Witam Forumowiczów
Jako że to mój pierwszy post wypadało by się przedstawić.
Mam na imię Marek. Wiek 29 lat (wiem, wiem, dziadek już jestem jeśli chodzi o gry - można by pomyśleć że w tym wieku powinno się zajmować "poważniejszymi sprawami już ;) ) Karierę gracza zacząłem w wieku 10 lat (wcześniej były problemy z komputerami: atari w pewex'ie kosztowało paręset dolców - takie info dla młodszych użytkowników ;D) więc uważam że mam pewną wiedzę w temacie gier. Hobbistycznie zajmuję się psychologią i socjologią oraz badaniem rynku gier, (zapotrzebowania itd)
Od dłuższego czasu chodził mi po głowie projekt gry mmo. Wpierw były to marzenia typu "chciałbym przed zestarzeniem się w takie coś pograć", później zacząłem przeglądać różne fora i odkryłem, ze nie jestem jedynym, który chciałby zobaczyć "takiego tworka" :D
Zacząłem głębiej drążyć temat i uznałem, że jest to naprawdę niezły pomysł: świeży, niewykorzystany (nie rozumiem czemu nikt na to nie wpadł jeszcze?) i imho mający spore szanse powodzenia.
Ok, pora zdradzić parę szczegółów (niewiele jak na razie, bo na prawdę mam nadzieję, że ktoś się w końcu tą tematyką zainteresuje i pojawi się jakaś sensowna propozycja współpracy)
Typ gry: mmorpg
gatunek:survival horror
klimat: postapokaliptyczny ( uwaga: trochę myląca nazwa, bo kojarzy się z klimatem Fallouta)
silnik gry 2D izo (Fallouty, Ultima) preferowane 3D izo z możliwością zooma ( NWN2)
Cóż mogę więcej zdradzić nie podsuwając pomysłu komuś innemu ? 8)
- Ogromna rzesza fanów tego klimatu z całego świata czeka z utęsknieniem na grę tego typu - na razie bezowocnie.
- Gra powinna być definitywnie typu hardcore. Panuje błędne przekonanie że tylko gry casualowe mają szansę na powodzenie i spore zainteresowanie, jednak imho to błędne przekonanie gdyż w tym wypadku zabija to połowę klimatu gry, poza tym nie martwię się liczbą odbiorców, którzy dzięki hardcorowemu stylowi gry i totalnej niszy rynkowej w tym gatunku poczują się wręcz elitą społeczności mmo.
- Nie jestem programistą, jednak mogę zaręczyć że skrypty AI będą niesamowicie proste (cii, bo za dużo zdradzę) większość świata będą tworzyć gracze.
- Wstępnie mogę powiedzieć, że istnieje realna szansa (jeszcze) by grę zareklamować legendarnym wręcz nazwiskiem w temacie jaki gra będzie przedstawiać (z wywiadów z tą osobą wyczytałem, że żaden producent nie zgłosił jeszcze zainteresowania podpisania gry jego nazwiskiem, chociaż sam twórca chętnie by się tym zainteresował). Oczywiście dochodzi tu kwestia budżetu (ile mógłby żądać za taką akcję) jednakowoż posiada on dziesiątki tysięcy fanów na całym świecie, co według mnie znacznie zwiększyło by liczbę odbiorców tejże produkcji.
Teraz pytanie do was drodzy forumowicze.
Do kogo taki nieznany szaraczek jak ja, który posiada tylko pomysł, mógłby się zgłosić by jego (i tysięcy innych ludzi) marzenia na grę ktoś potraktował poważnie i zainteresował się projektem?
Jeśli ktoś poważny miałby jakieś pytania proszę pisać tutaj, co do konkretnych propozycji proszę kontaktować się ze mną drogą mailową: pariahsoul@googlemail.com
Dziękuje za uwagę, sorry za przydługi post i pozdrawiam
Dark Templar