Autor Wątek: Visual C++ 2005  (Przeczytany 8945 razy)

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 01, 2006, 12:38:57
To akurat prawda, debugger w Dev-ie ma więcej bugów, niż każdy potencjalny debugowany w nim program :). Ale poza tym jednym małym szczegółem jest to najlepsze środowisko dla początkujących.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Antrykot

  • Gość
# Luty 01, 2006, 12:44:02
Z calym szacunkiem Zlosliwiec - ale debugger to podstawa, i jest WAZNE zeby wlasnie poczatkujacy jak najszybciej poznali to narzedzie.

O jakich "zautomatyzowanych" mechanizmach w vc++ pisales ?

Offline bojkar

  • Użytkownik
    • Profesjonalne aplikacje i strony internetowe

# Luty 01, 2006, 14:28:06
Debuger to najlepszy przyjaciel kodera a ten z dev c++ jest troche "Dziwny" a ten z visuala jednak jest o niebo (albo 2) lepszy.Ja zaczynalem od Visuala i bylo ok mysle ze lepiej zaczac wlasnie od niego i juz w nim sie "szkolic"

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 01, 2006, 17:36:36
Bzdura, debugger tak naprawdę potrzebny jest tylko w większych programach. To bez sensu, żeby przy programie na 10-20 linijek od razu korzystać z debuggera. Owszem, można, na pewno w jakimś stopniu ułatwi to naukę, ale żeby z tego powodu od razu rzucać się na głęboką wodę (VC++), to już jest gruba przesada. Zresztą z takimi krótkimi programami debugger w Dev-C++ radzi sobie akurat całkiem nieźle :D.

Offline SauRooN

  • Użytkownik

# Luty 01, 2006, 17:38:58
Bzdura, debugger tak naprawdę potrzebny jest tylko w większych programach. To bez sensu, żeby przy programie na 10-20 linijek od razu korzystać z debuggera. Owszem, można, na pewno w jakimś stopniu ułatwi to naukę, ale żeby z tego powodu od razu rzucać się na głęboką wodę (VC++), to już jest gruba przesada. Zresztą z takimi krótkimi programami debugger w Dev-C++ radzi sobie akurat całkiem nieźle :D.
Złośliwiec powiedziałeś 4 bardzo dziwne zdania :) Z żadnym się nie zgadzam.

Offline exor

  • Użytkownik

# Luty 01, 2006, 17:44:01
ja tam od początku programowałem w vc6 i jakoś bardzo zadowolony byłem, dopiero teraz po kilku latach instalonołem sobie vc2k5 i jescze bardziej zadowolony jestem. Nie uważam żeby początkujący nie mógł poradzić sobie z vc, bo aż tak trudny w opanowanu nie jest. Niektórzy to w ogóle w wierszu poleceń kompilują programy i dobrze jest :)

Offline DarkJarek

  • Użytkownik
    • DarkJarek HomePage

# Luty 01, 2006, 18:35:51
odkąd poznałem co to debuger nie wyobrażam sobie bez niego życia choćby program miał 5 linijek

Offline bojkar

  • Użytkownik
    • Profesjonalne aplikacje i strony internetowe

# Luty 01, 2006, 19:55:14
Bzdura, debugger tak naprawdę potrzebny jest tylko w większych programach. To bez sensu, żeby przy programie na 10-20 linijek od razu korzystać z debuggera. Owszem, można, na pewno w jakimś stopniu ułatwi to naukę, ale żeby z tego powodu od razu rzucać się na głęboką wodę (VC++), to już jest gruba przesada. Zresztą z takimi krótkimi programami debugger w Dev-C++ radzi sobie akurat całkiem nieźle :D.

lepiej zeby od takich progsow user uczyl sie uzywac debugera bo pozniej napewno mu sie to przyda.

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 02, 2006, 10:26:33
Debugger nie zastąpi myślenia.

Krótko mówiąc, początkujący programista ma następujący wybór. Albo zacznie od Visual C++ z niewątpliwie wspaniałym debuggerem i przez następnych kilka miesięcy będzie się męczył (bo to narzędzie dla profesjonalistów), albo od Dev-C++, które opanuje maksymalnie w kilka dni, a zaoszczędzony w ten sposób czas wykorzysta na zdobywanie doświadczenia w programowaniu, zamiast na użeranie się ze środowiskiem. Jak dla mnie, wybór jest prosty.

Offline bojkar

  • Użytkownik
    • Profesjonalne aplikacje i strony internetowe

# Luty 02, 2006, 11:39:24
Cytuj
Debugger nie zastąpi myślenia.
taa tylko doda pare h w szukaniu bledu, ktorego mozna znalesc przy pomocy debugera w 15min
Cytuj
Krótko mówiąc, początkujący programista ma następujący wybór. Albo zacznie od Visual C++ z niewątpliwie wspaniałym debuggerem i przez następnych kilka miesięcy będzie się męczył (bo to narzędzie dla profesjonalistów)
Oj nie mow ze on jest taki strasznie "pro" i trudno sie w nim polapac.Pare "chwil" spedzonych i mozna podstawowe rzeczy opanowac a w czasie uzytkowania bedzie poznowala dodatkowe funkcje.

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 02, 2006, 12:55:38
Cytuj
taa tylko doda pare h w szukaniu bledu, ktorego mozna znalesc przy pomocy debugera w 15min

Przypominam, że mówimy o początkującym programiście i programie długości 10-20 linijek. W takiej sytuacji z debuggerem czy bez, człowiek ten będzie prawdopodobnie szukał błędu długo, bo dopiero się uczy.

Cytuj
Oj nie mow ze on jest taki strasznie "pro" i trudno sie w nim polapac.Pare "chwil" spedzonych i mozna podstawowe rzeczy opanowac a w czasie uzytkowania bedzie poznowala dodatkowe funkcje.

Tak mówisz ty - zapewne masz już parę lat programowania za sobą i dlatego opanowanie VS wydaje ci się pestką. Gwarantuję jednak, że dla początkującego takie nie jest.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2006, 15:46:49 wysłana przez Złośliwiec »

Offline bojkar

  • Użytkownik
    • Profesjonalne aplikacje i strony internetowe

# Luty 02, 2006, 13:03:49
Na poczatku wlasnie zaczynalem z Visualem troche na poczatku sie przestraszylem ale jak mowilem pare chwil spedzonych przy tym IDE i juz nie cchcesz znac zadnego innego :) Programista to raczej osoba myslaca wiec nie powina miec problemow z takim IDE bez przesady.

Antrykot

  • Gość
# Luty 02, 2006, 14:02:01
A tak jeszcze oftopicując troche na temat C::B.
Czy mi sie wydaje czy ten z  Nightly builds The 01 february 2006 build, ma jeszcze bardziej zwalone CodeCompletion ?
Bo niedość, że smart Sense nie działa tak jak trzeba, to i nawet z zablokowaną opcją Smart ,nie pokazuje togo co powinien :/ Chyba że ja coś zmasciłem...

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 02, 2006, 15:49:12
Programista to raczej osoba myslaca wiec nie powina miec problemow z takim IDE bez przesady.

Teoretycznie programista nie powinien mieć w ogóle problemów z niczym, również z błędami w swoich programach. Niestety, od teorii do praktyki jest daleeeko :).

Offline novol

  • Użytkownik

# Luty 03, 2006, 16:35:13
Ściągnołem PSDK i wszystko jest OK, dzieki za pomoc , ale czy mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć gdzie w tym kodzie mam błędy


#include<windows.h>

LRESULT CALLBACK ProceduraOkna(HWND, UINT, UINT, LONG);

int WINAPI WinMain(HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance,
   LPSTR lpszCmdParam, int nCmdShow)

{
char szClassName[] = "Moje okno";
HWND hwnd;
MSG msg;
WNDCLASSEX wndclass;
wndclass.cbSize = sizeof(WNDCLASSEX);
wndclass.style = CS_HREDRAW | CS_VREDRAW;
wndclass.lpfnWndProc = ProceduraOkna;
wndclass.cbClsExtra = 0;
wndclass.cbWndExtra = 0;
wndclass.hInstance = hInstance;
wndclass.hCursor = LoadCursor (NULL, IDC_ARROW);
wndclass.hIcon = LoadIcon (NULL, IDI_APPLICATION);
wndclass.hbrBackground = (HBRUSH) GetStockObject (WHITE_BRUSH);
wndclass.lpszMenuName = NULL;
wndclass.lpszClassName = szClassName;
wndclass.hIcon = LoadIcon (NULL, IDI_APPLICATION);

RegisterClassEx(&wndclass);
hwnd = CreateWindowEx(0, szClassName, "Łindołs",
WS_OVERLAPPEDWINDOW, CW_USEDEFAULT, CW_USEDEFAULT,
CW_USEDEFAULT,CW_USEDEFAULT,
NULL, NULL, hInstance, NULL);

if(hwnd == 0)
return -1;

ShowWindow(hwnd, nCmdShow);
UpdateWindow(hwnd);

/*pętla komunikatów*/

int result;
while ((result = GetMessage (&msg, NULL, 0, 0)) !=0)
{
if(result == -1) return -1;
TranslateMessage(&msg);
DispatchMessage(&msg);
}
return msg.wParam;
}

/*** PROCEDURA OKNA ***/

LRESULT CALLBACK ProceduraOkna(HWND hwnd, UINT message, UINT wParam, LONG lParam)
{
switch(message)
{
case WM_PAINT:
{
PAINTSTRUCT ps;
RECT rect;
HDC hdc = BeginPaint(hwnd, &ps);
GetClientRect(hwnd, &rect);
DrawText(hdc, "Huj nie przygoda", -1, &rect,
DT_SINGLELINE | DT_CENTER | DT_VCENTER);
EndPaint(hwnd, &ps);

return 0;
}
case WM_DESTROY:
{
PostQuitMessage(0);
return 0;
}
}
return DefWindowProc(hwnd, message, wParam, lParam);
}

kompiluje się ale po odpaleniu pliku exe nic sie nie dzieje