Autor Wątek: Visual Studio i jego wersje .  (Przeczytany 2212 razy)

Offline mobile81

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 13:32:16
Podczas czytania Symfonii C++ Standard natknąłem się na informację że przykładowe programy zostały wykonalne m. i. w Visual C++ wersja 6.0 mimo iż to 3 wydanie książki jest z 2008 roku, dawno po premierze wersji 9.0 (opublikowanej w 2007). Można się łatwo zorientować że w czasie pisania pierwszego wydania książki był dostępny tylko taki Visual jednak wielu programistów i autorów książek używa właśnie tej starszej wersji. Z czego to wynika? Wersja 9.0 (Visual Studio 2008) jest wadliwa?   

Offline Mr. Spam

  • Miłośnik przetworów mięsnych

bs.mechanik

  • Gość
# Maj 26, 2009, 13:43:07
Visual w wersji 6.0 to już prehistoria. Nie widzę powodów byś ty miał go używać, a że autorzy książek jezcze z niego korzystają, to już inna sprawa (osobiście nie widziałem ksiązki na rynku, poświęconej temu pakietowi od jakiś ładnych kilku lat). Z czego to wynika, to nie wiem. Może ze zwykłego lenistwa, bo w końcu trzeba przyswoić kilka zmian w intefejsie a może ze strachu, że VS 2008 będzie jakoś specjalnie bardziej trudny w obsłudze.
Wersja 9.0 nie jest w żadnym stopniu wadliwa, a 6.0 nie ma zbyt wiele wspólnego ze standardowym C++ (z tego co pamiętam wyszła w 1998, czyli w roku publikacji standardu).
:)

Offline Invincible

  • Użytkownik
    • Invincible

# Maj 26, 2009, 13:50:27
3 Wydanie książki.

Myślisz że ktoś będzie od nowa pisał przykładowe programy, które niczym nie będą się różnić od starych tylko po to żeby z czystym sumieniem napisać że przykłady zostały wykonane w VS2009?

mobile81
Ja tam używam VS7 mimo że nowe wersje na pewno są dużo lepsze i wcale nie wynika to z lenistwa czy strachu, tylko z tego że nie uśmiecha mi się wywalanie kilku k złotych na nowe wersji, a nie pociąga mnie wersja torrent edition.

A oczywiście wszyscy którzy piszą tu że używają wersji 2009 ma oryginalne wersje, nawet jeśli okazuje się że mają po 16lat. No albo zaraz stwierdzają że mówiąc Visual studio mają na myśli c++ EE.
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 14:04:00 wysłana przez Invincible »

Offline _OskaR

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 14:01:28
VS 6.0 ma tą zaletę, że nie trzeba od razu tworzyć projektu, żeby skompilować i odpalić kilka prostych programików. I to chyba koniec zalet.

Offline mobile81

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 14:05:28
To dlaczego programy w nowym standardzie kompilowane są w Visual nie mającym ze standardem nic wspólnego? Nawet późniejsza implementacja standardu do wersji 6.0 może wywołać nieoczekiwane błędy. To czy 10 lat później ktoś z nie powinien sprawdzić kodów źródłowych na nowym kompilatorze?  

Offline _OskaR

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 14:09:28
Po co klepać od nowa kod, skoro czytelnicy mogą użyć 6.0?

Offline mobile81

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 14:17:43
W sumie też  ;)

Offline s0d

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 15:34:05
@Invincible: Niektórzy mają z msdnaa ;>

Offline Anton Chigurh

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 15:53:58
VS 6.0 ma tą zaletę, że nie trzeba od razu tworzyć projektu, żeby skompilować i odpalić kilka prostych programików. I to chyba koniec zalet.
Ma natomiast poważną wadę w stosunku do nowszych wersji - uruchamia się zbyt szybko by dało się w tym czasie pójść na kawę, i pracuje też jakoś tak niepokojąco sprawnie :P

Offline _OskaR

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 16:04:47
U mnie, 6.0 jeszcze lubi się zawiesić podczas kompilacji :D
Ja też mam 2008 z MSDNAA :P

bs.mechanik

  • Gość
# Maj 26, 2009, 16:24:36
Ma natomiast poważną wadę w stosunku do nowszych wersji - uruchamia się zbyt szybko by dało się w tym czasie pójść na kawę, i pracuje też jakoś tak niepokojąco sprawnie :P

Szczegolnie intellisense.

Offline mosowski

  • Użytkownik

# Maj 26, 2009, 18:42:16
Cytuj
VS 6.0 ma tą zaletę, że nie trzeba od razu tworzyć projektu, żeby skompilować i odpalić kilka prostych programików. I to chyba koniec zalet.
Ma natomiast poważną wadę w stosunku do nowszych wersji - uruchamia się zbyt szybko by dało się w tym czasie pójść na kawę, i pracuje też jakoś tak niepokojąco sprawnie
Szybko robisz kawę :P
http://www.sendspace.com/file/qrshlb <-- Visual 2k8 z MSDNAA otwiera projekt na uczelnie (55 plików)  ;)

Offline vashpan

  • Użytkownik
    • Strona

# Maj 26, 2009, 19:14:00
Cytuj
VS 6.0 ma tą zaletę, że nie trzeba od razu tworzyć projektu, żeby skompilować i odpalić kilka prostych programików. I to chyba koniec zalet.
Ma natomiast poważną wadę w stosunku do nowszych wersji - uruchamia się zbyt szybko by dało się w tym czasie pójść na kawę, i pracuje też jakoś tak niepokojąco sprawnie
Szybko robisz kawę :P
http://www.sendspace.com/file/qrshlb <-- Visual 2k8 z MSDNAA otwiera projekt na uczelnie (55 plików)  ;)

Ze ci sie chcialo ;]