Autor Wątek: [MSVC++ 2010] Problem z aplikacją  (Przeczytany 4285 razy)

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 25, 2010, 21:17:52
Zainstalowałem dzisiaj nowego Visuala, wrzuciłem do jego katalogów (lib i include) nagłówki i liby od SFML-a i skonwertowałem projekt z Visuala 2008. Kompilacja przebiegła prawidłowo, ale aplikacja nie odpala się. W konfiguracji debug wyskakuje taki problem:

Cytuj
Nie można uruchomić aplikacji, ponieważ jej konfiguracja równoczesna jest nieprawidłowa.

A w release mam appcrasha.

Redistibutable mam zainstalowane (od 2008 i od 2010). Do katalogów z grą wrzuciłem manifest i pliki dll (msvcr90, msvcp90, msvcm90). DepedencyWalker wskazuje na brak msvcr90d i msvcm90d, problem w tym, że ja ich na kompie nie mam. Folderu redist w katalogu VC++ 2010 też brakuje.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Buyuk

  • Użytkownik
    • Mój blog ;]

# Lipiec 26, 2010, 00:43:06
Jeżeli to jest w 2010 to nie powinny to być przypadkiem te dllki tylko zamiast 90 w nazwie powinno być 100 chyba. W każdym razie jak miałem taki problem to u mnie to pomogło. Jak nie możesz ich znaleźć to wrzuciłem je tutaj:
http://rapidshare.com/files/409050269/Nowy_folder.zip

Swoją drogą jak nie masz folderu redist w folderze Visuala, to może masz źle zainstalowanego, czy coś ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 10:26:03 wysłana przez Buyuk »

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 26, 2010, 10:21:07
Nie działa. Wrzucałem dll-ki od 2008 i te, które mi dałeś. Ściągałem te, których brak pokazywał DepedencyWalker i nic. Ustawiałem różne konfiguracje i nic. Aplikacja i tak się nie uruchomi. Dodam, że korzystam z SFML-a. Ściągałem liby, które kilka osób wstawiało na forach, tzn. te skompilowane na Visualu 2010 i dalej nic.

Offline Buyuk

  • Użytkownik
    • Mój blog ;]

# Lipiec 26, 2010, 10:28:05
A możesz tu wrzucić manifest, który ci wygenerował visual ?

Offline Liosan

  • Redaktor

# Lipiec 26, 2010, 10:28:50
(a) Użyj dependency walkera na maszynie testowej, nie deweloperskiej. (b) Pokaż manifest... argh, Buyuk mnie ubiegł :P

Liosan

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 26, 2010, 10:44:01
Cytuj
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<assembly xmlns='urn:schemas-microsoft-com:asm.v1' manifestVersion='1.0'>
  <trustInfo xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v3">
    <security>
      <requestedPrivileges>
        <requestedExecutionLevel level='asInvoker' uiAccess='false' />
      </requestedPrivileges>
    </security>
  </trustInfo>
  <dependency>
    <dependentAssembly>
      <assemblyIdentity type='win32' name='Microsoft.VC90.CRT' version='9.0.21022.8' processorArchitecture='x86' publicKeyToken='1fc8b3b9a1e18e3b' />
    </dependentAssembly>
  </dependency>
</assembly>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 10:48:00 wysłana przez Rares »

Offline Buyuk

  • Użytkownik
    • Mój blog ;]

# Lipiec 26, 2010, 11:11:00
Nie mogę jakoś zrozumieć dlaczego się generuje manifest z wersji 9, a nie 10
Spróbuj zmienić manifest na ten:


<?xml version='1.0' encoding='UTF-8' standalone='yes'?>
<assembly xmlns='urn:schemas-microsoft-com:asm.v1' manifestVersion='1.0'>
  <trustInfo xmlns="urn:schemas-microsoft-com:asm.v3">
    <security>
      <requestedPrivileges>
        <requestedExecutionLevel level='asInvoker' uiAccess='false' />
      </requestedPrivileges>
    </security>
  </trustInfo>
  <file name="msvcr100.dll" />
  <file name="msvcp100.dll" />
  <file name="msvcm100.dll" />
</assembly>
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 11:22:38 wysłana przez Buyuk »

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 26, 2010, 11:18:24
wrzuć takie coś przed linijkę </assembly> :

  <file name="msvcr90.dll" />
  <file name="msvcp90.dll" />
  <file name="msvcm90.dll" />

Próbowałem, to też nic nie daje.

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 26, 2010, 14:26:54
Kurczę, nic nie działa. Do folderu wrzuciłem chyba wszystko co się da, tzn. manifesty (Microsoft.VC100.CRT.manifest, manifest z nazwą aplikacji), msvcr90.dll, msvcp90.dll, msvcm90.dll, do tego wszystkie jak 3 poprzednie, tylko z końcówką 100, a do folderu debug jeszcze z końcówką d. Próbowałem odpalić swoje poprzednie projekty, z tym, że wykorzystujące SDL i błąd jest taki sam (projektu nie konwertowałem, a w folderze są manifesty i dll-ki od Visuala 2008).

Zresztą może winny jest mój PC. Moglibyście sprawdzić czy u was gra się odpala?

http://www.przeklej.pl/plik/bw-rar-001b587el2mv

Offline RafalN

  • Użytkownik

# Lipiec 26, 2010, 14:37:02
http://www.przeklej.pl/plik/bw-rar-001b587el2mv

U mnie nie działa ani wersja debug ani release.

Na twoim miejscu spróbowałbym skompilować całego SFMLa w Visualu 2010. Miałem podobne objawy gdy przesiadałem się z 2008 na 2010 i używałem libów skompilowanych dla wersji 2008.

Offline Liosan

  • Redaktor

# Lipiec 26, 2010, 14:38:17
Używałeś DW na maszynie testowej? Bo nie mogę się doczytać.

Z moich doświadczeń, te wszystkie "dodatkowe warunki":
version='9.0.21022.8' processorArchitecture='x86' publicKeyToken='1fc8b3b9a1e18e3b'powodują problemy; spróbuj użyć manifestu wygenerowanego przez visuala i powywalać te głupoty.

Może też być problem, że .dllki są luzem obok execa, a powinny być w katalogu o nazwie takiej jak manifest (chyba tak to działa... głowy nie dam). Mogę Ci tylko polecić ściągnięcie dema WG (też SFML, ale VS2008) i skopiowanie stamtąd.

Liosan

Offline Rares

  • Użytkownik
    • Moja strona

# Lipiec 26, 2010, 14:43:29
Manifest jest czysty, nie ma tam żadnych oznaczeń wersji, klucza i architektury procka. Właśnie ściągam demo WG, sprawdzę jak to działa.

Na twoim miejscu spróbowałbym skompilować całego SFMLa w Visualu 2010. Miałem podobne objawy gdy przesiadałem się z 2008 na 2010 i używałem libów skompilowanych dla wersji 2008.

Próbowałem go skompilować, ale mam błędy. Mógłbyś podesłać nagłówki i liby od SFML-a, których używasz?

Offline RafalN

  • Użytkownik

# Lipiec 26, 2010, 14:51:38
Cytuj
Próbowałem go skompilować, ale mam błędy. Mógłbyś podesłać nagłówki i liby od SFML-a, których używasz?

Może być z tym problem, gdyż ostatnio przestałem używać SFMLa i wywaliłem wszystkie liby. Z tego co pamiętam też miałem problem z kompilacją gdy korzystałem z pliku SFML.sln, ale gdy odpaliłem plik build/vc2008/batch-build/build.bat z linii poleceń visuala wszystko poszło bez problemu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 14:53:21 wysłana przez RafalN »

Offline Capad

  • Użytkownik

# Lipiec 26, 2010, 14:53:37
Z tego co pamiętam to SFML nie chadzia na 2010, ale mogę się mylić ;)

Offline Slovian

  • Użytkownik

# Lipiec 26, 2010, 14:59:43
Z tego co pamiętam to SFML nie chadzia na 2010, ale mogę się mylić ;)
Chadza. Ja przynajmniej przekompilowałem sobie go w VS2010 i działa bez problemów.