Autor Wątek: Visual C++ 2008 EE - konfiguracja  (Przeczytany 2418 razy)

Offline Sage

  • Użytkownik

# Październik 09, 2009, 13:37:24
Okej, od kilku dni walczę z konfiguracją tego IDE aby dało się na nim normalnie pracować. Zatem po kolei:

1. Czy znacie jakiś dobry plugin do tej wersji do zaznaczania błędów składni? (tak jak to ładnie robi Netbeans)
2. Czy jest jakiś sposób aby przy dodawaniu bibliotek, okalizacji plików nagłówkowych itp. dodawane one były ze ścieżką relatywną? Wiem, że są makra ale nie za bardzo umiem je tam skonfigurować, poza tym makra wskazujące na jakieś katalogi nie są najlepszym rozwiązaniem, gdy mamy projekt msvc w zupełnie innym miejscu niż kod.
3. Jak do diaska skonfigurować to IDE aby przy odpalaniu Debug/Release uruchamiał aplikację dokładnie z katalogu w której ją utworzył? Generalnie u mnie wygląda tak:

Katalog_projektu\game\code
Katalog_projetku\game\msvc
Katalog_projektu\game.exe

i teraz o ile Visual ładnie wrzuca plik game.exe do katalogu projektu, to odpala go tak jakby znajdował się w podkatalogu msvc i wszystkie ścieżki szlag bierze.

4. A na koniec najbardziej irytująca mnie obecnie rzecz. W katalogu code mam sobie oczywiście strukturę drzewiasta, gdzie mam podział na rożne funkcje aplikacji. Teraz jak dodaje sobie "existing file" do projektu, to muszę dodatkowo dopisać ten katalog do "include directories" co tak naprawde jest jedną wielką programistyczną bzdurą, bo muszę dbać o to za każdym razem gdy postanowię nieco przeorganizować strukturę katalogów. Czy znacie może rozwiązanie, aby przy dodawaniu istniejącego pliku .h automatycznie dodawała się do niego ścieżka?

5. Czy istnieje kolorowanie dopasowania nawiasów? Kolor dopasowania nawiasów pojawia tylko przy pierwszym wstawieniu, fakt, można potem wyszukiwać je poprzez ctr+] ale to nie to samo co kolorowanie.

6. to wszystko mógłbym pominąć gdyby ten sam kod w Netbeans skompilował mi się tak dobrze jak to zrobił visual, ale tam są chyba jakieś windowsowe zależności. Znalazłem że trzeba dodać gdi32 i program się skompilował, jednak wywalił się już na samym starcie i generalnie wyglądał jakby uruchamiał tryb konsolowy (pomimo int WINAPI WinMain()). Może macie jakąś własną konfigurację linkera/kompilatora itp. która działa dla aplikacji win32 ?

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

Offline krajek

  • Użytkownik

# Październik 09, 2009, 13:46:57
1. Visual Assist X
2. Tools->Options->Projects and Solutions->VC++ Directories
3. Project -> Properties -> Configuration Properties -> General - > Debugging -> Working Directory
4. Nie, o ile wiem nie ma takiego sposobu, ale też nigdy mi to nie przeszkadzało, bo zasadniczo struktury katalogów nie zmienia się zbyt często.
5. Nie spotkałem się z takim czymś.
6. Podejrzewam, że utworzyłeś konsolowy projekt. Typ projektu możesz wybrać w oknie dialogowym File -> New -> Project lub w opcjach projektu ( na szybko nie pamiętam gdzie ).

Offline Sage

  • Użytkownik

# Październik 09, 2009, 14:05:35
Ad 1. Okej, może powinienem wspomnieć: darmowy :)
Ad 2. To co napisałeś nie jest tym rozwiązaniem, po pierwsze dlatego że są to wewnętrzne ustawienia aplikacji a nie projektu (a ja np. dzielę swój projekt z kimś innym i musze zadbać aby on już nie musiał nic konfigurować) , a po drugie nie sprawia że przy dodawaniu własnych plików nagłówkowych jako 'existing item' dodają się do nich we właściwościach projektu katalogi.

Ad 6. Ja też tak podejrzewam:) Sęk w tym że tym pluginie Netbeans jako projekt jest "application" ale nie ma wyszczególnione console/windows

Offline Liosan

  • Redaktor

# Październik 09, 2009, 14:12:03
2. Dodawaj liby do projektu/solucji, nie do całego Visuala. To na pewno może być robione ścieżką względną :) makra to wiadomo - zły pomysł.
4. Utwórz sobie filtry, żeby widzieć strukturę katalogową razem z plikami, i include'uj pełną ścieżką. To normalne przy dużych projektach (mimo, że programiści Visuala próbują temu zaprzeczyć :))

Liosan

Offline Sage

  • Użytkownik

# Październik 09, 2009, 14:29:41
2. tak mogę dodać, ale ręcznie i tak za każdym razem, a szukam jakiegoś checkboxa który sprawiłby, że po dodaniu katalogu będzie on mieć ścieżkę względną a nie bezwzględną (to pewnie dlatego że visual jest taki bezwzględny :)
4. ładnie to to nie wygląda. Marzę o dniu w którym w Javie będę mógł pisać to z czym męczyć się muszę w C++ (a JNI to nie jest jeszcze to o co chodzi)...

Offline Reg

  • Administrator
    • Adam Sawicki - Home Page

# Październik 09, 2009, 18:36:15
Do darmowej wersji Visual C++ Express nie da się instalować żadnych wtyczek (np. Visual AssistX). Wtyczki można instalować tylko do płatnych wersji takich jak Visual Studio Professional.