Warsztat.GD

Programowanie => Inne => Wątek zaczęty przez: diego997 w Październik 21, 2011, 14:09:38

Tytuł: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 14:09:38
Przepraszam nie wiedziałem gdzie to napisać mam następujący problem podczas kompilacji obojetnie jakiego kodu wyskakuje mi błąd:

1>C:\Program Files\MSBuild\Microsoft.Cpp\v4.0\Platforms\Win32\Microsoft.Cpp.Win32.Targets(147,5): error MSB6006: "CL.exe" exited with code -1073741515.

Od wczoraj staram się to rozwiązać ale ręce już opadają. Chyba że ktoś wie jak zainstalować allegro 5 pod MVS 2008 Express bo z tym kompilatorem nie mam problemu
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Asmodeusz w Październik 21, 2011, 14:14:38
Wygląda na to, że brakuje jakiejś zależności/DLLki potrzebnej kompilatorowi. Przeinstaluj Visuala/użyj opcji Repair w "Programy i funkcje".
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: JasonVoorhees w Październik 21, 2011, 14:33:32
http://wiki.allegro.cc/index.php?title=Windows_Vista,_Code::Blocks_10.05_and_Allegro_5 - masz opis dla Code::Blocks'a.
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 14:47:01
@Asmodeusz już tak robiłem tylko że usunąłem samego Visuala z Dodaj/Usuń może trzeba też wyczyścić rejestr?

@JasonVoorhees A code::Block bardzo różni się od Visuala ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Asmodeusz w Październik 21, 2011, 14:54:13
Stwórz nowy projekt Console C/C++ i spróbuj skompilować. Jak pójdzie, to znaczy że z Visualem jest OK i trzeba szukać błędu gdzie indziej, jeśli nie, to (po kolei):
- odinstaluj Visual Studio (wszystkie wersje!)
- odinstaluj .NET Framework 4
- odinstaluj Visual 2010 Redist
- restart
- zainstaluj Visuala
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 14:55:56
OK tak zrobię dzięki za zainteresowanie :)
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: JasonVoorhees w Październik 21, 2011, 15:03:02
@JasonVoorhees A code::Block bardzo różni się od Visuala ?
Instalacja i konfiguracja jest mniej kłopotliwa. Edytor mi się bardziej podoba (to się czuje :D ) i ogólnie program jest lżejszy.
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 15:08:48
Ostatni raz instaluje Visuala jak teraz ruszy będzie fajnie :), jak nie to spróbuje z Code Block
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 15:27:40
Nosz kur... nadal to samo, nie chce instalować nic innego jestem przyzwyczajony do visuala @Asmodeusz masz może jeszcze jakieś pomysły ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Asmodeusz w Październik 21, 2011, 15:32:53
Nosz kur... nadal to samo, nie chce instalować nic innego jestem przyzwyczajony do visuala @Asmodeusz masz może jeszcze jakieś pomysły ?
social.msdn.com i tam pytać o pomoc, dokładnie opisać problem, podać konfigurację systemową. Jak MVC3 nie chciał mi działać na Win2003, dokładne (działające) rozwiązanie dostałem w 15 minut.
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 15:47:31
ok popytam dzięki
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 21, 2011, 15:49:00
Pierwszy link z google :  KILK! (http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-CA/vcgeneral/thread/ca399aec-1b5e-41a3-9cd5-76a74420f940)
Tam jest inny kod błędu ale spróbuj, może pomoże ;].
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 15:59:17
Juz to wcześniej próbowałem nie pomogło ;p
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 16:47:10
Na tym forum piszą żebym zainstalował wirtualną maszynę i powinno ruszyć ;p Zrobić tak czy nie warto ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 21, 2011, 17:04:41
A umiesz zrobić coś samodzielnie czy o wszystko musisz się pytać ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 17:14:09
Jak na razie w niczym mi nie pomagasz więc się nie odzywaj
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 21, 2011, 17:27:10
Bo Ty nie zadajesz żadnych sensownych pytań...

Założyłeś wątek, a reszta (poza może jednym) postów to TWÓJ spam.
Poza tym to Asmodeusz już chyba powiedział Ci co zrobić ?

Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 17:38:46
No i go posłuchałem ktoś mi doradził i piszę w jaki sposób, a poza tym ja założyłem ten temat i mogę sobie w nim spamować ile chcę.
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 21, 2011, 17:41:42
Otóż nie, mimo to iż jest to twój temat to nie możesz w nim spamować/doublować ile chcesz :) (http://forum.warsztat.gd/index.php?topic=21788.0)

I skoro Ci ktoś poradził to zamiast pisać idiotycznego zapytania "czy warto", zrobiłbyś to co Ci tam piszą i napisał czy pomogło czy nie...
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 17:52:08
Dobra jak by ktoś napisał żeby pozmieniać coś w opcjach itp to pewnie nawet bym nie pytał czy warto. No ale instalować wirtualną maszynę i za każdym razem ją odpalać żeby sobie pokodzić nigdy wcześniej tak nie robiłem dlatego się pytam
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: JasonVoorhees w Październik 21, 2011, 18:09:59
Szkoda, że olałeś opcję instalacji innego IDE...
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 18:11:23
wlasnie chyba to mi pozostaje :D
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Rydwan w Październik 21, 2011, 22:13:52
Moze nie jest to wyjasnienie powodu tego problemu, ale sprobuj przerobic aktualny lub nowy projekt na .NET 2.0, gdyz i tak 4.0 nie ma sensu w Twoim i w wiekszosci projektach.

Mozesz to zrobic na VC 10, lecz musi byc na komputerze zainstalowany VC 08.







Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 22:34:38
A jak to zrobić ?

P.S VC = Visual classic?

Mi chodzi o visual studio :)
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Rydwan w Październik 21, 2011, 22:50:05
Naturalnie Visual Studio, jak mam nawyk nazywania tego VC od Visual C++.

C++:
W pliku projektu z rozszerzeniem .vcxproj odszukujesz linijke z
TargetFraneWorkVersion
nastepnie zmieniasz z 4.0 na 2.0

C#:
Zmieniasz to zwyczajnie w ustawieniach projektu.     


Dla uscislenia problemu, jest to jedyny blad jaki pokazuje kompilator?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 21, 2011, 23:04:06
tak

Za 30 min to sprawdze teraz jestem poza zasięgiem :D
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 22, 2011, 00:08:20
Kurcze nie moge tego znaleść odkąd poszedłeś to cały czas szukam odpalałem te pliki za pomocą notatnika i nigdzie tej linijki nie ma, a google mi też za dużo nie pomogło. Ty to widzisz w swoim 2010 VC?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 22, 2011, 00:10:57
W 2010 zamiast :
TargetFraneWorkVersion
masz :
ToolsVersion.

^^
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 22, 2011, 00:17:32
<Project ToolsVersion="4.0 zmieniałem na 2.0 i nic to nie dało

i wlasnie jak zmienie to na 2.0 i potem odpale projekt i wejde w opcje to tam nadal wyswietla sie wersja 4.0 to to może nie to ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Rydwan w Październik 22, 2011, 00:24:10
Zamiast tej linijki co podal @Garden, wstaw(zamien na):
<TargetFrameWorkVersion>v2.0</TargetFrameWorkVersion>

Potem bedzie kompilowal, to zobaczysz. Nie bedzie odnosienia do .NET 4.0

Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 22, 2011, 00:37:16
Wywala błąd jak chce tak zrobić
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Rydwan w Październik 22, 2011, 00:54:17
Przepraszam za moja powyzsza wypowiedz, @Garden mie zmylil.


Cofnij zmiany, czyli niech bedzie tak jak bylo.
Jesli nie mozesz wrocic to poprzednie stanu, utwurz gdzies nowy projekt i z tego pliku skopiuj ta druga linijke od gory do swojego pliku w swoim projekcje.

Nastepnie wstaw ta linijke co podalem w moim poprzednim poscie, pod linijka gdzie jest <ProjectGuid>.

Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 22, 2011, 01:09:11
Dokładnie tak przed chwila to przeczytałem na jakimś forum teraz wszystko działa, musiał jednak jeszcze zainstalować VS 2008. Dzięki najmocniej :)
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: diego997 w Październik 22, 2011, 02:10:32
Żeby nie zaśmiecać jak zwykle nigdy od razu nie może być dobrze wyskakuje mi kolejny błąd

1>c:\allegro\include\allegro5\platform\astdint.h(30): fatal error C1083: Cannot open include file: 'stdint.h': No such file or directory

Szukałem na google robiłem to co pisali czyli przeniosłem plik stdint.h do allegro i nie pomogło

Wiesz może jak to rozwiązać ?
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: MaxGarden w Październik 22, 2011, 11:07:49
A dodałeś ścieżki do plików nagłówkowych ?

Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Rydwan w Październik 22, 2011, 12:05:52
@MaxGarden
Obawiam sie, ze w tym wypadku, to nie pomoze.

@Topic
Tu masz rozwiazanie:  code.google.com/p/msinttypes/issues/detail?id=5 (http://code.google.com/p/msinttypes/issues/detail?id=5)
Tytuł: Odp: Problem z Visual studio 2010
Wiadomość wysłana przez: Xirdus w Październik 22, 2011, 13:08:31
Temat zamykam. Poszło już wystarczająco dużo spamu. Autor już swój problem rozwiązał, wyżywanie się na nim jest złe. Jakby autor chciał coś jeszcze dodać, niech do mnie napiszę to otworzę.