Warsztat.GD

Programowanie => Programowanie grafiki => SDL => Wątek zaczęty przez: kon w Luty 16, 2009, 11:02:11

Tytuł: Polskie znaki w sdl_ttf (a raczej ich brak)
Wiadomość wysłana przez: kon w Luty 16, 2009, 11:02:11
Witam,


dzisiaj chciałbym się podzielić mim kolejnym problemem, którym jest biblioteka SDL_ttf. Mianowicie: nie wyświetlają mi się polskie znaki. Czytałem inne posty na ten temat i doszedłem do wniosku, że od samego początku należy używać
TTF_RenderUTF8_Solid() czy też TTF_RenderUTF8_Blended(). I tak właśnie przez cały czas robiłem na linuksie i skutkowało. Całe szczęście dzięki windowsowi mam właśnie ten problem. Wiem także co powiecie: to zależy od czcionki. OK! Na linuksie kiedy chciałem wypisać tekst "jaźli żółć gęsią jaźń" wypisywało mi "jaźli żółć gęsią jaźń" a nie jak to ma miejsce w windowsie "jaźli ż g ą jaź". Praktycznie każdą czcionką którą tam miałem. Tymi samymi czcionkami posługuję się teraz na windzie i kiszka... Proszę poradźcie coś, bo nie wiem, co mam z tym fantem zrobić....

Z góry dzięki za pomoc
Tytuł: Odp: Polskie znaki w sdl_ttf (a raczej ich brak)
Wiadomość wysłana przez: vashpan w Luty 16, 2009, 14:43:01
Kodowac pliki zrodlowe/polskie teksty - jezeli sa gdzie indziej, jako UTF-8. Kropka.
Tytuł: Odp: Polskie znaki w sdl_ttf (a raczej ich brak)
Wiadomość wysłana przez: Dethas w Lipiec 30, 2015, 12:05:31
Witam, dobijam do tematu, mam taki problem że nie wiem jak ustawić kodowanie plików w code:blocks, niby mam ustawione na utf8 ale mimo to polskie znaki nie wyświetlają się poprawnie
Tytuł: Odp: Polskie znaki w sdl_ttf (a raczej ich brak)
Wiadomość wysłana przez: Xirdus w Lipiec 30, 2015, 12:51:19
Proszę założyć nowy temat, ten ma już 6 lat, no i nie wiadomo czy to ten sam problem No i podać więcej szczegółów - jak te znaki próbujesz wyświetlić itp.

Zamykam.