Na dniach będzie premiera gry, która właśnie na czymś takim się opiera - Cloudberry Kingdom.
Fakrycznie, przeanalizuje to sobie.
Ale najpierw ma się koncepcje pracy i później wymyśla jej tytuł a nie odwrotnie.
Masz racje, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by zmienić koncepcje, czy to w szczegółach czy wręcz całą.
Moim wstępnym zamiarem było stworzenie gry, która ucząc się zachowań gracza kontrowała by je.
Idea opierała się na turowej grze, w której przemierzając lochy gracz musiałby odnaleźć skarb, po drodze masakrując przeciwników. Tutaj spokojnie mogłem wcisnąć wszystko co chciałem, maszynę stanów odpowiedzialną za zachowanie mobów, algorytm genetyczny odpowiedzialny za ich statystyki które generowane by były na podstawie pokonanych już przez gracza mobów (prawdopodobieństwo zostanie rodzicem określałoby się przez to ile mob zadał graczowi obrażeń, ile tur walki przeżył itd), logikę rozmytą odpowiedzialną za np wybór broni mobów w zależności od amunicji, odległości, tego co bohater ma na sobie.
To spełni wymagania inżynierki, jest bez polotu. Jasne mogę napisać grę skrojoną pod prace inżynierką, ale chciałbym ją jednak móc później nieco rozwinąć.
Dlatego szukam tak różnych koncepcji, jak i pomysłów które mógłbym do swojego wcielić.