Jestem w kropce. Zgubilem sie. Nie wiem co robic.
Jestem na poziomie gdzie rozumiem C++, napisalem swoje pierwsze gry w Irrlichcie. Dosyc latwo mi sie czyta API chociaz czasem mam problemy i zwracam sie z nimi tutaj :)
Moj kod nijak nie przypomina kodu "profesjonalnego". To znaczy sie, jest na podstawach OOP, ma obiekty wrogow, bohatera, silnika, ale ciagle mam wrazenie ze dla prawdziwego programisty wygladalo by to smiesznie. Dochodze do swojego wymarzonego planu, zrobilem kolizje, jakies skakanie, strzelanie, poruszanie sie z akceleracja. Wszystko dziala, ale napisane jest prosto typu:
klasa wrog
{
zmienna skakania
tablica modeli[30]
zmienna pozycji.x
poruszanie()
oblicz kolizje(mesh boxa)
}
pozniej tylko tworze klase poza petla, w konstruktorze loaduja mi sie wszystkie dane a w petli robie poruszanie() i oblicz kolizje dla kazdego osobnego boxa.
Przeszukalem pare ksiazek, miedzy innymi ostatnio:
- Programming Role Playing Games with DirectX
- Game Coding Complete
i przedstawione sa tam znowu metody ktore uwazam sa juz ekstremalne. W Programming Role Playing Games, autor stworzyl silnik skryptowy, uzywajac jakichs zewnetrznych programow pozniej implementuje elementy gry.
Co wy robliscie ? Skad nauczyliscie sie prawidlowych struktur programow ? Czytalem tez algorytmy i struktury danych, i mam mniej wiecej pomysl, jak to mozna uzyc w grach, ale tez nie do konca potrafilbym cos takiego napisac, bo mi tablice calkowicie wystarczaja :)
Jakies ksiazki o schematach OOP/strukturach danych... Cokolwiek. Co wy robliscie kiedy byliscie na takim poziomie ?
Jestem praktykiem, wszystkiego wole sie nauczyc piszac kod, niz klepac ksiazke po ksiazce. Tak tez zrobilem, na szybko przeczytalem kurs c++, a pozniej majac jakas podstawowa wiedze, robilem kupe bledow, ale szybko sie uczylem.
edit:
typo
ps.sorry za brak polskich znakow-> angielski windows.