Autor Wątek: [Visual Studio 2010] ZAKUP - wybór wersji  (Przeczytany 4607 razy)

Offline dereker

  • Użytkownik

# Marzec 08, 2011, 16:38:57
Witam,

Mam duży dylemat, gdyż chce założyć małą firmę... ...mam problem z doborem odpowiedniej najtańszej wersji VS 2010.

Muszę mieć wersje komercyjną więc Express odpala, zostaje Profesional.

Są dwie wersje Profesional
Upgrade - 549 Dolarów
Zwykła - 1199 Dolarów

Zwykła wiadomo, nie ma tu o czym mówić.

I tu Upgrade mnie zastanawia,

wcześniej wyczytałem, że można go użyć na wersje poprzednie, lub darmową wersje Exprees

I czy tu nie ma nonsensu ?
Po co zwykła skoro można ściągnąć Exprres i kupić tańszą wersje Upgrade.

Czy ktoś maił już z tym odczynienia, proszę o pomoc.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline ArekBal

  • Użytkownik

# Marzec 08, 2011, 16:55:05
Twoje podejście nie ma sensu... :)

Najpierw BizSpark

 Potem Microsoft Partner Network

Edit: btw. Wersja express jest tez wersja komercyjna.
W sensie mozesz produkować na wersji express oprogramowanie które będziesz sprzedawał.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2011, 17:58:46 wysłana przez ArekBal »


Offline dereker

  • Użytkownik

# Marzec 08, 2011, 18:22:57
http://stackoverflow.com/questions/2605616/vs2010-upgrade-edition-is-upgrading-from-express-ligitimate

Czyli tak jak myślałem,

Jedyny + ze standardowej wersji że ma się dostęp do oryginalnego Win7 itp.


Twoje podejście nie ma sensu... :)

Najpierw BizSpark

 Potem Microsoft Partner Network

Edit: btw. Wersja express jest tez wersja komercyjna.
W sensie mozesz produkować na wersji express oprogramowanie które będziesz sprzedawał.

Rzeczywiście komercyjnie można Express wykorzystywać.

Tutaj w błąd wpadłem, bo kiedyś miałem problem z manifestem, gdyż
w Express nie można go modyfikować, a w Pro i wyższych można.

Dzięki chłopaki za pomoc!

Offline Reg

  • Administrator
    • Adam Sawicki - Home Page

# Marzec 08, 2011, 23:26:23
Wersja Express Visual C++ czy C# jak najbardziej nadaje się i pozwala legalnie pisać programy komercyjne. Wykorzystują ją niektóre nawet bardzo duże firmy ;) Problemem może być tylko brak kilku elementów z wersji płatnych, jak MFC (dużo osób za nim tęskni? :)), kompilacji do kodu 64-bitowego albo wsparcia kompilatora dla OpenMP, obsługi wtyczek w IDE i innych takich rzeczy.

Offline vashpan

  • Użytkownik
    • Strona

# Marzec 09, 2011, 00:02:13
+ bym dodal slabszy debugger. Nie wiem jak w 2010, ale w 2008 wersja Express ma ubozszy debugger, przede wszystkim to co jest dosc istotne - to warunkowe breakpointy. W 2008 Express tego nie bylo.

No i pluginy - to wbrew pozorom bardzo wazna sprawa, szczegolnie jezeli chodzi  o C++. Nie wyobrazam sobie teraz kodowania bez Visual Assist X ;)

Offline Dab

  • Redaktor
    • blog

# Marzec 09, 2011, 00:32:35
Cytuj
warunkowe breakpointy. W 2008 Express tego nie bylo.

Niewielka strata, biorąc pod uwagę szybkość warunkowych breakpointów.

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Marzec 09, 2011, 00:36:42
Problemem może być tylko brak kilku elementów z wersji płatnych, jak MFC (dużo osób za nim tęskni? :)), kompilacji do kodu 64-bitowego albo wsparcia kompilatora dla OpenMP, obsługi wtyczek w IDE i innych takich rzeczy.
A co zostaje?

Offline Xirdus

  • Redaktor

# Marzec 09, 2011, 00:46:37
A co zostaje?
Alternatywne IDE :)

Offline Limal

  • Użytkownik
    • http://wolnik.co.uk

# Marzec 09, 2011, 08:20:23
Wersja Visual C++ 2010 Express ma warunkowe breakpointy.

Offline Kuba D.

  • Użytkownik

# Marzec 09, 2011, 10:20:44
Wersja Visual C++ 2010 Express ma warunkowe breakpointy.
Visual C++ 2008 EE też ma.

Offline Limal

  • Użytkownik
    • http://wolnik.co.uk

# Marzec 09, 2011, 10:25:37
To C# nie ma.

Offline vashpan

  • Użytkownik
    • Strona

# Marzec 09, 2011, 13:05:49
Wersja Visual C++ 2010 Express ma warunkowe breakpointy.

Rzeczywiscie chodzilo mi o C#, teraz pamietam, bo w sumie juz dawno wersji Express nie uzywalem. Ale swoja droga dla mnie to glupie. A w wersji Express 2010 w C# to dodali ?

Za to totalnie bledna decyzja to brak SDK 64bit w wersji Express... Tak jakby to byl jakis super-extra wypas feature dla profesjonalnych aplikacji, a nie norma. Dla mnie myslenie MS jest bez sensu, dlatego 7 lat po wprowadzeniu 64bitowych prockow, pod Windowsem aplikacje w 95% wciaz sa 32bitowe. Strata moze niewielka, ale zawsze to pare procent :)

Za to pod OS X jest to tak przezroczyste, ze deweloper czesto nawet nie wie ze jego aplikacja z automatu prawie staje sie 64bitowa :D

Offline Limal

  • Użytkownik
    • http://wolnik.co.uk

# Marzec 09, 2011, 13:41:13
A w wersji Express 2010 w C# to dodali ?
Nie dodali. Wciąż nie ma.

Offline Xirdus

  • Redaktor

# Marzec 09, 2011, 17:16:21
Za to totalnie bledna decyzja to brak SDK 64bit w wersji Express... Tak jakby to byl jakis super-extra wypas feature dla profesjonalnych aplikacji, a nie norma.
Na czymś muszą zarabiać.
Dla mnie myslenie MS jest bez sensu, dlatego 7 lat po wprowadzeniu 64bitowych prockow, pod Windowsem aplikacje w 95% wciaz sa 32bitowe.
Szczerze: boli cię to?