Warsztat.GD

Programowanie => Językoznawstwo => C# => Wątek zaczęty przez: HellCat w Sierpień 18, 2006, 10:02:43

Tytuł: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: HellCat w Sierpień 18, 2006, 10:02:43
Serwus.

Na uczelni molestuja nas Ciagle C# ale dalo rade dogadac sie z wykladowcami zeby pisac zaliczenia itp w C++.
Ale tak sobie mysle przegladajac rozne oferty pracy itp ze moze jednak warto spojrzec przychylniejszym okiem na C#

Poszukalem sobie w roznych miejscach i naprawde mam mieszane uczucia. Co forum to inna opinia na temat tego jezyka.
Zauwazylem ze tworzac GUI naprawde wyglada to ciekawie. Ale to troche malo...

Jak Wam sie sprawdza w gamedev'ie, w pracy zawodowej .. sam nie wiem o co jeszcze zapytac :) Czy mozna z tym pracowac na codzien, da rade ;) ?


Pzdr.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nilphilus w Sierpień 18, 2006, 15:46:38
napewno warto, wszyscy których znam i mieli styczność z obydwoma językami chwalili sobie C sharp, oczywiście wcale dziadka c++ nie negowali, sam bym się przerzucał, ale jak już kiedyś pisałem, dla mnie to hobby i o pracy w tym nie myśle, więc zostaje przy c++ narazie ;-)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Sierpień 18, 2006, 16:29:50
jeden znajomy tez raz sie zachwycil C#. I to na dobre kilka dni, az sie zdziwilem, ze tak postawil nagle wajche na strone M$-a. Jednak dzisiaj produkuje dalej w C++, wiec sam mialem "racje", zeby sie nie przerzucac.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: DarkJarek w Sierpień 18, 2006, 16:39:27
Ja robie tak: do narzędzi i aplikacji okienkowych korzystam z C# a do reszty c++. Ogólnie to nawet mi się podoba C# i myślę, że warto go umieć zwłaszcza, że podobieństwa składniowe są bardzo duże i nie trudno się go nauczyć.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: really w Sierpień 18, 2006, 18:56:26
Kumpel mnie molestowal, zebym w koncu sprawdzic to C# i w koncu go posluchalem. Na razie nic wielkiego nie robie, tylko prosty edytor do gierki, ale bardzo szybko i przyjemnie sie pracuje, chociaz na stale sie nie przerzuce na razie.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Sierpień 18, 2006, 19:16:34
No wlasnie! Kodzic w c++, ale do takich edytorkow, to bardzo fajnie sobie uzyc C#, bo zdaje sie GUI szybciej skodzisz, mam racje? Nie bawilem sie osobiscie jeszcze ;) Daj znac o doswiadczeniach really.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: really w Sierpień 18, 2006, 19:23:51
Tak, GUI mozesz sobie skladac tak, jak np. w Delphi (uzywam Visual C# 2005 Express), dodajesz tylko na forme kontrolki. Chociaz mozna tez wszystko w kodzie robic (jak w WinApi). To, co mi sie podoba, to wlasnie to polaczenie prostoty Delphi (albo C++ Buildera) z mozliwosciami 'czystego edytora', tzn. latwo sie modyfikuje elementy GUI i zdarzenia w zwyklym kodzie, ktory wyglada calkiem estetycznie. To takie moje pierwsze przemyslenia :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Sierpień 18, 2006, 19:33:47
C++ Buildera uzywalem b. dawno. Nie wiem czemu, ale go juz nie lubie ;P
Ale wracajac do tego C sharp, to tak patrzylem kiedys na kody, to strasznie wszystko latwe jest. Na przyklad kolega mi pokazuje kiedys [cpp]if( dZmiennaLiczbowa.IsDigit() ){}[/cpp] czy cos takiego :FFf To duzo lepsze niz C++ Builder IMO. Naprawde musze tego sprobowac, szczegolnie na dniach, bo wpadlem na genialny pomysl przydatny we wszystkich projektach.
BTW Ja mam Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition (skopiowalem ta nazwe). To do C#, co Ty masz, tez jest darmowe? Musze zaraz gdzies zadrzec, bo mi sie nagle spodobalo :Ddd
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Krzysiek K. w Sierpień 18, 2006, 19:36:13
BTW Ja mam Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition (skopiowalem ta nazwe). To do C#, co Ty masz, tez jest darmowe? Musze zaraz gdzies zadrzec, bo mi sie nagle spodobalo :Ddd
Microsoft Visual C# 2005 Express Edition jest również udostępnione za darmo w ten sam sposób, co wersja C++. :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: orzech w Sierpień 18, 2006, 22:37:10
W firmie używamy C# głównie do tworzenia edytorów/narzędzi oraz aplikacji serwerowych dla gier. Myślę, że wynika to z dużej szybkości tworzenia użytecznego kodu. Dorzucić do tego Visual Studio 2005 i śmiga się bez trzymanki.

Nie mniej jednak, C# jest na tyle dobrze zaprojektowanym językiem, że spokojnie możnaby używać go do tworzenia samych gier.

Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Lothar w Sierpień 19, 2006, 11:23:36
W firmie na co dzień używamy C#. Z tym, że produkujemy oprogramowanie typu ERP i CRM.

Jeżeli chodzi o oferty pracy to tych nie brakuje dla programistów .NET.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Sierpień 19, 2006, 12:00:36
Jeżeli chodzi o oferty pracy to tych nie brakuje dla programistów .NET.

Z tego co widzę, wielu pracodawców wymaga od kandydatów znajomości .NET, tyle, że raczej pod C++. Może trochę rzadko te oferty przeglądam, ale chyba jeszcze nie widziałem, żeby w którejś była mowa o C#.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Kamil Trzciński w Sierpień 19, 2006, 17:20:33
wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie, podstawa jest znajomosc C# jesli chodzi o .NET
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Lothar w Sierpień 19, 2006, 18:21:16
wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie, podstowa jest znajomosc C# jesli chodzi o .NET

Dokładnie. Przyznam, że nie widziałem oferty pracy dla programisty .NET pod C++.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: dummy w Sierpień 20, 2006, 07:42:44
Managed C++ jest IMO bez sensu. A w C# bardzo łatwo kodzi się aplikacje okienkowe. Niestety Visual Studio 2005 (mam na licencj iMSDNAA) żre z 200MB RAMu. Łatwy, szybki i podobny do VC# jest Sharp Develop, i co najważniejsze nie żre tyle pamięci. Mnie nauka C# zajęła 15 minut i kolejne 15 na opanowanie edytora do GUI :)
Do tego dochodzi banalne dołączanie obiektów COM do aplikacji - bardzo dobre do pisania różnych prezentacji opartych np. na quicktime. Wystarczy wrzucić COMa do aplikacji, kontrolkę Qt na form i jedziemy z kodem :)
Do bardziej rozbudowanych aplikacji nie polecam używania Mono, ponieważ jest bardzo wiele niekompatybilności z pierwowzorem - np. jeśli nie chcę rysować tła kontrolki, to w VC# jest OK. Natomiast mono wyświetla nadal tło.
IMO robienie GUI bez edytora to masochizm :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Hadrian W. w Sierpień 20, 2006, 14:25:07
Wiecie co... ja wczoraj sie zastanawialem przez chwile nad C# i mono ale tylko drobna chwile. Dzisiaj snilo mi sie ze zdecydowalem sie przejsc na C# i jak sie obudzilem to myslalem przez chwile ze to bylo naprawde.
Ostatecznie C# moze uzyje, ale do zrobienia jakiegos edytora, a do tego jeszcze daleka droga.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: HellCat w Sierpień 21, 2006, 12:04:45
Serwus.

Posiedzialem sobie troche w domu nad C# i szczerze mowiac stwierdzilem ze warto go poznac troche doglebnie. Nie mam zamiaru rezygnowac z C++, ale tak dla samego siebie (a noz sie przyda ;) ).
Mam tylko taki problem, czy znajdzie sie jakis darmowy (warty polecenia) kompilator/srodowisko C# ? Bo sprawa jest taka, ze nie chce w pracy instalowac platnego/nielegalnego oprogramowania. A mam sporo wolnego czasu podczas ktorego moglbym sobie pokodzic troszke ;)



Pzdr.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: really w Sierpień 21, 2006, 12:13:36
HellCat: Visual C# 2005 Express jest darmowy, do tego jest jeszcze Mono  i SharpDevelop.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: HellCat w Sierpień 21, 2006, 12:42:04
Nie wiem ale jakos nie chce mi sie instalowac Visuala w pracy...
A taki co by nie zjadal duzo ramu i jakos w miare szybko dzialal ;)

Pzdr.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Reg w Sierpień 22, 2006, 08:32:49
Jeśli chcesz pisać w metodologii MOP/TOP (Money/Time Oriented Programming), to na pewno warto używać C# :) Poza tym znać go ogólnie warto, bo jest fajny, nietrudny do nauczenia, a może się przydać - w pracy również, coraz więcej firm w tym kodzi. Ja też właśnie w C# piszę w pracy.

W domu natomiast pozostaję przy C++. Już dwa razy poważnie rozważałem przesiadkę na .NET i za każdym razem wychodziło mi, że jednak nie warto. Oczywiście argumenty były bardzo subiektywne i indywidualne - jak choćby to ze C++ lepiej znam i więcej go używałem.

Jest jeszcze jeden argument jeśli chodzi o pracę - C++ trzeba znać przede wszystkim. Dlatego warto w nim pisać, szkolić się, praktykować, żeby nie zapomnieć. Mój kolega był na praktykach w pewnej firmie, gdzie kazali mu kodzić w Javie, ale na rozmowie kwalifikacyjnej pytali nie z czego innego jak własnie z C++.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Lothar w Sierpień 22, 2006, 09:40:55
czy znajdzie sie jakis darmowy (warty polecenia) kompilator/srodowisko C#

Kompilator C# jest ogólnie darmowy i znajduje się w .NET Frameworku. Visual Studio to jedynie środowisko programistyczne. Do tego jest też darmowy i całkiem niezły Sharp Developer, ale i on korzysta z kompilatora we Frameworku. Jak ktoś ma ochotę to w C# można również programować w notatniku :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: counterClockWise w Wrzesień 25, 2006, 23:26:50
Na uczelni molestuja nas Ciagle C# ale dalo rade dogadac sie z wykladowcami zeby pisac zaliczenia itp w C++.

Nie neguję c++, ale zabawne:
U mnie na uczelni raczej przekonujemy wykładowców, żeby pisać w c#. Dużo szybciej.

P.S. Chociaż tak naprawde nie obchodzi ich to w czym piszemy, o z przedmiotów nie dotyczących samego języka (czyli jakieś Sztuczne Inteligencje, Grafika 3D, matematyczne sprawy itd itp)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: snakeo w Wrzesień 28, 2006, 03:45:39
Co do C# to jest pare fajnych opcji, ktorych w C++ brakuje (z takich, ktore mi sie podobaja), np w switchu mozna uzywac stringów, bardzo łatwe konwersje nawet stringa do doubla/int'a itp, pewnie w C++ tez da sie to jakos zrobic, ale albo trzeba napisac sobie wlasna metode, albo poszukac gdzies w necie. Natomiast nie ma dziedziczenia z wiecej niz jednej klasy bazowej, czy to plus czy minus to juz kazdemu pozostawiam do dyskusji ;)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: counterClockWise w Wrzesień 29, 2006, 14:44:30
Co do C# to jest pare fajnych opcji, ktorych w C++ brakuje (z takich, ktore mi sie podobaja), np w switchu mozna uzywac stringów, bardzo łatwe konwersje nawet stringa do doubla/int'a itp, pewnie w C++ tez da sie to jakos zrobic, ale albo trzeba napisac sobie wlasna metode, albo poszukac gdzies w necie. Natomiast nie ma dziedziczenia z wiecej niz jednej klasy bazowej, czy to plus czy minus to juz kazdemu pozostawiam do dyskusji ;)

Wymieniłeś zaledwie garstkę różnic, ale fakt z tym dziedziczenem. Moim zdaniem można niezłą rozprawkę napisać czy to plus czy minus. Sam nie wiem... początkowo uważałem że to plus, że dobrze zaprojektowany system go nie wymaga, że błędogenne i nienaturalne, ale zmieniłem zdanie po sytuacji, gdy było moim zdaniem niezaprzeczalnie najlepszą opcją i oszczędzającą wiele pracy. Jednak jest to w pewnym sensie ograniczenie programisty...
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: macabre13 w Wrzesień 29, 2006, 14:47:31
No tak, ale czy nie istanieje interface po ktorym mozna sobie dowolnie dziedziczyc?
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: counterClockWise w Wrzesień 29, 2006, 15:08:20
No tak, ale czy nie istanieje interface po ktorym mozna sobie dowolnie dziedziczyc?

Owszem, ale nie uzupełnia on luki, bo nie jest dokładnie tym samym.
Choćby to, że Interface nie może zawierać pól... On tylko zawiera deklaracje metod i nic więcej ...

Można dziedziczyć po dowolnej liczbie interfejsów (bo zapewne to miałeś na myśli), ale one tylko nakazują zaimplementować ich metody (co jest bardzo fajne same w sobie i przejrzyste, takie ładne), jednak nie mają tak ogromnych możliwości jak wielodziedziczenie (nie przechowują pól, nie przechowują ciał metod).

Niemniej najtrafniej mówiąc dostarczają właśnie interfejsów klasie, nazwa jest moim zdaniem trafiona idealnie.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: MoRfeUszPL w Październik 11, 2006, 20:30:36
Właśnie też się zastanawiam...czego tu się uczyć. Mam 16 lat i mysle ze mam jeszcze czas na wybranie kierunku nauki. Znam narazie C++ i właśnie myśle o C# i .net bo słyszałem kilka pozytywnych opinii na ten temat. Tylko jedno mi się tu gryzie :) Jest to diabelnie łatwe... Drag And Drop co to z programowaniem wspolnego. Kojarzy mi sie to z tymi wszystkimi GameMakerami... Chciałem się uczyć WinApi, ale potem doszedłem(przeszukujac oferty pracy dla programistow) do wniosku "po co?", i zainteresowalem się .net ,troche pokodowalem, ale zeby sie tego uczyc jako podstawa to chyba nie? Gdy bedzie jakis problem wymagajacy glebszego programowania to ja leze... I tu nachodzi mysl uczyc sie WinApi :) Ale jest to dosyc obszerne Api i to troche sporo nauki, tymbardziej ze Api w Viscie bedzie inne(zmienione czy cos). Nie wiem czy chcialbym sie zajmowac programowaniem gier... Co prawda fascynuje mnie to i daje duza satysfakcje gdy ktoś gra w moją grę, ale czuje , że nie byłbym w tym dobry. Mętlik poprostu :P Co byście zrobili na moim miejscu? Istnieje jakieś rozwiązanie uniwersalne? Czyli coś co przyda mi się zawsze, czyli "czy to .net" czy to gra będzie przydatne?

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Październik 11, 2006, 20:39:53
I tu nachodzi mysl uczyc sie WinApi :) Ale jest to dosyc obszerne Api i to troche sporo nauki, tymbardziej ze Api w Viscie bedzie inne(zmienione czy cos).

Faktycznie, w Viście (swoją drogą ciekawe, czy ktoś z MS się zastanawiał nad jakąś bardziej fortunną nazwą tego systemu na polski rynek? ;) ) API będzie inne, ale czy nie opłaca się uczyć starego WinAPI, to jest kwestia dyskusyjna. Wszak Vista może się jeszcze nie przyjąć, co moim zdaniem jest dość prawdopodobne :). Natomiast nauka .NET na pewno się opłaci, jeśli zamierzasz zajmować się zawodowo programowaniem aplikacji innych niż gry.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: MoRfeUszPL w Październik 11, 2006, 20:49:28
Vista napewno się tak szybko nie przyjmie, to wiem (Niektorzy "windziarze" jada ciagle na windowsach z serii 9x). Ale za 8 lat kiedy mam nadzieje będe po studiach stanie się prawdopodobnie standardem tak jak XP, a wtedy ja będe szukał pracy w zawodzie więc lepiej ,jeżeli wogóle to czekać na Api Visty. Z reszta ja sam nie wiem, jak pisałem mętlik:).  No co do .net to podoba mi sie tylko jak pisalem nie lubie isc za bardzo na łatwizne, no i nie wiem co chce robic. Czy wielkie projekty np. gry czy programy dla firm itd.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Październik 11, 2006, 21:09:29
Z reszta ja sam nie wiem, jak pisałem mętlik:). No co do .net to podoba mi sie tylko jak pisalem nie lubie isc za bardzo na łatwizne, no i nie wiem co chce robic. Czy wielkie projekty np. gry czy programy dla firm itd.

Masz jeszcze sporo czasu żeby się zastanowić :). Świat dzisiaj szybko mknie do przodu, ale raczej nikt od nikogo nie wymaga, żeby w wieku 16 lat miał już karierę życiową szczegółowo rozplanowaną :).
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: MoRfeUszPL w Październik 11, 2006, 21:21:59
Tak ale jednak programowanie to jest coś co mnie interesuje, fascynuje coś co chciałbym w życiu robić i dlatego się uczę, po co stać w miejscu jak można uczyć się dalej :) A nie chce nauczyć się czegoś co mi się na dobrą sprawe nie przyda :P Więc pytam co programiści z zawodu, mogą mi polecić do nauki :) Bo jeśli pójde w .net a potem WinApi troche trudno będzie się uczyć , co innego na odwrót :P... Chociaz troche to bezsensu, za 8 lat to może i .net będzie przeżytkiem... Win3.0 -1990 Win98 -1998 i jak się zmieniło tworzenie aplikacji :] Chyba ide sie uczyc bibliotek linuksowych :D
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Październik 11, 2006, 21:32:29
No, ogólnie to raczej nie znajdziesz takiej technologii, która miałaby zagwarantowane, że przez więcej niż 8 lat będzie obowiązującym standardem :). Informatyka rozwija się błyskawicznie, wszystko się dezaktualizuje w mgnieniu oka. Dlatego też najlepiej uczyć się na razie wszystkiego po trochu, żeby być elastycznym i gotowym w każdej chwili przesiąść się na najnowszy "wynalazek".
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: artpoz w Październik 11, 2006, 22:59:35
Wczoraj wyczytałem że, jak niektórzy twierdzą, co 3 lata 50 % wiedzy informatycznej się dezaktualizuje. Zatem podnoszenie kwalifikacji oraz zwiększanie kompetencji staje się koniecznością. Na pewno warto uczyć się języków obcych i przedmiotów ścisłych takich jak matematyka czy fizyka. Warto znać paradygmaty programowania, podstawy inżynierii oprogramowania (np. wzorce projektowe, UML), algorytmy oraz struktury danych. Warto też poznać kilka narzędzi ułatwiających pracę (wersjonowanie, tworzenie dokumentacji itp..).

Poza tym czytaj to co Cię interesuje. Pisz to co lubisz. Graj w gry. Zaglądaj na forum :)

Pozdrawiam
artpoz
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: counterClockWise w Październik 12, 2006, 08:20:20
Wczoraj wyczytałem że, jak niektórzy twierdzą, co 3 lata 50 % wiedzy informatycznej się dezaktualizuje.

Jest jednak pewien podstawowy aparat, który jest niezmienny. No i całe podstawy matematyczne informatyki:) Tak naprawde dezaktualizują głównie te najwyższe warstwy, te niższe dużo wolniej. Np. wprowadzenie takiego .NET-a to tylko zmiana na najwyższym poziomie, jakieś nowe rozwiązanie, a np. takie wymyślenie efektywnego algorytmu liczenia zer wielomianu, czy wymyślenie jakiejś nowej bazy to juz niższy poziom. Nie do końca to miałem na myśli, ale coś w tym jest.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Lothar w Październik 12, 2006, 08:56:17
Technologia .NET to prawdziwa rewolucja, szczególnie w aplikacjach webowych. Dodatkowym plusem jest to, że programując w C# możesz napisać aplikację Widnows, aplikację webową no i oczywiście aplikację na urządzenia mobilne. Dodatkowo tworzenie aplikacji windowsowych jest o wiele prostsze. Jeżeli chodzi o naukę, to c# jest świetnym językiem do tego. Dosyć prosta składnia, intelisense, dobra dokumentacja, dobre książki dostępne w polskim języku. Pełna obiektowość, niejako wymusza od programisty programowanie obiektowe (chociaż widziałem już różne kody  ;) ), a strukturalnie to już teraz nie programuje się nawet w PHP. Więc polecam. Ale jeżeli chodzi o programowanie gier to jeszcze teraz bym się nie zdecydował na napisanie gry pod .NET Framework, chociaż technologia się rozwija i z wersji na wersję ma o wiele większe możliwości.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: agent_J w Październik 12, 2006, 09:34:33
Technologia .NET to prawdziwa rewolucja, szczególnie w aplikacjach webowych. Dodatkowym plusem jest to, że programując w C# możesz napisać aplikację Widnows, aplikację webową no i oczywiście aplikację na urządzenia mobilne. Dodatkowo tworzenie aplikacji windowsowych jest o wiele prostsze. Jeżeli chodzi o naukę, to c# jest świetnym językiem do tego. Dosyć prosta składnia, intelisense, dobra dokumentacja, dobre książki dostępne w polskim języku. Pełna obiektowość, niejako wymusza od programisty programowanie obiektowe (chociaż widziałem już różne kody  ;) ), a strukturalnie to już teraz nie programuje się nawet w PHP. Więc polecam. Ale jeżeli chodzi o programowanie gier to jeszcze teraz bym się nie zdecydował na napisanie gry pod .NET Framework, chociaż technologia się rozwija i z wersji na wersję ma o wiele większe możliwości.

C# jest świetny do pisania oprogramowania. Dodając Visual Assist X (chyba sobie kupię licencję na to :)), to już w ogóle można szaleć. Nie trzeba się bawić z iteratorami, wystarczy odziedziczyć interfejs IEnumerable<>, i już mamy foreach dla swojej klasy :) Pod inne systemy jest Mono, więc z uruchomieniem takiej aplikacji nie powinno być wielkich problemów (jednak niektóre rzeczy nie działają poprawnie, np. kiedyś chciałem zrobić brak wyświetlania tła komponentu - na Mono to nie działa). C# udostępnia bardzo wiele klas. Tworzenie aplikacji w oparciu o Windows.Forms to czysta przyjemność i banał - wprzeciwieństwie do Javy (SWING, AWT, etc. - BLAH ... :O) jest to wygodne i ma proste w użyciu API :) Jeszcze utworzenie DLLi COM visible oraz używanie bibliotek opartych na COM to banał: przykładowo chcemy sobie zembedować QuickTime Player w swojej aplikacji (np. jak robię jakąś prezentajcę), to wystarczy tylko dodać referencję na OCXa i można klepać kod.

Ja zdecydowałem się zakodzić moją pracę inżynierską w C# :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Esidar w Październik 12, 2006, 13:21:06
Ale jeżeli chodzi o programowanie gier to jeszcze teraz bym się nie zdecydował na napisanie gry pod .NET Framework, chociaż technologia się rozwija i z wersji na wersję ma o wiele większe możliwości.

Tutaj nie ma co się zastanawiać ;) Trzeba pamiętać, że zanim a) pozna się dobrze technologię b) nauczy się odpowiednich nawyków i zdobędzie doświadczenie c) napisze się coś sensownego, to sporo wody upłynie, więc warto to zacząć od razu, żeby za rok czy dwa, być wśród tych którzy tego będą używać.

Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: eMul w Grudzień 27, 2006, 13:31:32
Sorki za odkopywanie tematu, ale sam się trochę tym C# zafascynowałem.
Chodzi przede wszystkim o prostote tworzenia aplikacji. Więc moje pytanie jest nastepujace:
"Jakie są dobre książki po polsku lub jakieś internetowe kursy?"
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: eax w Grudzień 27, 2006, 13:41:55
http://www.centrumxp.pl/dotNet/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx
http://www.codeguru.com/
http://www.c-sharpcorner.com/

te linki polecam do nauki.

Natomiast jeśli chodzi o książki to IMO:
http://helion.pl/ksiazki/cshpro.htm

nie czytałem, aczkolwiek słyszałem bardzo pochlebne opinie o niej.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: zarius w Grudzień 27, 2006, 14:41:56
Racja. Mimo ze akurat tej pozycji nie czytalem (C# uczylem sie z anglojezycznykow e-bookow jak tej ksiazki jeszcze nie bylo) ale wszystko to co napisal Jesse Liberty mozesz kupowac w ciemno.

Dla poparcia tego moge polecic jeszcze druga ksiazke zupelnie inna niz wszystkie tego typu podreczniki (ale to jako uzupelnienie ! z niego nie nauczysz sie C# ;) )

Visual C# 2005 Zapiski Programisty.

Oczywiscie autor Jesse Liberty. Ksiazka przedstawia rozne nowe aspekty ktore pojawily sie wraz z VC#2005 i NET 2.0

Ksiazka 260 stron za 30zl mysle ze warto. Tymbardziej ze rzeczy w niej zawarte sa w glownej mierze przydatnymi ciekawostkami. Zostal mi juz ostatni rozdzial o ASP.NET (z tego co zobaczylem po screenach w ksiazce i kartkujac ten rozdzial) zapowiada sie bardzo interesujaco i chyba sam dla siebie zaglebie sie w wolnym czasie w ASP.NET

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: vashpan w Grudzień 27, 2006, 18:35:44
Znajac juz C++ ( jako-tako ) zastanawiam sie co poznac nastepnie i wlasnie rozmyslam nad C#...

Nie dlatego ze jestem jakos super zachwycony tym jezykiem, po prostu jestem ciekaw

MS wybornie promuje swoj nowy jezyk, ale lepiej spojrzec na niego nieco z boku. Dla nas programistow jest on bardzo dobry gdyz oszczedza nam czas, firmom pieniadze, jest fajny latwy i przyjemny. Ale z punktu widzenia uzytkownika co daje .NET Framework ? Tak sobie mysle i jakos mi nic do glowy nie przychodzi... Ta wieloplatformowosc to jest troche na wyrost ( urzadzenia mobilne - owszem ale musza miec Windowsa Mobile czy jak mu tam ;) a mono jak pisano nie jest w pelni kompatybilny ), a .net 2.0 nie ma nawet standardowo w XP SP2 ! Wiec kazdy uzytkownik musi sobie je sciagac... A program i tak wyglada jak kazdy inny pod windowsa...

Jakis rok temu bawilem sie z Visual C++ 2005 Express ( tam standardowo mozemy sobie pisac w Managed C++ ( a to stworzyl microsoft chyba po to zeby obrzydzic ludziom C++ i zeby jak najszybciej przerzucali sie na C# ;) ) ) I rzeczywiscie pisanie aplikacji z .net jest proste nawet w Managed C++, ale ja sam bardziej cenie wydajnosc aplikacji... Mimo to zaraz sciagam Visual C# :)

A co do innego API w WinViscie jakos mi sie nie wydaje by cokolwiek bylo tam zmienione :D porramy napisane w WinAPI spokojnie dzialaja w viscie jak moze byc inaczej ? WinAPI stanowil i stanowi podstawe okien.. Byc moze zostal tam jakos zmieniony ale poza tym wiele sie nie zmienilo...

***
edit: No dobra mam juz Visual C# ( po 10 minuitowej instalacji (!) ), w biegu napisalem prosta aplikacje konsolowa ( a nawet 2 w tym banalna gre :D ). Tak z ciekawosci wlasciwie przepisalem z C++ zalosnie banalne sprawdzanie liczb pierwszych do C# ( praktycznie bez zmiany kodu, printfy tylko na Console.Write, etc.. ) I co sie okazalo ? C# wcale nie jest taki wolny jak myslalem, roznica to zaledwie kilka procent a przy malych liczbach praktycznie niezauwazalna ) Roznica ta zwieksza sie w miare rosniecia liczby ( do kilkudziesieciu procent) Za to prosta aplikacja konsolowa C# zajmuje 4 mb pamieci w porownaniu do 700 kb C++ (aplikacja  C++ skompilowana pod GCC z opcja -O2 )

Oczywiscie to nie jest wiarygodne jakies porownanie :D Ale daja jakis niewielki obraz samego jezyka. Mysle ze tak male roznice wynikaja z tego ze kazda klasa jest kompilowana po pierwszym wywolaniu ( a wiec wlasciwie program kompiluje sie caly gdyz wiecej klas niz 1 tam nie ma ) Moze stad wynika tak mala roznica w czystych obliczeniach.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 22, 2007, 18:25:47
Aj tam, wydajnosc... do aplikacji biznesowych, toolow bez 3D (nie wiem jak razem z nim) itp. - swietnie sie nadaje. Nie taka straszna ta wydajnosc. Poza tym chyba mial byc .NET Framework 3.0 - o wiele bardziej zoptymalizowany (wg zapowiedzi).

Managed C++ wymiata :> Fajnie sie kodzi. Przy C# jest tyle fajniej, ze troche wiecej (tak mi sie wydaje) abstracji jest przy tym, a najwazniejszy to ten Garbage Collector (automatyczne zwalnianie pamieci). Jakby nie bylo, to tez latwiej sie kodzi okienka - latwiej niz przy uzyciu WinAPI. Troche mi sie kojarzy MFC, ale wole juz nie wzbudzac staroci. Jednak przy niektorych operacjach jest malo intuicyjnosci moim zdaniem. Trzeba wdzierac sie do jakichs Marshali (namespace'y) itp. :| Z tym to mi sie wzmacniacze gitarowe bardziej kojarza niz konwersja zmiennych :P

EDIT:
@Morfeusz: jak Ci tak przeszkadza przyszlosc i "nowy WinAPI", to gtk+ (nie lubie :P) albo wxWidgets - sa multiplatformowe! Nie tam od razu QT spod KDE (nie probowalem i nie mam zamiaru na razie sie ograniczac do linuxa). Osobiscie jednak wxWidgets - b. przyjemny jak juz wejdziesz w klimaty tego. Poza tym jest obiektowy - dziedziczenie po klasach okienek, kontrolek, latwo rysuje sie po tym wszystkim. Fajna sprawa, tylko duzo dokumentacji polecam. Ja teraz uzywam wersji 2.8.0. Jak juz kompilujesz to kompiluj w trybie debug, znacznie ulatwi to kodzenie w tym - a raczej znajdowanie dziur, scislej ujmujac.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Steel_Eagle w Luty 22, 2007, 19:18:48
Dlaczego nie ma biblioteki takiej jak .NetFramework do natywnego C++ ? ;p
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Luty 22, 2007, 19:21:09
Dlaczego nie ma biblioteki takiej jak .NetFramework do natywnego C++ ? ;p

No przecież masz napisane powyżej, że jest wxWidgets (a ja dołączam się do tej rekomendacji, bo to naprawdę świetna biblioteka).
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Steel_Eagle w Luty 23, 2007, 14:58:56
.Net to nie tylko WindowsForms  ;) Imo do c++ tez przydalaby sie jedna duza spojna biblioteka od watkow, sieci, wyjatkow i calej tej choloty, ktora i tak kazdy musi kiedys sam napisac.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 23, 2007, 20:56:00
w wxWidgets watki, siec sa na pewno. Wyjatki nie wiem, ale po skompilowaniu w tryb debug dostajemy swietny interfejs debugerski :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 23, 2007, 21:24:00
Wg mnie warto:) siedze w tym ok 6 miechow i coraz bardziej mi sie on podoba:) Smieszy mnie jedynie opinia niektorych znawcow porownojacych c# do game makera (po pierwsze c# to jezyk a nie IDE) hehe oraz tych, korych zniecheca latwosc c#. Zazwyczaj pisza to ludzie ktorzy niestety za wiele pojecia o nim nie maja. Co do Visty to API do niego juz istnieje (net framework 3.0 ktory mozna nawet w pewnym zakresie przetestoac na xp) i bazuje na net framework 2.x czyli tym ktorgo uzywa sie teraz na xp (podstawowa roznica to podzial na Windows Presentation Foundation, Windows Communication Foundation, Windows Workflow Foundation,  Windows CardSpace) :) to tylko tak gwoi scislosci. Osobiscie znam c++, ale prawda jest taka ze wszystko co mozna zrobic przy uzyciu c++ mozna takze przy uzyciu c# ale o wiele czytelniej i szybciej, a co doprogramowania gier to sprawdzcie co to XNA.

Pozdro dla twardzieli ktorzy poznali c# w 15 minut:P
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Złośliwiec w Luty 23, 2007, 21:56:38
w wxWidgets watki, siec sa na pewno. Wyjatki nie wiem, ale po skompilowaniu w tryb debug dostajemy swietny interfejs debugerski :)

Są wątki, sieć i wiele, wiele innych rzeczy - chyba trudno byłoby wymienić jakąś rzecz, która jest w .NET, a nie występuje w wxWidgets. Natomiast debugowanie (przynajmniej jeśli chodzi o samego frameworka) praktycznie nie jest potrzebne, tak dobrze się w nim programuje :).
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: bies w Luty 23, 2007, 21:58:10
Osobiscie znam c++, ale prawda jest taka ze wszystko co mozna zrobic przy uzyciu c++ mozna takze przy uzyciu c# ale o wiele czytelniej i szybciej (...)
Nie znasz C++. I to nie podlega dyskusji. Poczytaj np. [1]

[1] http://blogs.msdn.com/csharpfaq/archive/2004/03/12/88913.aspx
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 23, 2007, 22:15:45
Na pewno nie znam wszystkich tajnikow c++ , a Ty je znasz?? Jak zapewne wiesz chodzilo mi o podkreslenie czegos innego, bo artykol przjrzalem i zgadzam sie, i to wcale nie jedenyny przykad a ze tylko ten Ci sie udalo znalezc swiadczy o tym ze niestety rowniez pobieznie podzszedles do tematu (zgadza sie , tak jak ja;)) w kazdym razie ciekaw jestem ile Ty z WLASNEGO doswiadczenia jestes w stanie podac mi przykladow gdzie nie da sie napisac w c# czegos co da sie w c++ (tak wiem jest kilka ale chetnie poznam Twoja opinie o nich)c# tez znam tyle ile da sie go poznac w pol roku, tak naprawde pewnie gowno go znam w porownianiu z jakims guru c#. A i jesli znajomosc jezyka polega na znajomosci zaawansowanych roznic (czesto bardzo niskopoziomowych) miedzy danym jezykiem a innym, to nikt tu nie zna zadnego jezyka. Gwoli scislosci nie uwzam ze znam c++ bardzo dobrze, jedynie ze znam jezli juz sie czepiamy.
PS. czekam na Twoje przyklady powyzszyh roznic we wlasnych projektach
PS2. i bylbym zapomnial, co do artykulu, to dziala w 2 strony niektore zeczy lepiej napisac przy uzyciu form generycznych w c# a inne przy uzyciu templatow w c++, wiec czy to swiadczy o wyzszosci jednego nad drugim, ja po prostu chwale c# za to ze w koncu pojawil sie jakis jezyk ktory skutecznie podejmuje rywalizacje z c++ (jesli mozna to tak nazwac) i bardzo dobrze. Kto lubi c++ bedzie przy nim(do czasu jesli chce SKUTECZNIE programowac pod nastepne windowsy), a komu sie spodoba c# to sie na niego przesiądzie:)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: bies w Luty 23, 2007, 22:52:33
Opierając się na znajomości C++ stwierdziłeś, że wszystko co da się napisać w C++ da się również napisać w C#. Do zaprzeczenia Twojej znajomości wystarczył jeden kontrprzykład. A dalej w porównania jabłek i pomarańczy (szczególnie, że takich porównań jest od groma - choćby w archiwum pl.comp.lang.c) brnąć nie będę. Chcesz poczytać coś na ten temat to sobie poszukaj.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 23, 2007, 23:06:55
Moj bohaterze sam sobie poczytaj bo jak widze ty za to masz nieziemskie pojecie o c#, a w artykule jest o roznicach miedzy templatami a generics w c# a nie to co da sie przy pomocy tego napisac (rozwiazanie kokretnego problemu o ktore Cie prosilem)wiec tak naprawde woj mega kotrprzklad jest nieco smieszny i stwierdzam ze sam chyba nie czytales tego artykulu. Widze kolejnego znawce ktory wie ze dzwoni ale nie wie w ktorym kosciele. Tobie za to radzilbym torche praktyki a nie powoj sie na przyklady ktoryc zastosowan nikgdy nie stosowales. Nie rozumiem dyskusji, gdyz jak widze kogos tak zadufanego w sobi jak Ty to po prostu smiech mnie oagarnia. Jako znawca jestes zapewne bardzo znanym programista w wielkiej firmie;) Jedyne o co prosze to opodanie wlasnych przykladow znawco, potem sie powoloj na czyjes.

No i pozostaje pytanie, w jaki sposob Twoj kotrprzyklad o ktorym pewnie masz balde pojecie udowadnia moja slaba znajomosc c++... raczej Twoja c# tak na marginesie...

No i konczac ta niby dyskusje chce przypomniec o co chodzilo mi w pierwszym poscie, ogolnie rzecz biorac chwale c# i net bo programuje glownie pod windows, wiec narzedzie do rozwiazania a nie na odwrot oczywiscie, ale jesli ktos mnie zapyta czy warto(jak w temacie) to odpowiem ze warto:)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: bies w Luty 23, 2007, 23:27:57
Moj bohaterze sam sobie poczytaj bo jak widze ty za to masz nieziemskie pojecie o c#, a w artykule jest o roznicach miedzy templatami a generics w c# a nie to co da sie przy pomocy tego napisac (rozwiazanie kokretnego problemu o ktore Cie prosilem)wiec tak naprawde woj mega kotrprzklad jest nieco smieszny i stwierdzam ze sam chyba nie czytales tego artykulu.
Z ww. artykułu ,,C++ templates are sometimes used for a technique known as template metaprogramming. There is no way to do this in C#.''. Zmieniam swoje zalecenie. Jeśli chcesz poczytać sobie nt. różnic pomiędzy C# a C++ to najpierw naucz się czytać ze zrozumieniem a następnie poszukaj.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 23, 2007, 23:44:29
Tobie rowniez ta rada by sie przydala, bo po pierwsze to jest z komentarza a po 2 dalej cisza o Twoich wlasnych doswiadczeniach z czego wnioskuje ze dalsza dysksja z Toba nie ma sensu. doskonale sobie zdaje sprawe z roznic miedzy tymi jezykami bo dziwne gdyby ich nie bylo, moze napotkam kiedys taki problem ktorego nie rozwiaze przy pomocy c#, na razie jednak takiego nie znalazlem. Jestes kolejnym teoretykiem gowno znajacym sie o tym co pisze(z opini innych) i dopuki to sie nei zmieni nie podawaj linkow innych osob a sam napsz mi konkretny przklad ktorego nie skopiujesz z jakiegos forum;) pozdrawiam moj mistrzu w czytaniu ze zrozumieniem.


Link do ktorego odnosi sie autor komentarza nie istnieje, wiec moze w koncu sam mi je podasz??;)
Co do podsumoania tego artykulu to chcialbym dodac, ze pisal go koles ktory zajmuje sie o wiele bardziej skomplikowanymi problemami niz ja czy Ty, wiec trudno nie zgodzic sie z jego opinia. Chce Ci jedynie pokazac ze sam kreujesz sie na znawce swoimi niby wyrachowanymi postami, a czy sam napisales cos sensownego kiedykoliwek w c#??

Przeczytaj rowniez wywiad ktorym byl zainspirowany autor, poznasz takze druga strone medalu..
http://www.artima.com/intv/generics2.html
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: bies w Luty 24, 2007, 00:19:11
Tobie rowniez ta rada by sie przydala, bo po pierwsze to jest z komentarza a po 2 dalej cisza o Twoich wlasnych doswiadczeniach z czego wnioskuje ze dalsza dysksja z Toba nie ma sensu. doskonale sobie zdaje sprawe z roznic miedzy tymi jezykami bo dziwne gdyby ich nie bylo, moze napotkam kiedys taki problem ktorego nie rozwiaze przy pomocy c#, na razie jednak takiego nie znalazlem. Jestes kolejnym teoretykiem gowno znajacym sie o tym co pisze(z opini innych) i dopuki to sie nei zmieni nie podawaj linkow innych osob a sam napsz mi konkretny przklad ktorego nie skopiujesz z jakiegos forum;) pozdrawiam moj mistrzu w czytaniu ze zrozumieniem.
Ale proszę, mogę z forum, no mogę. Bardzo proszę. Może np. z... Tego forum:
http://forum.warsztat.gd/index.php/topic,811.msg9861.html#msg9861

Co do podsumoania tego artykulu to chcialbym dodac, ze pisal go koles ktory zajmuje sie o wiele bardziej skomplikowanymi problemami niz ja czy Ty, wiec trudno nie zgodzic sie z jego opinia. Chce Ci jedynie pokazac ze sam kreujesz sie na znawce swoimi niby wyrachowanymi postami, a czy sam napisales cos sensownego kiedykoliwek w c#??
Nie, niczego sensownego w C# nie pisałem. Ba, zadowolę Cię, nawet nie jestem programistą w firmie. Coś to zmienia w Twoim błędzie? Niech będzie, że jestem kolejnym teoretykiem. Kolejnym teoretykiem który ma rację. Ty zaś jesteś kolejnym krzykaczem który bredzi.

Co do wywiadu:
http://forum.warsztat.gd/index.php/topic,65.msg814.html#msg814
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 24, 2007, 00:32:44
ok. edytuje bo to nie ma sensu:)
Byc moze niezbyt dokladnie wyrazilem oco mi chodzi:)
Podsumowanie jest takie: na dzien dzisiejszy sa rozwiazania gdzie c++ jest dalej niezastapiony a sa takie w ktorych c# zaczyna iwesc prym. Nie chce rokowac na przyszlosc nic ale na dizen dizsiejszy to w windows Vista i z zupelnie nowym podejsciem do budowania aplkacji okinkowych chyba jednak rozsadniejsze bedzie c#. Zobaczymy :)
Pozdrawiam i nie neguje Twojej ogolniej wiedzy bo jest ona z pewnoscia spora jednak czasem okaz troche zrozumienia i samokrytyki:P
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: st3tc w Luty 24, 2007, 01:26:59
Imo do c++ tez przydalaby sie jedna duza spojna biblioteka od watkow, sieci, wyjatkow i calej tej choloty, ktora i tak kazdy musi kiedys sam napisac.
A Boost to niby co ?. Są wątki, sieć, wyjątki i masa innego stuffu. Skowronek uspokój się bo obrażasz osoby z kilkunasto (albo lepiej) letnim doświadczeniem. Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Krzysiek K. w Luty 24, 2007, 03:33:55
Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
Eee, tam... jeszcze najgorsze nie nadeszło (link (http://www.cs.cmu.edu/~joshuad/lamers.jpg)). ;)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 24, 2007, 13:09:26
Spokojnie Panowie:) Mysle ze bies nie potrzebuje osobistych ochroniarzy;)
Napisał to co chciał i w gruncie rzeczy sie z nim zgadzam, apropo wiosny to nie wiem kiedy byl pierwszy post napisany tutaj ale przy ok polowie postow napisanyc w tym temacie moje pierdoly to naukowe dowody:)
Dobra siedze juz cicho bo sie nastepni oburzą  ;D
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: st3tc w Luty 24, 2007, 13:38:29
Ostatnio się coś towarzystwo uaktywniło na forum ... ewidentnie wiosna idzie ;p
Eee, tam... jeszcze najgorsze nie nadeszło (link (http://www.cs.cmu.edu/~joshuad/lamers.jpg)). ;)
1. Gwoli wyjaśnienia - ja się nie podpisuję pod ta fotką :). Nie wyzywam nikogo od l*.
2. Skowronek spoko :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Krzysiek K. w Luty 24, 2007, 15:16:51
1. Gwoli wyjaśnienia - ja się nie podpisuję pod ta fotką :). Nie wyzywam nikogo od l*.
Ja też nie wyzywam nikogo. :) Napisałem przecież, że oni dopiero do nas jadą - na wiosnę może dotrą. :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Steel_Eagle w Luty 24, 2007, 18:55:33
@st3tc: wiem uzywam boosta, ale imo .net jest lepiej zorganizowany i zintegrowany. MS rygorystycznie narzuca swoim progamistom standardy stylu programowania przez co .net jest bardziej spojny, co cieszy oko ;p

A teraz i ja sobie ulze ^^ Jezeli ktos bedzie sie chcial sprodukowac to od razu mowie, ze nie ma obowiazku czytania tego nizej :p

Nawet boost nie ma takich dupereli jak obsluga konsoli, a przydaloby sie jednolite api, bo nawet standardu glupiego kolorowania czcionki c++, czy zmiany pozycji karetki sam w sobie nie posiada, mozna jedynie w kody ascii sie bawic (ale to pod winda bez ascii.sys srednio chodzi). Tak wiem, ze sa biblioteki typu pdCurses, ale uczenie sie biblioteki, zeby uzyc 2 funkcji mija sie z celem i jest tylko strata czasu. I tutaj wlasie cala chwala .net lezy, ze posiada jednolita obsluge tych dupereli :p
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 24, 2007, 19:08:55
Jakby .NET byl tak uniwersalny, to bym go wciaz uzywal ;) Te niby Mono czy inne Portable NET z pewnoscia nie sa tym, czym by sie chcialo je nazywac. Napisalem dosc sporo kodu w jednym swoim programie. Pozniej chcialem go przeniesc na Linuxa, zeby moc tam dalej kodowac, ale nie bylo szans skompilowania. Za duzo musialem zmieniac, poza tym wielu rzeczy brakuje. Przez to .NET Framework nadaje sie tylko na Windowsa, w tym momencie ja (i pewnie wielu) dziekuje. Bo C# sam w sobie - jest NAWET fajny =)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: zarius w Luty 25, 2007, 22:46:56
Jakby .NET byl tak uniwersalny, to bym go wciaz uzywal ;) Te niby Mono czy inne Portable NET z pewnoscia nie sa tym, czym by sie chcialo je nazywac. Napisalem dosc sporo kodu w jednym swoim programie. Pozniej chcialem go przeniesc na Linuxa, zeby moc tam dalej kodowac, ale nie bylo szans skompilowania. Za duzo musialem zmieniac, poza tym wielu rzeczy brakuje. Przez to .NET Framework nadaje sie tylko na Windowsa, w tym momencie ja (i pewnie wielu) dziekuje. Bo C# sam w sobie - jest NAWET fajny =)

Bo jak sie chce pisac na dwie platformy to polecane jest najpierw zapoznac jak to wyglada na drugiej a nie robic w ciemno a potem miec do kogos pretensje ;p

Bardzo wielu osob udaje sie bez problemu pisac "wielo"platformowo z C# tylko szczerze mowiac nie wiem po co  ::)

Dla mnie C# jest na Windowsa i zawsze tam bedzie jego miejsce i na ta platforme tez celuje i nikt mi nie powie ze jest to zly jezyk bo tak samo moge stwierdzic ze ta osoba jest po prostu kiepskim koderem.

To tyle, a to ze microsoft bedzie pchal C# do przodu to ok.

A co do "co w C++ mozna a co w C# nie mozna" to ja zabawie sie odwrotnie - jestem ciekaw co powiedza osoby juz niebawem... jak zobacza C# 3.0 w akcji... wtedy to ja bede sie smial co moge zrobic w C#3.0 w 3 linijkach a jak to sie robi w C++ i ile trzeba sie nakodzic ;p
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 25, 2007, 22:59:46
Cytat: zarius
A co do "co w C++ mozna a co w C# nie mozna" to ja zabawie sie odwrotnie - jestem ciekaw co powiedza osoby juz niebawem... jak zobacza C# 3.0 w akcji... wtedy to ja bede sie smial co moge zrobic w C#3.0 w 3 linijkach a jak to sie robi w C++ i ile trzeba sie nakodzic ;p

Ale to juz sprawa libow, nie przeskakuj tak! Rownie dobrze moge sobie napisac fajne liby pod cpp i "sie nie nakodzic". To, ze w C# mozna tyle rzeczy szybciej zrobic, to zasluga jedynie liba, ktory Microsoft robi za Ciebie :P

EDIT: no dobra, moze nie jedynie, ale glownie. Pare usprawnien ma C# w porownaniu do C++, np. wspominany po wsze wieki Garbage Collector (tez czesc frameworka chyba?) i jakies tam sprawki skladniowe, ktorych nie znam za dobrze.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: hans_ w Luty 25, 2007, 23:11:44
Cytat: zarius
A co do "co w C++ mozna a co w C# nie mozna" to ja zabawie sie odwrotnie - jestem ciekaw co powiedza osoby juz niebawem... jak zobacza C# 3.0 w akcji... wtedy to ja bede sie smial co moge zrobic w C#3.0 w 3 linijkach a jak to sie robi w C++ i ile trzeba sie nakodzic ;p

Ale to juz sprawa libow, nie przeskakuj tak! Rownie dobrze moge sobie napisac fajne liby pod cpp i "sie nie nakodzic". To, ze w C# mozna tyle rzeczy szybciej zrobic, to zasluga jedynie liba, ktory Microsoft robi za Ciebie :P

EDIT: no dobra, moze nie jedynie, ale glownie. Pare usprawnien ma C# w porownaniu do C++, np. wspominany po wsze wieki Garbage Collector (tez czesc frameworka chyba?) i jakies tam sprawki skladniowe, ktorych nie znam za dobrze.

Pytanko /nigdy nie pisalem w c#/
Czy w c# jest mozliwosc zarzadzania wskaznikami jak w c++?
np pointer->costam albo p = &costam albo (*p++) i dynamicznie przydzielanie pamieci?
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 25, 2007, 23:24:57
Zdaje sie, ze niby jakos tam jest, ale mialem z tym problemy :P

EDIT:
no fakt, byly problemy.

Cytuj
Z podziałem na struktury i klasy wiąże się jeszcze jedno rozróżnienie, a mianowicie podział na zmienne wartościowe oraz zmienne referencyjne. Na boku pozostawiamy trzeci typ zmiennych - wskaźniki, których użycie w C# graniczy ze złym gustem i wymaga specjalnego oznaczenia całej aplikacji jako niebezpiecznej.

http://www.pcworld.pl/artykuly/48790.html
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: hans_ w Luty 25, 2007, 23:48:37
Zdaje sie, ze niby jakos tam jest, ale mialem z tym problemy :P

EDIT:
no fakt, byly problemy.

Cytuj
Z podziałem na struktury i klasy wiąże się jeszcze jedno rozróżnienie, a mianowicie podział na zmienne wartościowe oraz zmienne referencyjne. Na boku pozostawiamy trzeci typ zmiennych - wskaźniki, których użycie w C# graniczy ze złym gustem i wymaga specjalnego oznaczenia całej aplikacji jako niebezpiecznej.

http://www.pcworld.pl/artykuly/48790.html

ciekawe czy tak samo skonczy jak MFC :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: zarius w Luty 26, 2007, 01:05:18
Ja nie napisalem w tym cytacie ktory przedstawiles o nowym LIBie tylko o nowym C# w wersji 3.0

hans_: C# ma wskazniki opakowane. Tam kazdemu obiektowi przydziela sie dynamicznie pamiec (new) i wszystko jest ladnie opakowanym wskaznikiem.

Korzystanie z nich samych w sobie ma male znaczenie, aczkolwiek mozna to zrobic (a te straszne oznaczene aplikacji jako niebezpiecznej to zaznaczenie jednej opcji a pozniej uzywanie bloku unsafe { operacje } gdzie maja wystapic te wskazniki).

Cytuj
ciekawe czy tak samo skonczy jak MFC

Z MFC sporo ludzi korzystalo, ale to nie zmienia faktu ze MFC to API a C# to jezyk i uzywaja go juz setki tysiecy ludzi (jak nie wiecej).

Ja bym sie raczej powoli zaczal martwic o C++ bo widzac to co ma 'wnosic' C++x00h (czy cos o podobnie beznadziejnej nazwie) niezbyt napawa optymizmem.

Aktualnie platforma .NET rozwija sie chyba najszybciej i watpie zeby microsoft nagle cos popsul, wiec powoli wszystko zmierza ku .NET czy to sie komus podoba czy tez nie.

Cytuj
np pointer->costam albo p = &costam albo (*p++) i dynamicznie przydzielanie pamieci?

Kot alfred = new Kot(); alfred.Wiek = 10; Kot wacek = alfred; wacek.Wiek = 12; WriteLine(alfred.Wiek); wypisze 12

Widzisz tutaj jakis problem ? Niektorzy nie rozumieja chyba ze 'brak wskaznikow' nie oznacza 'brak ich funkcjonalnosci'. To zostalo po prostu ladnie zapakowane i nie straszy tak jak w C++

Wygoda tutaj jest ogromna. Ale co ja bede pisal, jesli ktos tutaj pisze bo twierdzi ze wie jak C# dziala a nie uzywal go wiecej niz 15 minut nie rozumie chyba jego istoty ;p
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: hans_ w Luty 26, 2007, 02:10:21
Ja nie napisalem w tym cytacie ktory przedstawiles o nowym LIBie tylko o nowym C# w wersji 3.0

hans_: C# ma wskazniki opakowane. Tam kazdemu obiektowi przydziela sie dynamicznie pamiec (new) i wszystko jest ladnie opakowanym wskaznikiem.

Korzystanie z nich samych w sobie ma male znaczenie, aczkolwiek mozna to zrobic (a te straszne oznaczene aplikacji jako niebezpiecznej to zaznaczenie jednej opcji a pozniej uzywanie bloku unsafe { operacje } gdzie maja wystapic te wskazniki).

Cytuj
ciekawe czy tak samo skonczy jak MFC

Z MFC sporo ludzi korzystalo, ale to nie zmienia faktu ze MFC to API a C# to jezyk i uzywaja go juz setki tysiecy ludzi (jak nie wiecej).

Ja bym sie raczej powoli zaczal martwic o C++ bo widzac to co ma 'wnosic' C++x00h (czy cos o podobnie beznadziejnej nazwie) niezbyt napawa optymizmem.

Aktualnie platforma .NET rozwija sie chyba najszybciej i watpie zeby microsoft nagle cos popsul, wiec powoli wszystko zmierza ku .NET czy to sie komus podoba czy tez nie.

Cytuj
np pointer->costam albo p = &costam albo (*p++) i dynamicznie przydzielanie pamieci?

Kot alfred = new Kot(); alfred.Wiek = 10; Kot wacek = alfred; wacek.Wiek = 12; WriteLine(alfred.Wiek); wypisze 12

Widzisz tutaj jakis problem ? Niektorzy nie rozumieja chyba ze 'brak wskaznikow' nie oznacza 'brak ich funkcjonalnosci'. To zostalo po prostu ladnie zapakowane i nie straszy tak jak w C++

Wygoda tutaj jest ogromna. Ale co ja bede pisal, jesli ktos tutaj pisze bo twierdzi ze wie jak C# dziala a nie uzywal go wiecej niz 15 minut nie rozumie chyba jego istoty ;p

Skoro w c++ moge sobie stworzyc liste dwukierunkowa poslugujac sie tylko adresami obiektow to czy jest cos szybszego i prostszego w innym jezyku?
c++ ma wszystko wskazniki, referencje i kopie, a jak to wykorzystasz to twoja sprawa, wedlug mnie to jest pod pewnym katem lepsze, poniewaz wykorzystuje to co w danej sytuacji jest dla mnie wazne, np. szybkosc dzialania, elastycznosc, czy funkcjonalnosc, to zalezy od zastosowan. piszac gre czy jest wazne zeby wszystko kazda liczba byla "opakowana" w klase?
nie mowie o zwyklym operatorze new ale o zlozonych strukturach danych np drzewa grafy algorytmy ai gdzie dzialania bez wskaznikow sa niemozliwe. nie wiem nawet jakby to mozna bylo inaczej zrobic?
przyklad
p = p->nastepny czy to nie jest banalnie proste
wolalbym zeby c++ pozostal i zeby nikt nie wypieral go czyms innym co jest tylko latwiejsze w uzyciu.

Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: agent_J w Luty 26, 2007, 09:07:32
Cytuj
wolalbym zeby c++ pozostal i zeby nikt nie wypieral go czyms innym co jest tylko latwiejsze w uzyciu.

To równie dobrze powinny zostać mechaniczne kalkulatory zamiast komputerów, rowery zamiast samochodów, klepanie kodu binarnie przełącznikami zamiast klawiatury+kompilatora, etc.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: spax w Luty 26, 2007, 12:12:00
Ja bym sie raczej powoli zaczal martwic o C++ bo widzac to co ma 'wnosic' C++x00h (czy cos o podobnie beznadziejnej nazwie) niezbyt napawa optymizmem.

To pokazuje tylko i wylacznie twoja ignorancje w stosunku do C++0x.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: hans_ w Luty 26, 2007, 12:21:54
Cytuj
wolalbym zeby c++ pozostal i zeby nikt nie wypieral go czyms innym co jest tylko latwiejsze w uzyciu.

To równie dobrze powinny zostać mechaniczne kalkulatory zamiast komputerów, rowery zamiast samochodów, klepanie kodu binarnie przełącznikami zamiast klawiatury+kompilatora, etc.


gdyby c# byl w porownaniu do c++ jak samochod do roweru to masz racje, ale to raczej te same samochody tylko ten c# za ciebie otwiera drzwi i jest troche wolniejszy / uzylbym sformulowania sprzyja inwalidom /.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 26, 2007, 17:24:18
Tyle, ze czasami kaze wchodzic przez bagaznik. Za to jednak ma automatyczna skrzynie biegow (dla rajdowcow, jakze ubolewa ta 'beznadziejna' funkcja).
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: hans_ w Luty 26, 2007, 17:52:44
Tyle, ze czasami kaze wchodzic przez bagaznik. Za to jednak ma automatyczna skrzynie biegow (dla rajdowcow, jakze ubolewa ta 'beznadziejna' funkcja).

hehe 
samochody i jezyki wysokiego poziomu :) cos je chyba laczy
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: Charibo w Luty 26, 2007, 18:05:37
taa, kobiety na nie leca :)


EDIT:
Nameczanin: Chyba nie sczailes sarkazmu :)
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: nameczanin w Luty 26, 2007, 18:07:09
kobiety leca na pieniadze. Ktos kto ma dobry samochod, to znaczy, ze ma pieniadze. Sam samochod nic do tego IMO nie ma. Rzadko ktora kobieta jest zainteresowana silnikiem -_- (ja tez srednio :P).

edit: sarkazm nie nadaje sie do uzytku w slowach pisanych, IMO.
Tytuł: Odp: 'Czy warto ?'
Wiadomość wysłana przez: skowronkow w Luty 27, 2007, 18:58:17
Dzis konferencja na temat net.3.5 (roboczo) zobaczymy coz ten MS wymyslil ;)

EDIT: Nie chce sztucznie odswieżać wątku (chyba wlasnie to robie ::))ale chcialbym jednak zachęcić osoby do dalszej dyskusji, lecz nie tyle c++ vs c#, co może troche offtopowo : jaki jest wasz stosunek to używania c# i XNA?  (tak wiem jest dzial dla xna ale chyba nie zaglada tam zbyt wiele osob :P) w tworzeniu gier wlasnie? Chciałbym aby pisząc o tych językach skłaniać się jednak w kierunku ich zastosowania w gamedevie bo właściwie tego głownie dotyczy to forum.

(jesli temat nie pasuje jednak do tego wątku to przeniescie ;D)