Autor Wątek: Bardzo łatwy silnik do gry FPS w 3D?  (Przeczytany 3141 razy)

Offline xardas97260

  • Użytkownik

# Maj 18, 2010, 23:40:56
Witam,. Czy może Ktoś poelcić mi silnik 3D, do gry typu FPS, oczywiście bardzo prosty, może dawać małe możliwości.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Anonim

  • Użytkownik
    • Anonim's Page!

# Maj 18, 2010, 23:45:25
Jeśli zależy Ci na rozbudowanej dokumentacji po polsku, oraz community szybko odpowiadającym na pytania, polecam Ci polski silnik - Esenthel Engine. Jest stosunkowo prosty, zawiera wiele przykładów.
Pzdr
-a

Offline Krolik

  • Użytkownik

# Maj 18, 2010, 23:46:32
fps creator, nie musisz  miec umiejetnosci programowania, mozesz wyklikac całą grę.
fps creator X10 to samo tylko na dx10
3d game studio
game studio firmy conitec programowanie w jezyku skryptowym całkiem niezłe mozliwości,
basic'i roznego pokroju: dark basic, blitz3d itp

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 00:02:02
fps creator daje radę

potem możesz się na unreal przesiąść :)

Offline xardas97260

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 00:02:56
Aha, dziękuję Wam. I teraz tak - w Esenthal, jest na gamedevie kilka fajnych gier... ale jednak wole gasmestudio, i język lite-c. Ale jest tam problem. Wie ktoś, jak zrobić system celowania? Czyli jak zrobić, żeby jak dany obiekt kolidowąć będzie z celownikiem, i będzie naciśnięta np. spacja, to ma strzelić?
P.S.
Unreal to ma jakiś własny język, chyba coś a'la java, więc thx na razie za to

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 08:57:12
Jak wciśniesz spację, puszczasz półprostą od gracza w kierunku celownika i sprawdzasz pierwszy obiekt z jakim koliduje. Jeśli to jest potwór to go ubijasz :)

Offline xardas97260

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 16:19:10
Ok, dziękuję, temat do zamknięcia chyba :)

Offline Krolik

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 18:32:28
Co do game strdio to tez nie musisz wcale programowac w tym C-light'cie jest chyba też mozliwosc tworzenia gry z bloczkow albo w inny prosty sposob. Jeśli chcesz kodzić to chyba unreal scrypt nie będzie o wiele trudniejszy od C-light'a a możliwości masz nieporównywalnie większe. Jeśli chcesz tylko stworzyc prostą grę bo widzę, że na programowaniu sie nie znasz to uzyj fps creatora w nim mozna uzyskać niezłe efekty.

Offline BrutalComputer

  • Użytkownik

# Maj 19, 2010, 22:04:30
Jeżeli chodzi o silnik do FPS, to bardzo ładnie napisany jest Sauerbraten. Jeżeli znasz C++, to polecam do moddingu.