html5doctor.com/downloads/h5d-sectioning-flowchart.png
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2015, 01:12:27 wysłana przez Rokuzo »

Offline Xender

  • Użytkownik

# Styczeń 04, 2015, 11:42:05
@Rokuzo - Fajne rady dot. HTML5, dzięki. Masz tego więcej?

Chociaż kontrast pomiędzy podpowiadaniem, jak pisać ładne HTML5 i magicznymi komentarzo-ifami do IE mnie rozbił. :D

Offline Xion

  • Moderator
    • xion.log

# Styczeń 04, 2015, 13:09:35
Cytuj
Chociaż kontrast pomiędzy podpowiadaniem, jak pisać ładne HTML5 i magicznymi komentarzo-ifami do IE mnie rozbił. :D
Bo to jest miejsce gdzie kończą się standardy W3C i nowoczesne przeglądarki, a zaczyna szara rzeczywistość :)

Offline Xender

  • Użytkownik

# Styczeń 04, 2015, 13:22:30
@Xion - Można też być pionierem, który odważy się umieścić na stornie informację "Wygląda na to, że masz IE <numer wersji>. Strona może nie działać. Może lepiej ściągnij jakąś dobrą przeglądarkę", zamiast pakować się w długą i żmudną drogę testowania wszystkiego na antykach i brudnych hacków.

Inb4 "w poważnym byznesie nie można sobie na coś takiego pozwolyć" - w "poważnym byznesie" robi się kalkulacje, co będzie bardziej kosztowne (nie tylko w pieniądzach) - wspieranie IE czy utrata części (i jakiej części) userbase.
I chciałbym zobaczyć takie kalkulacje, biorące pod uwagę różne czynniki (także wielkość projektu - czyjaś strona domowa, gierka online a Google to 3 różne klasy), zamiast komentarzy, że zerwanie kompatybilności byłoby nieodpowiedzialne. ;)