Autor Wątek: Visual na dysku przenośnym.  (Przeczytany 2855 razy)

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 20:46:37
Witajcie.

Ostatnio zakupiłem dysk przenośny. Zainstalowałem na nim Visuala 2008, na moim komputerze wszystko pięknie działało, lecz gdy spróbowałem włączyć IDE na innym komputerze pojawił się MsgBox z informacją o braku wymaganych komponentów i sugestią reinstalacji.
Więc, moje pytanie brzmi, czy ktoś z was używa takiego rozwiązania i może zna jakiś trick by Visual działał na dysku przenośnym na innych komputerach, lub czy jest dość dobre środowisko, które obsługuje format solucji Visuala (*.sln) i można je swobodnie używać na dysku przenośnym.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline Avaj

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 21:13:48
CodeBlocks ma na stronie swojej tutorial jak zrobić wersję Portable, potrafi też importować projekty visuala.

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 22:45:27
Wszystko znalazłem, dzięki! Mam tylko jeszcze jeden problem. Gdy importuję projekt z Visuala, C::B nie uznaje jego nagłówków tzn. nie są kompilowane przez co wyskakuje mi masa błędów linkera. Dlaczego tak jest i jak to naprawić?

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Kwiecień 13, 2010, 22:52:17
Cytuj
Dlaczego tak jest i jak to naprawić?
Jesteś pewien, że jako kompilatora używasz Visuala?

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 22:56:04
Cytuj
Dlaczego tak jest i jak to naprawić?
Jesteś pewien, że jako kompilatora używasz Visuala?

Nie, w C::B mam GCC... Czy to jest przyczyną błędu?

Offline maciek_slon

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 22:58:20
Najkrócej mówiąc: TAK :P

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Kwiecień 13, 2010, 22:58:30
Nie, w C::B mam GCC... Czy to jest przyczyną błędu?
Jasne, że może być - GCC i Visual niektóre rzeczy traktują po swojemu (w tym pragmy do linkowania bibliotek).

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 23:03:56
No ale to się nie trzyma kupy. Chyba każdy najgorszy nawet kompilator nie robi problemów przy sytuacji gdy:
mamy plik x.cpp i mamy w nim implementacje funkcji costam() a w pliku x.h mamy jej deklaracje.
Teraz nasza ukochaną funkcję wywołujemy w pliku y.cpp i u mnie C::B wywala błąd ;(. No to jest po prostu dziwne.

EDIT: Po krótkiej refleksji zauważyłem pewną rzecz. Gdy projekt jest importowany - są problemy, gdy jest to natywny projekt C::B wszystko jest ok. Więc wszystko wskazuje na to co powiedział Krzysiek - różnice poglądów między panami kompilatorami.
Bardzo żałuję, że nie da się zrobić wersji portable Visuala, aczkolwiek lepszy C::B niż nic. Wielkie dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2010, 23:11:35 wysłana przez Bevier »

Offline Groshu

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 23:12:14
Dyrektywy #pragma mogą być dowolnie interpretowane w każdym kompilatorze. Standard języka C++ gwarantuje tylko, że zostaną pominięte te, których dany kompilator interpretuje, co M$ sukcesywnie wykorzystuje utrudniając nam życie :(

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Kwiecień 13, 2010, 23:17:55
Cytuj
Bardzo żałuję, że nie da się zrobić wersji portable Visuala, aczkolwiek lepszy C::B niż nic.
A kto broni używać Visuala jako kompilatora, a C::B jako IDE?

Cytuj
Temat można zamknąć.
Na tym forum nie zamykamy tematów bez konkretnych powodów.

Dyrektywy #pragma mogą być dowolnie interpretowane w każdym kompilatorze. Standard języka C++ gwarantuje tylko, że zostaną pominięte te, których dany kompilator interpretuje, co M$ sukcesywnie wykorzystuje utrudniając nam życie :(
"Utrudniając"? To jest właśnie tylko i wyłącznie ułatwienie. Nie chcesz - nie korzystaj, ale jak chcesz, to możesz sobie życie nieco uprościć. :)

Offline Groshu

  • Użytkownik

# Kwiecień 13, 2010, 23:21:29
Ze względu na to, że programuję pod Linuksem, pozwoliłem sobie na bycie nieco subiektywnym ;)

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 14, 2010, 08:50:17
Cytuj
Bardzo żałuję, że nie da się zrobić wersji portable Visuala, aczkolwiek lepszy C::B niż nic.
A kto broni używać Visuala jako kompilatora, a C::B jako IDE?

Nikt mi nie broni, problem w tym, iż nie wiem gdzie się znajduje sam kompilator w folderze Visuala...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2010, 08:55:55 wysłana przez Bevier »

Offline vashpan

  • Użytkownik
    • Strona

# Kwiecień 14, 2010, 11:07:48
Cytuj
Bardzo żałuję, że nie da się zrobić wersji portable Visuala, aczkolwiek lepszy C::B niż nic.
A kto broni używać Visuala jako kompilatora, a C::B jako IDE?

Nikt mi nie broni, problem w tym, iż nie wiem gdzie się znajduje sam kompilator w folderze Visuala...

W katalogu <Visual Studio>/VC/bin, cl.exe to sam kompilator ( a raczej jego sterownik ), ale potrzebne jest wszystko pewnie ;) Ale sam kompilator raczej na niewiele sie zda, oprocz libkow i naglowkow ( odpowiednio w katalogu VC/lib i include ) potrzebny jeszcze jest Windows SDK, ktory natomiast znajduje sie bodaj domyslnie w katalogu ( u mnie, w win7 64bit )  "C:\Program Files\Microsoft SDKs\Windows\v6.0A" i tam sa Include i Lib )

Tyle ze... wcale nie jestem taki pewien ze te rzeczy by wystarczyly aby cl.exe zaczal kompilowac wszystko poprawnie :D Oprocz tego np. w katalogu Windows SDK sa jeszcze narzedzia w katalogu Bin, trzeba by ostro kombinowac moim zdaniem, ale rownie dobrze moze sie okazac ze jednak wszystko dziala :) Sprawdz sobie jak ustawiane sa zmienne do pracy w linii polecen ( polecenie ktore sie odpala pod Microsoft Visual Studio 2008/Visual Studio Tools/Visual Studio 2008 Command Prompt - zakladam ze masz != Express )

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Kwiecień 14, 2010, 11:12:57
zakladam ze masz != Express
W przypadku Express 2005 istnieje sobie taki pliczek jak Microsoft Visual Studio 8\Common7\Tools\vsvars32.bat, który konfiguruje wszystkie zmienne środowiskowe.

Offline Bevier

  • Użytkownik

# Kwiecień 14, 2010, 16:20:18
Nic z tego. Dużo kombinowałem, aczkolwiek nic to nie dało. C::B nie widzi kompilatora. Tak czy owak dzięki.
Mimo to i tak cieszę się iż mam jakikolwiek kompilator na dysku bo dzięki temu mogę napisać sobie jakiś pliczek z kilkoma funkcjami, a skompilować go by "sprawdzić błędy" :D.

Jak widzimy Visual zbyt przywiązuje się do systemu ponieważ tworzy swoje foldery dosłownie wszędzie, nawet w "Moich Dokumentach" i bez tego ani rusz ;/. Może w przyszłości twórcy Visuala pomyślą nad stworzeniem możliwości by to IDE było przenośne.

A co do tego jaką wersję mam to mam normalne Visual Studio 2008 Prof. (kuzyn studiuje robotykę i udało mu się załatwić mi IDE za friko ;))