Autor Wątek: 'Czy warto ?'  (Przeczytany 19281 razy)

Offline nameczanin

  • Użytkownik
    • devlog

# Luty 23, 2007, 20:56:00
w wxWidgets watki, siec sa na pewno. Wyjatki nie wiem, ale po skompilowaniu w tryb debug dostajemy swietny interfejs debugerski :)

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 23, 2007, 21:24:00
Wg mnie warto:) siedze w tym ok 6 miechow i coraz bardziej mi sie on podoba:) Smieszy mnie jedynie opinia niektorych znawcow porownojacych c# do game makera (po pierwsze c# to jezyk a nie IDE) hehe oraz tych, korych zniecheca latwosc c#. Zazwyczaj pisza to ludzie ktorzy niestety za wiele pojecia o nim nie maja. Co do Visty to API do niego juz istnieje (net framework 3.0 ktory mozna nawet w pewnym zakresie przetestoac na xp) i bazuje na net framework 2.x czyli tym ktorgo uzywa sie teraz na xp (podstawowa roznica to podzial na Windows Presentation Foundation, Windows Communication Foundation, Windows Workflow Foundation,  Windows CardSpace) :) to tylko tak gwoi scislosci. Osobiscie znam c++, ale prawda jest taka ze wszystko co mozna zrobic przy uzyciu c++ mozna takze przy uzyciu c# ale o wiele czytelniej i szybciej, a co doprogramowania gier to sprawdzcie co to XNA.

Pozdro dla twardzieli ktorzy poznali c# w 15 minut:P

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Luty 23, 2007, 21:56:38
w wxWidgets watki, siec sa na pewno. Wyjatki nie wiem, ale po skompilowaniu w tryb debug dostajemy swietny interfejs debugerski :)

Są wątki, sieć i wiele, wiele innych rzeczy - chyba trudno byłoby wymienić jakąś rzecz, która jest w .NET, a nie występuje w wxWidgets. Natomiast debugowanie (przynajmniej jeśli chodzi o samego frameworka) praktycznie nie jest potrzebne, tak dobrze się w nim programuje :).

st3tc

  • Gość
# Luty 23, 2007, 21:58:10
Osobiscie znam c++, ale prawda jest taka ze wszystko co mozna zrobic przy uzyciu c++ mozna takze przy uzyciu c# ale o wiele czytelniej i szybciej (...)
Nie znasz C++. I to nie podlega dyskusji. Poczytaj np. [1]

[1] http://blogs.msdn.com/csharpfaq/archive/2004/03/12/88913.aspx

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 23, 2007, 22:15:45
Na pewno nie znam wszystkich tajnikow c++ , a Ty je znasz?? Jak zapewne wiesz chodzilo mi o podkreslenie czegos innego, bo artykol przjrzalem i zgadzam sie, i to wcale nie jedenyny przykad a ze tylko ten Ci sie udalo znalezc swiadczy o tym ze niestety rowniez pobieznie podzszedles do tematu (zgadza sie , tak jak ja;)) w kazdym razie ciekaw jestem ile Ty z WLASNEGO doswiadczenia jestes w stanie podac mi przykladow gdzie nie da sie napisac w c# czegos co da sie w c++ (tak wiem jest kilka ale chetnie poznam Twoja opinie o nich)c# tez znam tyle ile da sie go poznac w pol roku, tak naprawde pewnie gowno go znam w porownianiu z jakims guru c#. A i jesli znajomosc jezyka polega na znajomosci zaawansowanych roznic (czesto bardzo niskopoziomowych) miedzy danym jezykiem a innym, to nikt tu nie zna zadnego jezyka. Gwoli scislosci nie uwzam ze znam c++ bardzo dobrze, jedynie ze znam jezli juz sie czepiamy.
PS. czekam na Twoje przyklady powyzszyh roznic we wlasnych projektach
PS2. i bylbym zapomnial, co do artykulu, to dziala w 2 strony niektore zeczy lepiej napisac przy uzyciu form generycznych w c# a inne przy uzyciu templatow w c++, wiec czy to swiadczy o wyzszosci jednego nad drugim, ja po prostu chwale c# za to ze w koncu pojawil sie jakis jezyk ktory skutecznie podejmuje rywalizacje z c++ (jesli mozna to tak nazwac) i bardzo dobrze. Kto lubi c++ bedzie przy nim(do czasu jesli chce SKUTECZNIE programowac pod nastepne windowsy), a komu sie spodoba c# to sie na niego przesiądzie:)
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2007, 22:36:03 wysłana przez skowronkow »

st3tc

  • Gość
# Luty 23, 2007, 22:52:33
Opierając się na znajomości C++ stwierdziłeś, że wszystko co da się napisać w C++ da się również napisać w C#. Do zaprzeczenia Twojej znajomości wystarczył jeden kontrprzykład. A dalej w porównania jabłek i pomarańczy (szczególnie, że takich porównań jest od groma - choćby w archiwum pl.comp.lang.c) brnąć nie będę. Chcesz poczytać coś na ten temat to sobie poszukaj.

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 23, 2007, 23:06:55
Moj bohaterze sam sobie poczytaj bo jak widze ty za to masz nieziemskie pojecie o c#, a w artykule jest o roznicach miedzy templatami a generics w c# a nie to co da sie przy pomocy tego napisac (rozwiazanie kokretnego problemu o ktore Cie prosilem)wiec tak naprawde woj mega kotrprzklad jest nieco smieszny i stwierdzam ze sam chyba nie czytales tego artykulu. Widze kolejnego znawce ktory wie ze dzwoni ale nie wie w ktorym kosciele. Tobie za to radzilbym torche praktyki a nie powoj sie na przyklady ktoryc zastosowan nikgdy nie stosowales. Nie rozumiem dyskusji, gdyz jak widze kogos tak zadufanego w sobi jak Ty to po prostu smiech mnie oagarnia. Jako znawca jestes zapewne bardzo znanym programista w wielkiej firmie;) Jedyne o co prosze to opodanie wlasnych przykladow znawco, potem sie powoloj na czyjes.

No i pozostaje pytanie, w jaki sposob Twoj kotrprzyklad o ktorym pewnie masz balde pojecie udowadnia moja slaba znajomosc c++... raczej Twoja c# tak na marginesie...

No i konczac ta niby dyskusje chce przypomniec o co chodzilo mi w pierwszym poscie, ogolnie rzecz biorac chwale c# i net bo programuje glownie pod windows, wiec narzedzie do rozwiazania a nie na odwrot oczywiscie, ale jesli ktos mnie zapyta czy warto(jak w temacie) to odpowiem ze warto:)
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2007, 23:24:58 wysłana przez skowronkow »

st3tc

  • Gość
# Luty 23, 2007, 23:27:57
Moj bohaterze sam sobie poczytaj bo jak widze ty za to masz nieziemskie pojecie o c#, a w artykule jest o roznicach miedzy templatami a generics w c# a nie to co da sie przy pomocy tego napisac (rozwiazanie kokretnego problemu o ktore Cie prosilem)wiec tak naprawde woj mega kotrprzklad jest nieco smieszny i stwierdzam ze sam chyba nie czytales tego artykulu.
Z ww. artykułu ,,C++ templates are sometimes used for a technique known as template metaprogramming. There is no way to do this in C#.''. Zmieniam swoje zalecenie. Jeśli chcesz poczytać sobie nt. różnic pomiędzy C# a C++ to najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem a następnie poszukaj.

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 23, 2007, 23:44:29
Tobie rowniez ta rada by sie przydala, bo po pierwsze to jest z komentarza a po 2 dalej cisza o Twoich wlasnych doswiadczeniach z czego wnioskuje ze dalsza dysksja z Toba nie ma sensu. doskonale sobie zdaje sprawe z roznic miedzy tymi jezykami bo dziwne gdyby ich nie bylo, moze napotkam kiedys taki problem ktorego nie rozwiaze przy pomocy c#, na razie jednak takiego nie znalazlem. Jestes kolejnym teoretykiem gowno znajacym sie o tym co pisze(z opini innych) i dopuki to sie nei zmieni nie podawaj linkow innych osob a sam napsz mi konkretny przklad ktorego nie skopiujesz z jakiegos forum;) pozdrawiam moj mistrzu w czytaniu ze zrozumieniem.


Link do ktorego odnosi sie autor komentarza nie istnieje, wiec moze w koncu sam mi je podasz??;)
Co do podsumoania tego artykulu to chcialbym dodac, ze pisal go koles ktory zajmuje sie o wiele bardziej skomplikowanymi problemami niz ja czy Ty, wiec trudno nie zgodzic sie z jego opinia. Chce Ci jedynie pokazac ze sam kreujesz sie na znawce swoimi niby wyrachowanymi postami, a czy sam napisales cos sensownego kiedykoliwek w c#??

Przeczytaj rowniez wywiad ktorym byl zainspirowany autor, poznasz takze druga strone medalu..
http://www.artima.com/intv/generics2.html
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2007, 00:02:31 wysłana przez skowronkow »

st3tc

  • Gość
# Luty 24, 2007, 00:19:11
Tobie rowniez ta rada by sie przydala, bo po pierwsze to jest z komentarza a po 2 dalej cisza o Twoich wlasnych doswiadczeniach z czego wnioskuje ze dalsza dysksja z Toba nie ma sensu. doskonale sobie zdaje sprawe z roznic miedzy tymi jezykami bo dziwne gdyby ich nie bylo, moze napotkam kiedys taki problem ktorego nie rozwiaze przy pomocy c#, na razie jednak takiego nie znalazlem. Jestes kolejnym teoretykiem gowno znajacym sie o tym co pisze(z opini innych) i dopuki to sie nei zmieni nie podawaj linkow innych osob a sam napsz mi konkretny przklad ktorego nie skopiujesz z jakiegos forum;) pozdrawiam moj mistrzu w czytaniu ze zrozumieniem.
Ale proszę, mogę z forum, no mogę. Bardzo proszę. Może np. z... Tego forum:
http://forum.warsztat.gd/index.php/topic,811.msg9861.html#msg9861

Co do podsumoania tego artykulu to chcialbym dodac, ze pisal go koles ktory zajmuje sie o wiele bardziej skomplikowanymi problemami niz ja czy Ty, wiec trudno nie zgodzic sie z jego opinia. Chce Ci jedynie pokazac ze sam kreujesz sie na znawce swoimi niby wyrachowanymi postami, a czy sam napisales cos sensownego kiedykoliwek w c#??
Nie, niczego sensownego w C# nie pisałem. Ba, zadowolę Cię, nawet nie jestem programistą w firmie. Coś to zmienia w Twoim błędzie? Niech będzie, że jestem kolejnym teoretykiem. Kolejnym teoretykiem który ma rację. Ty zaś jesteś kolejnym krzykaczem który bredzi.

Co do wywiadu:
http://forum.warsztat.gd/index.php/topic,65.msg814.html#msg814

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 24, 2007, 00:32:44
ok. edytuje bo to nie ma sensu:)
Byc moze niezbyt dokladnie wyrazilem oco mi chodzi:)
Podsumowanie jest takie: na dzien dzisiejszy sa rozwiazania gdzie c++ jest dalej niezastapiony a sa takie w ktorych c# zaczyna iwesc prym. Nie chce rokowac na przyszlosc nic ale na dizen dizsiejszy to w windows Vista i z zupelnie nowym podejsciem do budowania aplkacji okinkowych chyba jednak rozsadniejsze bedzie c#. Zobaczymy :)
Pozdrawiam i nie neguje Twojej ogolniej wiedzy bo jest ona z pewnoscia spora jednak czasem okaz troche zrozumienia i samokrytyki:P
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2007, 00:38:00 wysłana przez skowronkow »

st3tc

  • Gość
# Luty 24, 2007, 01:26:59
Imo do c++ tez przydalaby sie jedna duza spojna biblioteka od watkow, sieci, wyjatkow i calej tej choloty, ktora i tak kazdy musi kiedys sam napisac.
A Boost to niby co ?. Są wątki, sieć, wyjątki i masa innego stuffu. Skowronek uspokój się bo obrażasz osoby z kilkunasto (albo lepiej) letnim doświadczeniem. Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2007, 01:31:00 wysłana przez st3tc »

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Luty 24, 2007, 03:33:55
Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
Eee, tam... jeszcze najgorsze nie nadeszło (link). ;)

Offline skowronkow

  • Użytkownik
    • skowronkow devsite

# Luty 24, 2007, 13:09:26
Spokojnie Panowie:) Mysle ze bies nie potrzebuje osobistych ochroniarzy;)
Napisał to co chciał i w gruncie rzeczy sie z nim zgadzam, apropo wiosny to nie wiem kiedy byl pierwszy post napisany tutaj ale przy ok polowie postow napisanyc w tym temacie moje pierdoly to naukowe dowody:)
Dobra siedze juz cicho bo sie nastepni oburzą  ;D
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2007, 13:12:42 wysłana przez skowronkow »

st3tc

  • Gość
# Luty 24, 2007, 13:38:29
Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
Eee, tam... jeszcze najgorsze nie nadeszło (link). ;)
1. Gwoli wyjaśnienia - ja się nie podpisuję pod ta fotką :). Nie wyzywam nikogo od l*.
2. Skowronek spoko :)