Autor Wątek: Przygoda z SharpDX  (Przeczytany 2740 razy)

Offline Riw

  • Użytkownik

# Lipiec 12, 2014, 20:11:19
Witam,poszukuję pilnie tutoriali do SharpDX,znalazłem w internetach jedynie takie pozwalające stworzyć okienko i ustawiać w kodzie jego rozmiar,a to już umiem,chciałbym nauczyć się czegoś więcej.
Proszę o pomoc bo w internetach jest naprawdę mało dobrych i kompletnych tutoriali z SharpDX.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Tinekk

  • Użytkownik

# Lipiec 12, 2014, 21:11:41

Offline ismu

  • Użytkownik

# Lipiec 13, 2014, 00:27:27
Całkiem przyzwoity tutek http://www.rastertek.com/tutindex.html. Jeśli interesuje cię coś z literatury a nawet po polsku to ukazała się książka http://helion.pl/ksiazki/projektowanie-gier-3d-wprowadzenie-do-technologii-directx-11-frank-luna,wprg3d.htm. Właśnie wczoraj zakupiłem ją ale nie dostałem jeszcze :P

Offline komorra

  • Użytkownik
    • Blog naszego teamu (o grze Voxelfield)

# Lipiec 13, 2014, 05:39:17
Możesz również ściągnąć sample SharpDX i popatrzeć jak robione są różne rzeczy - to dużo daje.

Offline Riw

  • Użytkownik

# Lipiec 13, 2014, 15:19:42
Odpowiadając na wszystkie odpowiedzi do tego wątku:Nie chce żadnego C++,bo tego jest pełno,chciałbym jakiś tutorial w C# do SharpDX,bo nie przepadam za C++

Offline shoter

  • Użytkownik

# Lipiec 13, 2014, 16:06:31
Przyznaj się że chcesz zrobić ctrl+c i ctrl+v a nie zwalaj na C++ :D

Offline Riw

  • Użytkownik

# Lipiec 13, 2014, 16:25:54
-,- Poprostu chce jakis tutorial do sharpdx w c# a c++ nie cierpie,a tutorial jest po to aby nauczyc i ewentualnie zrobic notatki,przepisac i przetestowac kod wiec nawet jesli to jest to moja sprawa

Offline komorra

  • Użytkownik
    • Blog naszego teamu (o grze Voxelfield)

# Lipiec 13, 2014, 16:42:15
@Riw, tak tylko że SharpDX jest wrapperem na dokładnie (no prawie, ale w 95%) co masz w dokumentacji MSDN nt. DX-a w C++...

Offline Riw

  • Użytkownik

# Lipiec 13, 2014, 17:16:10
To troche szkoda :P

Offline Kitsune

  • Użytkownik

# Lipiec 15, 2014, 00:13:12
Tutków samego SharpDX raczej nie znajdziesz za wiele ale to może ci się przydać:
- Stare (bo DirectX 9) tutki, ale sporo ciekawych.
- Coś o DirectX w C# (ale również DX9)
- Tutki Rastertek przerobione na C# (w postaci kodu źródłowego). Niestety same tutki Rastertek niewiele wyjaśniają.
- Przykłądy w postaci kodu
- SharpDX + Metro App:P

[offtop] @ismu Zacząłeś już czytać, warto było kupić? Mam ją od dnia wydania, ale niestety nagle zwaliło się wiele innych spraw i nie mam czasu czytać. [/offtop]
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2014, 00:17:06 wysłana przez Kitsune »

Offline ismu

  • Użytkownik

# Lipiec 16, 2014, 19:22:56
@Kitsune
Co do książki to przeczytałem dopiero około 150 stron. Książka wydaje się fajna i myślę że idzie się z niej dowiedzieć trochę o DX, jest sporo praktycznych przykładów. Ja od dłuższego czasu wykorzystuje OGL'a a książkę zakupiłem by podszkolić się trochę z DX bo prawdopodobne że niedługo będę wykorzystywał go w pracy :P