Autor Wątek: [PHP] Problem z GET  (Przeczytany 3193 razy)

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 22:37:26
Witam.
Daje adres www z którym mam problem.

test.pl/katalog.php?czesc=0&firma=0&pojazd=0&silnik=1

kiedy miałem

test.pl/katalog.php?czesc=0

Jakoś sobie radziłem, ale jak zrobić ?

czesc=0&firma=0&pojazd=0&silnik=1


Używam takiej opcji
if (isset($_GET['czesc']) && $_GET['czesc'] == '0'){
//kod
}

Z góry dzięki.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Rolek

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 22:46:47
ale jak zrobić ?
czesc=0&firma=0&pojazd=0&silnik=1
Ale o co chodzi? Z czym masz problem?

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 22:51:09
Aby zrobić warunek taki:

if (isset($_GET['czesc']) && $_GET['czesc'] == 'czesc=0&firma=0&pojazd=0&silnik=1'){
//kod
}
 
 ^
 |
To jest źle ale może po części wytłumaczy :)

Offline Rolek

  • Użytkownik

  • +1
# Styczeń 08, 2013, 22:56:12
Znakiem & są oddzielane kolejne zmienne przekazywane do skryptu.
Masz osobno $_GET['czesc'], $_GET['firma'], $_GET['pojazd'] oraz $_GET['silnik'].

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 23:02:10
Rolek chodzi o coś w tym stylu:

if (isset($_GET['czesc']) && $_GET['czesc'] == '0'  isset($_GET['pojazd']) && $_GET['pojazd'] == '0'){
//kod
}

?

Offline Avaj

  • Użytkownik

  • +1
# Styczeń 08, 2013, 23:10:06
var_dump($_GET); polecam

Offline Rolek

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 23:14:02
Rolek chodzi o coś w tym stylu:

if (isset($_GET['czesc']) && $_GET['czesc'] == '0'  isset($_GET['pojazd']) && $_GET['pojazd'] == '0'){
//kod
}
No i w czym problem? Brakuje Ci tylko jakiegoś operatora miedzy warunkami, np. && lub ||.

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 23:15:28
Zrobiłem takie coś wcześniej i nie wykrywało tego ;)


Rolek już jest OK ;)

Dzięki ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2013, 23:18:55 wysłana przez gray12 »

Offline Karol

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 23:20:30
Pamiętaj, że do isset możesz podać kilka zmiennych i aby zwrócił true wszystkie muszą być ustawione. Skrócisz sobie trochę warunek jeżeli wszystkie mają być podane.

Ogólnie to cokolwiek robisz to niezbyt fajnie to się zapowiada, niedawno musiałem supportować kod pisany w podobny sposób i za jaja bym powiesił tego co to pisał :<.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2013, 23:22:12 wysłana przez Karol »

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 08, 2013, 23:26:51
Ja PHP nie uczyłem się. Jedynie C++ mi pomógł i trochę patrzenia na niektóre skrypty PHP.

Karol dzięki za radę ;)

Człowiek uczy się na błędach.

Offline Khrone

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2013, 16:32:41
Ogólnie to cokolwiek robisz to niezbyt fajnie to się zapowiada, niedawno musiałem supportować kod pisany w podobny sposób i za jaja bym powiesił tego co to pisał :<.
Można jakoś inaczej? Są jakieś hmh, wzorce do takich rzeczy?

Offline Xion

  • Redaktor
    • xion.log

  • +1
# Styczeń 09, 2013, 16:53:52
Frameworki webowe, na przykład?...

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2013, 22:11:38
Mam jeszcze jeden problem:

Chce zrobić katalog.php
Ogólnie informacji będzie bardzo dużo.
Ma on wyświetlać 20 informacji na jednej stronie.

I jak zrobić skrypcik, aby pokazywał tylko 20 informacji na stronie, a resztę np na katalog.php?id=1 potem  katalog.php?id=2?

Dodam że informacje pobiera z plików tekstowych.


Offline asmen

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2013, 22:20:22
Dodam że informacje pobiera z plików tekstowych.
Jesteś pewien, że to ma tak być? :)

Offline gray12

  • Użytkownik

# Styczeń 09, 2013, 22:24:51
Tak.