Autor Wątek: [Visual C++]Generowanie cpp  (Przeczytany 3605 razy)

Offline Furry

  • Użytkownik
    • DevBlog

# Grudzień 05, 2011, 21:04:18
Witam, ostatnio zastanawiała mnie taka rzecz: czy w visualu da się wygenerować plik cpp na podstawie nagłówka? Jeśli tak to w jaki sposób? Szukałem w googlach jakiś informacji ale nie mogłem znaleźć :/


Edit:
teraz zauważyłem że jest oddzielny dział dla visuala, niestety nie daje rady usunąć wątku

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Rolek

  • Użytkownik

# Grudzień 05, 2011, 21:14:05
Co rozumiesz przez wygenerować plik cpp na podstawie nagłówka?

Offline Furry

  • Użytkownik
    • DevBlog

# Grudzień 05, 2011, 21:21:47
no np mamy klasę w nagłówku:
class Klasa
{
public:
    int metoda(int arg);
    void metoda2(int arg2);
};

i tworzy nam plik cpp z:
int Klasa::metoda(int arg)
{
}

void Klasa::metoda2(int arg2)
{
}

Offline rm-f

  • Użytkownik
    • Tu trolluje

# Grudzień 05, 2011, 21:58:50
Eclipse CDT to potrafi. :)

Offline Paweł

  • Użytkownik

# Grudzień 05, 2011, 22:13:56
super, codeblocks tez, ale co to ma do tematu?

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

# Grudzień 05, 2011, 22:24:40

Offline s1ck

  • Użytkownik

# Grudzień 05, 2011, 22:26:51
Plugin VAssistX ma taki ficzer jak 'Create implementaion...' oraz w drugą stronę 'Create declaration...' po kliknięciu na nazwę metody, nie wiem czy ma coś do operacji na całych plikach.

Offline rm-f

  • Użytkownik
    • Tu trolluje

# Grudzień 05, 2011, 22:42:55

Offline Furry

  • Użytkownik
    • DevBlog

# Grudzień 05, 2011, 23:01:09
Heh cena faktycznie jest tu ważna :D

Co do generowania plików cpp: w ostateczności można wejść w class view, ppm na klasę i addNewMethod i wtedy w headerze i w cpp tworzy się szablonik metody. Teraz to zauważyłem.

Offline Oti

  • Użytkownik

# Grudzień 05, 2011, 23:26:53
A co, masz alergię na pisanie? Czy metoda copiego-pasta nie działa?

Offline Kos

  • Użytkownik
    • kos.gd

# Grudzień 05, 2011, 23:27:43
A co, masz alergię na pisanie? Czy metoda copiego-pasta nie działa?
WTF? Szkoda palców na pisanie tego, co małpa lub tool potrafi generować.

Offline Furry

  • Użytkownik
    • DevBlog

# Grudzień 05, 2011, 23:29:04
Dokładnie :)
Nazwy utworzonych zmiennych/klas/metod/itp też można od deski do deski pisać, ale po co jak ctrl+space jest? :)

Offline Xirdus

  • Redaktor

# Grudzień 05, 2011, 23:40:54
Jak pamiętasz to można - a jak nie pamiętasz to właśnie po to jest Ctrl+Space ;)

Offline rm-f

  • Użytkownik
    • Tu trolluje

# Grudzień 05, 2011, 23:42:55
A co, masz alergię na pisanie?
A ty co? Niewyżyty klawiszowo?

Offline Oti

  • Użytkownik

# Grudzień 05, 2011, 23:47:05
WTF? Szkoda palców na pisanie tego, co małpa lub tool potrafi generować.
Dla mnie bez sensu jest szukanie klasy w jakimś okienku, klikanie i stawanie na głowie skoro mogę sobie to w moment napisać z palca.

Dokładnie :)
Nazwy utworzonych zmiennych/klas/metod/itp też można od deski do deski pisać, ale po co jak ctrl+space jest? :)
Nie no, akurat intellisense jest niezbędne do funkcjonowania, dzięki temu m.in. nie trzeba spamiętywać wszystkich parametrów funkcji/metod. Ale dodawanie metod za pomocą myszki nie przynosi zupełnie żadnych korzyści, przynajmniej ja takowych nie dostrzegam.