Autor Wątek: [Tutorial] Ustawiamy DirectX 11 w Code::Block!  (Przeczytany 3818 razy)

Offline Xirdus

  • Redaktor

# Styczeń 05, 2013, 15:01:34
btw, dlaczego ty DirectX'a 11 używasz CodeBlocks? ;_______; Nie widzę sensu korzystania z CodeBlocks, w sytuacji gdy piszemy tylko na windowsa, według mnie Visual Studio 2012 bije go na głowe, sam bym go używał gdyby nie to, że chcę by mój silnik działał po paroma platformami.
A co ci VS przeszkadza w multiplatformowym kodzie? Warlock's Gauntlet prawie cały był pisany pod Visualem i działa na "wszystkich" trzech platformach.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

# Styczeń 05, 2013, 15:29:37
btw, dlaczego ty DirectX'a 11 używasz CodeBlocks? ;_______; Nie widzę sensu korzystania z CodeBlocks, w sytuacji gdy piszemy tylko na windowsa, według mnie Visual Studio 2012 bije go na głowe

Visual Studio razem z Resharperem Visual Assist X jest spoko tylko niestety kosztuje swoje. Jeśli mówisz o VS Express, to powiedzmy, że to podobna półka, co c::b :-). Są większe, lecz nadal darmowe środowiska (Eclipse CDT, Netbeans)

edit -> thnks Avaj :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2013, 15:57:43 wysłana przez Kos »

Offline x6itru

  • Użytkownik

  • +1
# Styczeń 05, 2013, 15:30:54
A co ci VS przeszkadza w multiplatformowym kodzie? Warlock's Gauntlet prawie cały był pisany pod Visualem i działa na "wszystkich" trzech platformach.
kodam na linuxie :P, co do eclipse to nie nie, jak portowałem silnik na androida to pamiętam jak się na to sporo wkurzałem gdy wymyślał sobie błędy, których o dziwo nie było, kompilując z poziomu konsoli - wszystko było ok.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2013, 15:33:03 wysłana przez x6itru »

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Styczeń 05, 2013, 15:52:00
Visual Studio razem z Resharperem jest spoko tylko niestety kosztuje swoje. Jeśli mówisz o VS Express, to powiedzmy, że to podobna półka, co c::b :-). Są większe, lecz nadal darmowe środowiska (Eclipse CDT, Netbeans)
chyba VAXem, a nie resharperem, resharper jest do c# :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2013, 17:07:37 wysłana przez Avaj »

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

  • +3
# Styczeń 05, 2013, 16:01:01
kodam na linuxie :P, co do eclipse to nie nie, jak portowałem silnik na androida to pamiętam jak się na to sporo wkurzałem gdy wymyślał sobie błędy, których o dziwo nie było, kompilując z poziomu konsoli - wszystko było ok.
Eclipse ma tę wadę, że jest złożony (obsługa różnych build systemów, run configurations, discovery itp) i po prostu trzeba się go nauczyć. Poprawnie skonfigurowany hula jak ta lala, aż po rozwijanie preprocesora i poprawne podpowiadanie przy szablonach. Jak zobaczyłeś errory i spanikowałeś, to Twoja strata :P.

Offline Estivo

  • Użytkownik
    • Blog

  • +2
# Styczeń 05, 2013, 16:50:56
tak udowadnianie wyższości świąt Bożego Narodzenia, nad Wielkanocą. Po co? Jeden woli to drugi tamto. Ja wolę osobiście C::B, bo jestem do niego przyzwyczajony. Visual w Expressie dużo więcej nie oferuje.

Offline Xirdus

  • Redaktor

# Styczeń 05, 2013, 17:21:03
Ja kiedyś byłem zagorzałym promotorem Code::Blocks, ale jak posiedziałem trochę na VS przy okazji pisania w C# to mnie teraz Code::Blocks jakoś tak odrzuca... A może to C++?

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Styczeń 05, 2013, 18:47:41
Ja kiedyś byłem zagorzałym promotorem Code::Blocks, ale jak posiedziałem trochę na VS przy okazji pisania w C# to mnie teraz Code::Blocks jakoś tak odrzuca... A może to C++?
to C++, u mnie jest to samo tylko, że od Javowej strony barykady. Jesteśmy pokoleniem ctrl-spacja :)

Offline Paweł

  • Użytkownik

# Styczeń 05, 2013, 18:52:41
Co wam się w codebloksie nie podoba?

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

# Styczeń 05, 2013, 18:57:50
to C++, u mnie jest to samo tylko, że od Javowej strony barykady. Jesteśmy pokoleniem ctrl-spacja :)
Hah, też byłem, ale przestałem, gdy popracowałem więcej przy Pythonie, gdzie ctrl+spacja najczęściej nie działa :)).

Offline Estivo

  • Użytkownik
    • Blog

# Styczeń 05, 2013, 23:19:02
Co robi crtl-spacja? (niestety, ale C++)

Offline Raptor

  • Użytkownik

# Styczeń 05, 2013, 23:24:37
Automatyczne uzupełnianie (wyświetlenie propozycji dokończenia nazwy), ale Code::Blocks też to ma :) Pod ctrl-shift-spacja jest też wyświetlenie parametrów funkcji.

Offline Estivo

  • Użytkownik
    • Blog

# Styczeń 05, 2013, 23:32:15
Automatyczne uzupełnianie (wyświetlenie propozycji dokończenia nazwy), ale Code::Blocks też to ma :) Pod ctrl-shift-spacja jest też wyświetlenie parametrów funkcji.

Tak, ale myślałem, że tam kryje się coś innego.