Autor Wątek: 'Czy warto ?'  (Przeczytany 19285 razy)

Offline HellCat

  • Użytkownik

# Sierpień 18, 2006, 10:02:43
Serwus.

Na uczelni molestuja nas Ciagle C# ale dalo rade dogadac sie z wykladowcami zeby pisac zaliczenia itp w C++.
Ale tak sobie mysle przegladajac rozne oferty pracy itp ze moze jednak warto spojrzec przychylniejszym okiem na C#

Poszukalem sobie w roznych miejscach i naprawde mam mieszane uczucia. Co forum to inna opinia na temat tego jezyka.
Zauwazylem ze tworzac GUI naprawde wyglada to ciekawie. Ale to troche malo...

Jak Wam sie sprawdza w gamedev'ie, w pracy zawodowej .. sam nie wiem o co jeszcze zapytac :) Czy mozna z tym pracowac na codzien, da rade ;) ?


Pzdr.

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline nilphilus

  • Użytkownik
    • wordpress

# Sierpień 18, 2006, 15:46:38
napewno warto, wszyscy których znam i mieli styczność z obydwoma językami chwalili sobie C sharp, oczywiście wcale dziadka c++ nie negowali, sam bym się przerzucał, ale jak już kiedyś pisałem, dla mnie to hobby i o pracy w tym nie myśle, więc zostaje przy c++ narazie ;-)

Offline nameczanin

  • Użytkownik
    • devlog

# Sierpień 18, 2006, 16:29:50
jeden znajomy tez raz sie zachwycil C#. I to na dobre kilka dni, az sie zdziwilem, ze tak postawil nagle wajche na strone M$-a. Jednak dzisiaj produkuje dalej w C++, wiec sam mialem "racje", zeby sie nie przerzucac.

Offline DarkJarek

  • Użytkownik
    • DarkJarek HomePage

# Sierpień 18, 2006, 16:39:27
Ja robie tak: do narzędzi i aplikacji okienkowych korzystam z C# a do reszty c++. Ogólnie to nawet mi się podoba C# i myślę, że warto go umieć zwłaszcza, że podobieństwa składniowe są bardzo duże i nie trudno się go nauczyć.

Offline really

  • Użytkownik

# Sierpień 18, 2006, 18:56:26
Kumpel mnie molestowal, zebym w koncu sprawdzic to C# i w koncu go posluchalem. Na razie nic wielkiego nie robie, tylko prosty edytor do gierki, ale bardzo szybko i przyjemnie sie pracuje, chociaz na stale sie nie przerzuce na razie.

Offline nameczanin

  • Użytkownik
    • devlog

# Sierpień 18, 2006, 19:16:34
No wlasnie! Kodzic w c++, ale do takich edytorkow, to bardzo fajnie sobie uzyc C#, bo zdaje sie GUI szybciej skodzisz, mam racje? Nie bawilem sie osobiscie jeszcze ;) Daj znac o doswiadczeniach really.

Offline really

  • Użytkownik

# Sierpień 18, 2006, 19:23:51
Tak, GUI mozesz sobie skladac tak, jak np. w Delphi (uzywam Visual C# 2005 Express), dodajesz tylko na forme kontrolki. Chociaz mozna tez wszystko w kodzie robic (jak w WinApi). To, co mi sie podoba, to wlasnie to polaczenie prostoty Delphi (albo C++ Buildera) z mozliwosciami 'czystego edytora', tzn. latwo sie modyfikuje elementy GUI i zdarzenia w zwyklym kodzie, ktory wyglada calkiem estetycznie. To takie moje pierwsze przemyslenia :)

Offline nameczanin

  • Użytkownik
    • devlog

# Sierpień 18, 2006, 19:33:47
C++ Buildera uzywalem b. dawno. Nie wiem czemu, ale go juz nie lubie ;P
Ale wracajac do tego C sharp, to tak patrzylem kiedys na kody, to strasznie wszystko latwe jest. Na przyklad kolega mi pokazuje kiedys [cpp]if( dZmiennaLiczbowa.IsDigit() ){}[/cpp] czy cos takiego :FFf To duzo lepsze niz C++ Builder IMO. Naprawde musze tego sprobowac, szczegolnie na dniach, bo wpadlem na genialny pomysl przydatny we wszystkich projektach.
BTW Ja mam Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition (skopiowalem ta nazwe). To do C#, co Ty masz, tez jest darmowe? Musze zaraz gdzies zadrzec, bo mi sie nagle spodobalo :Ddd

Offline Krzysiek K.

  • Redaktor
    • DevKK.net

# Sierpień 18, 2006, 19:36:13
BTW Ja mam Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition (skopiowalem ta nazwe). To do C#, co Ty masz, tez jest darmowe? Musze zaraz gdzies zadrzec, bo mi sie nagle spodobalo :Ddd
Microsoft Visual C# 2005 Express Edition jest również udostępnione za darmo w ten sam sposób, co wersja C++. :)

Offline orzech

  • Użytkownik
    • homepage

# Sierpień 18, 2006, 22:37:10
W firmie używamy C# głównie do tworzenia edytorów/narzędzi oraz aplikacji serwerowych dla gier. Myślę, że wynika to z dużej szybkości tworzenia użytecznego kodu. Dorzucić do tego Visual Studio 2005 i śmiga się bez trzymanki.

Nie mniej jednak, C# jest na tyle dobrze zaprojektowanym językiem, że spokojnie możnaby używać go do tworzenia samych gier.

Pozdrawiam!

Offline Lothar

  • Użytkownik

# Sierpień 19, 2006, 11:23:36
W firmie na co dzień używamy C#. Z tym, że produkujemy oprogramowanie typu ERP i CRM.

Jeżeli chodzi o oferty pracy to tych nie brakuje dla programistów .NET.

Offline Złośliwiec

  • Użytkownik
    • Dark Cult

# Sierpień 19, 2006, 12:00:36
Jeżeli chodzi o oferty pracy to tych nie brakuje dla programistów .NET.

Z tego co widzę, wielu pracodawców wymaga od kandydatów znajomości .NET, tyle, że raczej pod C++. Może trochę rzadko te oferty przeglądam, ale chyba jeszcze nie widziałem, żeby w którejś była mowa o C#.

Offline Kamil Trzciński

  • Użytkownik

# Sierpień 19, 2006, 17:20:33
wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie, podstawa jest znajomosc C# jesli chodzi o .NET
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2006, 19:58:00 wysłana przez ayufan »

Offline Lothar

  • Użytkownik

# Sierpień 19, 2006, 18:21:16
wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie, podstowa jest znajomosc C# jesli chodzi o .NET

Dokładnie. Przyznam, że nie widziałem oferty pracy dla programisty .NET pod C++.

dummy

  • Gość
# Sierpień 20, 2006, 07:42:44
Managed C++ jest IMO bez sensu. A w C# bardzo łatwo kodzi się aplikacje okienkowe. Niestety Visual Studio 2005 (mam na licencj iMSDNAA) żre z 200MB RAMu. Łatwy, szybki i podobny do VC# jest Sharp Develop, i co najważniejsze nie żre tyle pamięci. Mnie nauka C# zajęła 15 minut i kolejne 15 na opanowanie edytora do GUI :)
Do tego dochodzi banalne dołączanie obiektów COM do aplikacji - bardzo dobre do pisania różnych prezentacji opartych np. na quicktime. Wystarczy wrzucić COMa do aplikacji, kontrolkę Qt na form i jedziemy z kodem :)
Do bardziej rozbudowanych aplikacji nie polecam używania Mono, ponieważ jest bardzo wiele niekompatybilności z pierwowzorem - np. jeśli nie chcę rysować tła kontrolki, to w VC# jest OK. Natomiast mono wyświetla nadal tło.
IMO robienie GUI bez edytora to masochizm :)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 20, 2006, 07:48:02 wysłana przez agent_J »