Pragnę zwrócić uwagę, że compa 2-3h gdzie można używać czego się chce mają zazwyczaj od 1 do 2 oddanych prac.
A ile ich było? Jedno? I uważasz, że to właśnie ta zasada zadecydowała o słabej frekwencji, a nie np. brak czasu, ochoty, niedogodny termin, słaba organizacja lub - mój strzał - urodzaj compotów w poprzednich dniach?
Jeśli chcesz udowodnić, że dla dobrej frekwencji lepiej zabraniać silników i bibliotek, to pokaż mi kogoś, kto kiedykolwiek NIE wystartował w konkretnym "silnikowym" compo właśnie dlatego, że
inni mogli używać libów, a on nie chciał.
Żebyśmu byli kwita, mogę pokazać Ci z miejsca sporo kontrprzykładów - czyli ludzi, którym w jakiś sposób przeszkodziła restrykcyjność zasad któregoś z "purystycznych" kompotów:
- wszyscy ludzie, którzy zapytali "czy mogę używać mojego ulubionego silnika/liba/frameworka XYZ na tym compo?" i zniechęcili się (mniej lub bardziej) odmową lub komplikacjami - że sobie chcą napisać grę w 2 godziny i im się utrudnia,
- koronny przykład Zxc, który podczas któregoś "purystycznego" 2h/3h zrobił ładną grę w actionscript (flash) podczas compo i po zakończeniu opublikował ją w temacie compo jako grę poza konkursem, bo zasady nie pozwalały jej na wzięcie udziału.
Przebij.