Autor Wątek: Czy dobrzę licze środkową pozycję między dwoma punktami ?  (Przeczytany 1713 razy)

Offline Timati

  • Użytkownik

# Listopad 25, 2011, 10:59:18
Czy dobrzę licze środkową pozycję między dwoma punktami ?

function getMiddlePosition( x1, x2 )
if x1 > x2 then
highterX = x1
smallerX = x2
else
highterX = x2
smallerX = x1
end

if highterX < 0 then
return ( highterX + smallerX )
else
return ( highterX - smallerX )
end
end

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline PsichiX (ΨΧΞ)

  • Użytkownik
    • PsichiX Website

# Listopad 25, 2011, 11:06:24
c = (a + b) * 0.5;
-.-

Offline Timati

  • Użytkownik

# Listopad 25, 2011, 11:13:15
^
Dzięki.

Offline Timati

  • Użytkownik

# Listopad 29, 2011, 15:36:51
Dzięki temu wzorowi jako jedyny na lekcji wiedzialem jak obliczyć środek odcinka na osi xD, bo akurat się trafił taki temat :D

Offline kabum

  • Użytkownik

# Listopad 29, 2011, 19:09:05
przypomniał mi się wątek "czy żeby być dobrym programistą trzeba znać matematykę?" nie trzeba, zawsze można tworzyć nowe algorytmy jak na przykład ten ;)

Offline Pitr

  • Użytkownik

# Listopad 29, 2011, 21:10:57
w jakiej ty szkole jesteś? Taki banał że wstydził bym się pytać kogokolwiek jak to obliczyć o.O?

Offline koirat

  • Użytkownik

# Listopad 30, 2011, 00:16:44
Co do pozycji wewnątrz, ale nie tylko wewnątrz lini ale również wewnątrz figur i kształtów wypukłych bardzo przydatnym jest zdawanie sobie sprawy z mechanizmu matematycznego zwanego "Współrzędnymi Barycentrycznymi"

Większość z programistów napewno zetkneła się z podobnym zapisem:
c = a*(1-k)+b*k    gdzie k najczęściej znajdują się w przedziale od <0,1> a "a" oraz "b" są pewnymi punktami na zadanej przestrzeni pewnego wymiaru.

dla k=0.5 otrzymamy punkt dokładnie pomiędzy "a" i "b" dla k=0 punkt "a" oraz dla k=1 punkt "b"
Inaczej dla odpowiedniego k = <0,1> otrzymamy odpowiedni punkt pomiędzy tymi punktami będący w relacji współliniowej z tymi punktami.

A teraz wyobrazmy sobie iz mamy do czynienia z trójkątem utworzonym przez punkty (abc)
w takim wypadku zapis barycentryczny (jeśli coś takiego istnieje :P) punktu wyglądał by następująco:
c=a*i+b*j+c*k  dla odpowiednio dobranych parametrów  i j k jesteśmy w stanie znaleźć odpowiedni punkt w tym trójkącie.
Nalży zwrócić uwagę iż punkt taki będzie znajdował się wewnątrz niego tylko gdy suma i+j+k=1

jeśli chcemy uzyskać środek masy tego trójkąta wtenczas będą to i=0.333... j=0.333... k=0.333...

Pobierznie to nakreśliłem i zapewne z błędami :) jeśli kogoś to interesuje google jest twoim przyjacielem. Ale warto wiedziec jak to sie nazywa i ze sie przydaje :P.

Offline Timati

  • Użytkownik

# Listopad 30, 2011, 01:03:20
No to jutro dziś również wykorzystam moją wiedzę ^^'