Witam,
jestem domorosłym programistą (znam c++ i Java tak, że jakieś zadania mogę wykonać) i wręcz od zawsze fascynuje mnie temat tworzenia gier. Zapewne mój wątek wygląda bardzo podobnie jak zwykle zadawane pytania czyli "jak się nauczyć robić gry". No cóż, w pewnym sensie chcę o to zapytać.
Wiem, że do robienia gier potrzebuję w czymś programować grafikę: OpenGL, DirectX lub inne bilbioteki. Mogę użyć gotowego silnika, ale chcę raczej eksperymentować samemu. Drugą kwestią jest to, że jedyne co wiem o grach, to to, że działają w pętli czasu rzeczywistego. No niestety znam takie ogóły, że nawet szukając materiałów do nauki w środku znajduje się tyle niewiadomych, że po pewnym czasie rzucam to wszystko - po prostu gubię się w tym. Czytając coś o OpenGL'u jest to tak dalekie od standardowego programowania (w sumie takiego z jakim miałem do czynienia), że już nie wiem co z czym połączyć. I tu przychodzi czas na moje pytanie - czy istnieje jakaś pozycja, może tutorial, który przybliży schemat działania gry, lekko naprowadzi na właściwą drogę? Będę wdzięczny za jakiekolwiek odpowiedzi. Pozdrawiam!