Autor Wątek: Mordobicie z fizyka :D czyli...  (Przeczytany 5794 razy)

Offline siwy

  • Użytkownik

# Sierpień 03, 2006, 15:57:09
Najpier zrobie sobie cos takiego ze dziala w pewien punk ciala stalego jakas sila i jak to cialo sie zachowa :) Ale te cialo stale to co ma charakteryzowac? Masa i predkosc wystarcza ?

******************
Nieznalazlem nic fajnego zeby sie poduczyc z dziedziny fizyki :)

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline gryzoń

  • Użytkownik

# Sierpień 03, 2006, 16:09:32
nie wystarcza, musi jeszcze byc przyspieszenie albo siła

maxest

  • Gość
# Sierpień 03, 2006, 17:44:40
.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 20:32:17 wysłana przez Szalonuki »

Offline siwy

  • Użytkownik

# Sierpień 03, 2006, 18:45:57
Pytanie z innej beczki czy funkcja glutTimerFunc moze byc wykorzystawana jako "czasomierz" (kod podawany w ksiazce "OpenGl Programowanie Gier" nie dziala mi :( )

maxest

  • Gość
# Sierpień 03, 2006, 19:08:18
.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2008, 20:32:10 wysłana przez Szalonuki »

maxest

  • Gość
# Sierpień 03, 2006, 22:42:53
a wlasnie... czy w SDL sa funkcje czasu wysokiej rozdzieloczsci? bo wiem ze jest na pewno jakis SDL_GetTickCount ale czy cos w stylu SDL_QueryPerformance...?

Offline siwy

  • Użytkownik

# Sierpień 15, 2006, 21:43:33
Narazie zebralem (jak mam nadzieje) wiekszosc potrzebnych mi informacji o projektowaniu fizyki do w/w projektu gry :) Mam nadzieje ze w nastepnym togodniu zaczne wklepytac wszystko do komputera :P mysle ze za okolo miesiac bedzie jakas wersja beta gry (w sumie bardziej cos zeby sprawdzic czy dobrze zaprojektowalem ten silnik, niz zeby grac :P), ale niemartwie sie jak narazie wszystko idze dobrze..
Chcialbym z tego miejsca bardzo podziekowac Sipderowi100 , bez ktorego napewno nie udalo by mi sie zebrac tyle materialow i zrozumiec potrzebnych mi do silnika fizycznego rzeczy...

A wiec jak cos bede wiedzial, "co dalej" to zaraz sie z wami podziele tym co udalo mi sie zrobic :ASD (juz teraz prosze nie bijsie mnie za to co mi wyjdzie :P)..

Pozdro siwy...

Offline dzemeuksis

  • Użytkownik
    • Blog quodmeturbat

# Sierpień 27, 2006, 23:54:04
Pomysł moim zdaniem świetny.
Ja bym jeszcze dodał do tego nie tyle całkowitą losowość trafień, co jakiś rewolucyjny system sterowania, pozwalający (ale nie zmuszający do tego!) mierzyć w konkretny, np. najbardziej odsłonięty w danym momencie przez przeciwnika punkt ciała. Może jakieś połączenie klawiatury i mychy? Albo np. klawiatura numeryczna odpowiada punktom ciała w które wyprowadzam cios (np. 8 glowa centralnie, 7,9 - lewa, prawa strona głowy, 5 - korpus, itd.).
I jeszcze siła ciosu uzależniona od długości przytrzymania sekwencji klawiszy przed ciosem.  Np. 1 sekunda to maksymalna siła - i odpowiednio im krócej tym lżej. Czyli im dłużej zbierasz się do ciosu tym większa szansa, że przeciwnik wytrąci cię z tego swoim atakiem. Ponadto np. szczególnie silny cios mógłby przełamać nie dostatecznie w tempo postawiony blok przeciwnika.
A  maksymalna siła i szybkość ciosów zawodnika uzależniona od masy - im cięższy tym silniejszy ale wolniejszy.
Może trochę przesadzam z tym realizmem, ale zawsze jakoś mnie rajcował taki kierunek rozwoju gier.

Offline siwy

  • Użytkownik

# Sierpień 28, 2006, 00:53:22
dzemeuksis: ciesze sie, ze ci sie spodobal pomysl. Doloze wszelkich staran zeby juz niedlugo mozna bylo cos zobaczyc, ale jak pisalem niejestem obcykany w programowaniu gier zaladwie pisalem wezyki pongi itp :P Narazie pracuje jeszcze nad fizyka, ale nic niestety nie pokaze bo system wykrywania kolizji, ktory strasznie uproscilem byl zly :ASD.. Zaczolem od nowa mam nadzieje, ze teraz wyjdzie lepiej... W przyszlocis (dalekiej) chcialbym zrobic lvl postaci, wzrosty sil i szybkosc :)

Co do systemu sterowania, a tym samym zadawanych ciosow jeszcze sie nie zastanawialem tak bardzo, ale losowosc lub wieksza kontrola postaci bylaby chyba rewolucyjna :A (napewno przesadzam, ale w malu bijatykach spotyka sie takie rozwiazania :))

Narazie caly czas w tym topicu bede podawal postepy jakich dokonalem - odrazu napisze, ze raczej nie beda one  dodawane z dnia na dzien (mysle, ze w takim tempie zwazywszy na moja widze nie jest to mozliwe - szybkie tworzenie gry)

Kiedy gra przbierze forme gry, czyli bedzie jakas wersja ALFA to zaloze temat w dziale projekty i tam odrazu rzuce damko moze screna :)
pozdro siwy :)

Offline siwy

  • Użytkownik

# Sierpień 29, 2006, 09:07:03
EDIT: przeniesione do jezykoznastwo :)

//Offtop
Sorki, ze w tym dziale ale tylko 1 pytanko :).

Zaraz podam pseudo kod, ale on mi cos nie pasuje. Czy mozna to jakos poprawic i zrobic wydajniej ?
chodzi o kolizje 2d :)

PSEUDOKOD:
class Obiekt
{
//Wlasciwosci obiektu
public:
float masa;
float wierzcholki[20];   // 2 razy wiecej niz A,B,C bo tu mam zmienne x i y
float polozenie[2];
float predkosc[2];
float przyspieszenie[2];
float obrot;
float predkosc_katowa;
float przyspieszenie_katowe;

//Dodatkowe wlasciwosci dla funkcji liniowej
private:
float A[10];
float B[10];
float C[10];

-> Jakis konstruktor, moze nawet kilka opcji
xxxxxxxxxxxxx

void Licz_ABC_na_podstawie_dwuch_wierzcholkow(w[])
{
//Liczy sobie abc...
}

};

Jezeli zrobilem jakis blad, zapomnialem srednika to sorki :0
W sumie to dziala, ale nie wiem czy jest potrzebne umieszczanie A,B,C w klasnie, mozna to jakos inaczej zrobic ?? Wydaje mi sie ze to jest dobre rozwiazanie bo jezeli obrot i polozenie sie niezmienia z poprzednimi to mozna zamrozic obiekt i juz nieliczyc 2 raz tego A,B,C, ktore juz jest wylicznone :ASD

Prosze o rade :)
Pozdrowienia Siwy :))
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2006, 10:39:30 wysłana przez siwy »