Autor Wątek: Ogre 3D parę pytań  (Przeczytany 2786 razy)

Offline bartis

  • Użytkownik

# Maj 03, 2012, 20:50:07
Witam

dopiero zaczynam się zagłębiać w świat Ogre i mam kilka pytań :

1. Ponieważ korzystam narazię s tego kursu  http://informatyka.wroc.pl/node/742?page=0,1 to moje pytanie jest takie czy można ustawić renderowania na nowszy directx, czy będzie jakaś różnica w grafice jakieś skoki wydajności 

2. Czy można dodać własne komponęty takie jak FMOD itp.

3. Czy znacie jakiś dobry kurs Ogre po polsku



i nie interesują mnie odpowiedz jak się chce to można
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2012, 20:52:00 wysłana przez bartis »

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline koirat

  • Użytkownik

# Maj 03, 2012, 22:59:00
1. Nie można ustawić ot tak sobie,
zauważ iż jednym z plików koniecznych do uruchomienia aplikacji jest RenderSystem_Direct3D9.dll. Dokładniej jest to plugin do ogre i jak sama nazwa wskazuje jest on dla dx 9. Być może Ogre ma jakiś eksperymentalny renderer dla nowszego dx ale z tego co pamiętam wpisy na forum ogre3d nikomu się tam szczególnie nie spieszyło do nowszego dx.

Skoków wydajności nie będzie, są za to nowe funkcje które i tak nie będą obsługiwane przez ogre :P.

ad 2 Ogre to tylko silnik graficzny, wszystko ponadto musisz sobie dodać samemu.

ad.3 Nie. I nie licz na nie. Bez angielskiego bardzo ciężko ci będzie wskórać coś większego w tej dziedzinie.

Offline flexi

  • Użytkownik

# Maj 03, 2012, 23:58:39
http://pl.wikibooks.org/wiki/OGRE

polski kurs unity.

Ale jesli chcesz sie zajac programowaniem na powaznie to trzeba znac ang.

Offline asmen

  • Użytkownik

# Maj 04, 2012, 00:03:45
@up
Ten podręcznik jest niedokończony.

Offline bartis

  • Użytkownik

# Maj 04, 2012, 07:09:22
Dzieki wszystkin za odpowiedzi

Offline Pawel1503

  • Użytkownik
    • DevBlog Pawel1503

  • +1
# Maj 04, 2012, 11:02:11
Ale jesli chcesz sie zajac programowaniem na powaznie to trzeba znac ang.

Najpierw to trzeba nauczyć się Polskiego -,-

Cytuj
Witam

dopiero zaczynam się zagłębiać w świat Ogre i mam kilka pytań :

1. Ponieważ korzystam narazię s (!) tego kursu  http://informatyka.wroc.pl/node/742?page=0,1 to moje pytanie jest takie czy można ustawić renderowania na nowszy directx, czy będzie jakaś różnica w grafice jakieś skoki wydajności

2. Czy można dodać własne komponęty takie jak FMOD itp.

3. Czy znacie jakiś dobry kurs Ogre po polsku



i nie interesują mnie odpowiedz jak się chce to można ( to w ogóle jest nielogiczne )

Offline flexi

  • Użytkownik

# Maj 04, 2012, 11:30:43
Cytuj
Czy można dodać własne komponęty takie jak FMOD itp.

To jest logiczne ze jesli piszesz w C++ to mozesz uzyc dodatkowych biblotek (moze lepiej pocwicz programowanie?).

Offline Liosan

  • Redaktor

# Maj 04, 2012, 11:52:45
To jest logiczne ze jesli piszesz w C++ to mozesz uzyc dodatkowych biblotek
Niekoniecznie, niektóre biblioteki "wywłaszczają" zasoby systemowe. Np. używanie OGRE'a i Irrlichta na raz (w jednym oknie) jest trudne ;)

Liosan

Offline flexi

  • Użytkownik

# Maj 04, 2012, 15:08:05
Cytuj
Np. używanie OGRE'a i Irrlichta na raz (w jednym oknie) jest trudne ;)
Jasne ale jaki jest sens uzywania OGRE i Irrlicht razem ;)?